Dongbianmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dongbianmen i 1921
Dongbianmen stod ved siden av den indre bys sørvestre vakttårn

Dongbianmen (kinesisk: 東便門, pinyin: Dōngbiànmén, «Østlige passende port») var en av byportene i Beijing. Den ble bygd i 1421 under Ming-dynastiet. Det ble lagt til det nordøstlige hjørne der den ytre bymur stanset/ble avkortet og snudde mot den indre bymur. En tilsvarende port ble bygd ved det motsatte nordvestlige hjørne av bymuren.

Disse portene var egentlig ment å være midlertidige, og ble ikke navngitt. Men omtrent ti år etter at de stod ferdige fikk de navnene Dongbianmen og Xibianmen.

Dongbianmens tårn var likt Zuo'anmens tårn, men litt mindre. Det målte 11,2 meter ganger 5,5 meter og var 12,2 meter. Porten har ingen gjennomgående buegang; i stedet var det en mindre treport på den ene siden.

Vakttårnet ble bygd i Qianlong-eraen (1735–1796), med to nivåer med skår for pil og bue, fire per nivå på nordsiden og to per nivå mot øst og vest. Portfestningen og vakttårnet ble tatt ned i 1930-årene på grunn av manglende vedlikeholdsmidler. Porttårnet ble tatt ned i 1958 da hovedjernbanestasjonen i Beijing ble bygd.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]