Dogcart

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tandem-drevet dogcart i Nederland.
Senere type dogcart designet eksklusivt for en kusk og passasjer

En dogcart (eller hundevogn) er et lett kjøretøy, hest og kjerre, opprinnelig laget for sportsskyttere med en boks bak førersetet med plass til en eller flere retriever hunder. Denne boksen kunne bli konvertert til et annet sete. Senere varianter inkluderte:

  • En en-hest vogn, vanligvis med to-hjul og et høyt sete med to tverrgående sitteplasser rygg mot rygg. Den var kjent som en «bounder» i britisk slang (ikke til å forveksles med cabriolet med samme navn). I India ble den kalt en «tumtum» (muligens en endret form av "tandem").
  • En fransk versjon har fire hjul og sitteplasser rygg mot rygg, dos-a-dos (fransk for "rygg mot rygg").
  • En amerikansk fire-hjuls dogcart som hadde et rom for drept bytte ble kalt en «game cart».[1]

En ung gutt eller liten mann, som ble kalt en "tiger" kunne stå på plattformen bak på en dogcart for å hjelpe kusken.

Hyppige referanser til dog-carts finnes i sir Arthur Conan Doyles skrifter om den fiktive detektiven Sherlock Holmes,[2] og også av mange andre av viktorianske forfattere da den var et vanlig syn i de dager.

Moter i kjøretøyer endret seg raskt i det nittende århundre og det er et stort utvalg av navn på de forskjellige typer. En dogcart har noen likheter med en phaeton, en sporty, liten en-hests kjerre, curricle, et smart, lett kjøretøy med plass til en kusk og passasjer, men hvis den hadde to hester var det en chaise eller shay, i dens to-hjuls-versjon for en eller to personer, med et sete bak og en flyttbar hette, og cabriolet med to hjul, en hest, og en sammenleggbar hette som kunne dekke kusken og passasjeren.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]