Dor (redskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjørner

Dor er et verktøy som brukes både av snekkere og innen mekaniske fag. En dor kan ha mange former avhengig av formålet. Generelt er det en metallstang, rett eller konisk, som brukes til å konsentrere et hammerslag til et punkt eller til å presse ut noe av et hull.[1] Spissen på en dor er enten flat eller hul.

Kjørner er et verktøy som er lik en dor, men er spiss i enden. En kjørner brukes til å lage små hull i en flate, f.eks. for å unngå at boret glir vekk når man skal bore et hull.

En snekker vil bruke en dor for å slå en spiker, gjerne en dykkert, litt ekstra inn i treverket uten at hammeren skal sette merker. En snekkerdor er dermed kon med en endeflate på ca. 1,5 mm som passer til spikerhodet.

En mekaniker bruker en rett dor for å drive ut en låsesplint av et hull. En slik dor er rett og med en diameter som er marginalt mindre enn hullet der splinten sitter.

En motorreparatør vil trenge en dor formet som en kort rund sylinder til å sette i pressa for å presse ut et lager. Doren gir et jevnt press slik at ikke lageret kommer skjevt og biter seg fast.

I produksjon kan en bruke en måledor for å teste om et hull har oppnådd riktig diameter.

En børsemaker vil bruke en dor for å måle løpets kaliber.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mattsson, Anders (1957-) (2000). Tre og metall: materialer, verktøy, metoder. [Oslo]: Landbruksforl. s. 180. ISBN 8252924255.