Diskusjon:William Shakespeare

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det bør stå på siden den datoen han mest trolig ble født: 13 desember 1563. hvorfor er ikke dette lagt inn før?Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.209.214.49 (diskusjon · bidrag) 19. mar 2009 kl.17:46 (UTC) (Husk å signere dine innlegg!)

Skal det med, må det fremlegges en kilde som sier at det er dette som er mest trolig, ellers er det bare gjetting. Har du en kilde, så legger vi det gjerne inn. V85 19. mar 2009 kl. 17:53 (CET)

Synes det bør nevnes at ingen av Shakespeares skuespill ble trykket av forfatteren, at mange ble trykket flere år etter hans død, at de fleste sannsynligvis er skrevet ned etter sceneoppførelser (altså ikke etter originalmanus, som man ikke i noe tilfelle kjenner til), og at dagens kanoniserte utgaver i de fleste tilfeller er kompilasjoner av flere eldre versjoner. Det har heller ikke alltid vært enighet om hvorvidt alle «Shakespeare-stykker» er «ekte Shakespeare». Og at S. var «flink» til å benytte eldre kilder er et (ufrivillig?) understatement – det er bare ett av stykkene som ikke har noe kjent forelegg; mange av stykkene er plagiater etter moderne begreper.

Jeg tilhører dem som finner det sannsynlig at Shakespeares stykker er jobbet frem av et teaterkompani, og forbedret ved senere oppførelser og nedskrivinger, snarere enn diktet av et genialt individ (noe i likhet ed dagens filmproduksjon, der manus bearbeides etter hvert). Ettersom dette ennå (eller igjen) er kontroversielt, gjør jeg ingen forandringer i artikkelen før jeg evt får reaksjoner på denne kommentaren.

Helst synes jeg at det bør nevnes noe, både om denne teorien, og om de mange romantiske teoriene om at «Shakespeares» verker egentlig ble skrevet av et mer «verdig» (fortrinnsvis både lærd og adelig) geni.

Ja, og så synes jeg det om «morsomste komedier» blir litt for teit. Stormen er ikke særlig morsom etter mine begreper. «Morsom» kan man derimot kalle The Merry Wives of Windsor, som er en vulgær farse på Mot i brøstet-nivå...

T.B.Hansen 14. jul 2006 kl.15:26 (UTC)

Du har absolutt en del poenger, og jeg kan se at denne diskusjonen kan refereres i artikkelen, eller i en egen artikkel. Det bør likevel gjøres med forsiktighet ettersom det er mye spekulasjon tilknyttet Shakespeare, og da bør det både balanseres med fornuft og kildebelegges. Med fornuft tenker jeg da på at alle spekulasjoner eller vuderinger er ikke like viktige. Historien bak autoriserte Shakespeare-utgivelser er også et kapittel for seg. I den grad man kommer inn vurderingene om andre forfattere kan stå bak enkelte Shakespeare-stykker tror jeg det er viktig at vi får på plass de forfatterne først. Jeg tenker da på Christopher Marlowe. Det er mye å jobbe med her, men til gjengjeld er vår artikkel ganske kort slik at det er stort rom for forbedringer. --Finn Bjørklid 1. jan 2007 kl. 20:38 (CET)

Hei! Det er riktig at Shakespeare er kjent som "skalden", men oftere har jeg sett kjenningen "the swan of Avon" om ham - uten at jeg skjønner hvorfor han skulle minne spesielt om en svane? Vennlig hilsen Lisbeth

Grammatikkhjelp[rediger kilde]

Jeg er usikker på endel av innledningen, som kanskje er litt merkantil. Uansett, dette: Shakespeare var født og oppvokst i Stratford-upon-Avon. --- Er setningen grammatisk korrekt? Chrisglie 11. mar 2008 kl. 16:07 (CET)

Det heter da både "var født" og "var oppvokst", så dette skulle etter mine begreper være helt gangbar norsk! Vennlig hilsen Lisbeth

Beskyttet[rediger kilde]

Jeg beskyttet i dag siden for redigeringer av uregistrerte og nye brukere på grunn av gjentatt hærverk og barnsligheter.PaulVIF 10. sep 2008 kl. 12:10 (CEST)

Portrettet er speilvendt.[rediger kilde]

Portrettet av William Shakespeare (CHANDOS2.jpg) tilgjengelig på den norskspråklige Wikipedia er gjengitt speilvendt! Må denne som kan bytte med den korrekte reproduksjonen fra den engelskspråklige? Har akkurat vært og sett det originale maleriet inne på The National Portrait Gallery, London. Samtidig er denne alt nevnte utgaven (File:Shakespeare.jpg), reproduksjonen altså, langt bedre sammenlignet i farvene og dybde med hensyn til detaljer. Det til tross for et svært gammelt, slitent maleri av et enormt, skapende vidunder. Men dette stemmer bare ikke!Dette usignerte innlegget ble skrevet av Defaust (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Hei! Jeg har byttet det. Mvh.Aso 28. jan 2012 kl. 14:58 (CET)