Divisjon med null

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Divisjon med null er i matematikken divisjon der divisoren, eller nevneren, er null. Dette kan skrives der x er et hvilket som helst reelt tall.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det tidligste eksempelet på en matematiker som prøvde å forklare divisjon med null er den indiske matematikeren Brahmagupta, som er kjent for å ha oppdaget tallet null.

Bhaskara kom frem til at . Dette viste seg å være feil. Hvis vi setter a lik 1, da får vi . Så setter vi a lik 2, og da får vi . Dette vil da bety at , noe som er feil.

Elementær aritmetikk[rediger | rediger kilde]

Når en prøver å forklare divisjon ved hjelp av grunnleggende aritmetikk, pleier en ofte å tenke seg at en deler opp et objekt i like store deler. Tenk deg at du har en pizza som er delt opp i 8 like stykker. Denne pizzaen skal fordeles likt på 4 personer. Hver person vil motta = 2 stykker.

Problemet oppstår når vi prøver å dele de 8 stykkene på 0. Det er umulig å dele 8 stykker på ingen, eller ingenting. Derfor er (8 kan erstattes med et hvilket som helst reelt tall) udefinert i elementær aritmetikk.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Denne matematikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)