Drogön Chögyal Phagpa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Drogön Chögyal Phagpa

Drogön Chögyal Phagpa (tibetansk: འགྲོ་མགོན་ཆོས་རྒྱལ་འཕགས་པ་ ; Wylie: Gro mgon Chos rgyal ’Phags pa, kinesisk: 八思巴, pinyin: Bāsībā, født 6. mars 1235, død 22. november 1280), også skrevet Dongon Choegyal Phakpa, Dromtön Chögyal Pagpa, etc., var brorsønn til det femte overhodet over Sakya-skolen i den tibetanske buddhisme.

Han var guru og åndelig rådgiver for herskeren over Mongolveldet og den første keiser av Yuandynastiet, Kublai-khan. Det var Phagpa som fikk Kublai Khan til å konvertere til den tibetanske buddhismen og Phagpa rettferdiggjorde mongolenes styre ved å framstille den mongolske keiser som en Chakravartin, en universell buddhistisk konge som regjerer velvillig over hele verden.

Phagpa ble den første visekongen over Tibet, der han i 1260-årene gjennomførte mongolenes administrative tiltak ved skatteinnkreving og folketelling, men Tibet ble likevel ikke fullstendig inkorporert med mongolenes styre i det egentlige Kina.[1]

Han er også opphavsmannen til et skriftsystem som bærer hans navn og som i 1269 ble mongolenes offisielle skriftsystem for å skrive mongolsk, tibetansk og kinesisk. Skriftsystemet ble tatt ut av bruk da Mongolveldet brøt sammen århundret etter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Morgan, s. 110-111.