Diskusjon:Ytterby

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

... skriver det på svenska, men här undersöker vi i Sverige... er norsk-danska historia... utan att ni ens bryr er om det? Norge-Danmark i så många hundra år tillsammans och nu plockar vi i Bohuslän upp den ena hallbyggnaden efter den andra... jag tycker att vi behöver motsvariga wikipedia-artiklar på språken norska och danska, för är det ju den svenska historieskrivningen av det gamla norska landskapet med orter, som bl a är ursprunget till Norges största 1100-tals stad Kongahälla som vi studerar och skriver om. (har vi fel, säg till och ifrågasätt). Jag tror... nej anser om jag ska välja rätt svensk vokabulär - att vår utgrävningsledare arkeolog Kristina Bengtsson har rätt i sina teorier och praktik att de norska vikingakonungarnas hemvist låg i dagens Ytterby... strax väster om Kungälv i Bohuslän. Mvh Harri Boy - göteborgare med finländsk ursprung!

... angående ingenting... men jag vill säga.. att Norges http://www.youtube.com/watch?v=-8JRtGMBUz0 är underbar! Hoppas ni vinner... det ger mig glädje! HB-09

... man kan alltid diskutera om ordval... men aldrig att ev framgrävda kungshallar i Ytterby under vikingatid är svenska... det är norsk mark då... så i artikeln om Ytterby när vi pratar tiden fram t o m Digerdöden pratar vi om Norge, sedan är det någonstans en norsk-dansk union... efter andra hälften av 1600-talet... ja, hur illa det än låter, så är det till dags datum svenskt... men i all fall all vikingatid... hallar, skatter och så vidare... är norsk historia!!!

Förklara vikten av detta Kunga-hälla... :-) På norska... efter ert eget wikipedia: Kong-helle var en av Norges viktigste byer i middelalderen, grunnlagt sannsynligvis i 1080. Islandske sagaskrivere på 1300-tallet regnet byen som kjøpstad allerede på 900-tallet. Kong Sigurd Jorsalfare gjorde byen til residensby da han vendte hjem i 1111, en rolle byen hadde inntil slutten av 1150-tallet. Byen lå 3 km vest for dagens Kungälv. I 1135 ble byen overfalt og brent av venderne. Byen ble bygget opp igjen og ble stående helt frem til svenskene brente den i 1612. Kong Christian IV besluttet da, på grunn av de stadige svenske herjingene, å flytte byen nærmere Båhus festning, til stedet hvor Kungälv ligger i dag.

Uttalen av stadsnavnet lokalt er Kongell, en uttale som også samsvarer med skriftbildet på 1600-tallet. Etter flyttingen i 1612 ble bynavnet oftest skrevet Kongelf, sannsynligvis fordi opprinnelsen til navnet var glemt, og fordi uttalen gjorde at man misoppfattet det som avledet av elven. Den nåværende skrivemåten ble tatt i bruk etter at Båhuslen ble avstått til Sverige i 1658. Den tidligere bygrunnen inngår i en gårdseiendom, Kastellegården. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 83.248.225.166 (diskusjon · bidrag) 15. mai 2009 kl. 06:24 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)[svar]