Diskusjon:WYSIWYG

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Egentlig var begrepet mer rettet til "ombrekkingsprogrammer" eller lay-out-programmer som Adobe Pagemaker, Quark Express og lignende. Brukerne av disse trengt å vite nøyaktig hvordan det kom til bli mens de jobbet. For skrivemaskinprogrammer som Word og lignende er det mer snakk om "forhåndsvisning", altså hvordan det ble seende ut etter at det ble sendt til printeren. Det er heller ikke fullstendig riktig å si at det var ytelsen på PC'en som gjorde begrepet mulig (selv om en bedre PC alltid hjelper), men først og fremst skalerbare skrifttegn (vektoriserte fonter). I dag er dette begrepet ikke så ofte i bruk lenger ettersom de fleste tar det for gitt. --Finn Bjørklid 26. okt 2005 kl.13:07 (UTC)

Min kommentar til artikkelen er i tråd med foranstående, men tar utgangspunkt i utsagnet: «En innvending mot prinsippet er at det blander sammen semantikken og presentasjonen av teksten. Den som skriver teksten må forholde seg til typografiske detaljer som vedkommende kanskje ikke er kvalifisert til å vurdere, eller som kanskje er irrelevante da teksten likevel må gjennom layout før den publiseres.»
Dette synspunktet er lite relevant eller uklart formulert (?) ettersom tekstbehandlere som f.eks MS Word er helt uegnet til profesjonell, grafisk produksjon av tekst. Dette må gjøres i programmer som PageMaker (før), xPress og InDesign av typografer eller grafiske designere - evnt på publiseringssystemer som f.eks avisene bruker. WYSIWYG er en forutsetning for at sideoppsett/ombrekking/lay-out skal kunne gjøres på datamaskiner, men skriving av manus gjøres mest funksjonelt i et tekstbehandlingsprogram. Uansett om skriftypene er skalérbare eller ikke, vil et manus laget i Word aldri (eller svært sjelden) ha noen som helst likhet med den ferdigproduserte trykksak. Normalt vil det være slik at jo mindre formateringsdata som er lagt inn i et manus, desto enklere vil det bli å formatere teksten for den som er ansvarlig for oppsettet. Et unntak kan f.eks. være standardtekster som f.eks til en avis hvor erfarne og skolerte journalister kan skrive manus til en artikkel og legge inn tags som markerer overskift, ingress og brødtekst i en og samme operasjon. 91 26. feb 2007 kl. 19:39 (CET)
Denne diskusjonen er helt tullete. Word til Mac kom i 1985 med WYSIWIG og var et ekstremt brukervennlig program til sine brukergrupper. Det kunne utmerket godt brukes som trykksaklayouverktøy, men var primært et kontorprogram. Oppsett av dokumenter med layout, som planbeskrivelser m.v. virket 100% med WYSIWYG og andre fasiliteter. Bruker:Degress 9. mai 2009 kl. 01:36 (CEST)[svar]
Tullete og tullete, jeg ser at min ettertanke fra 2005, en relativ beskjeden kommentar, har vandret videre, men spørsmålene er mer av akademisk karakter. Dessuten, når man har en tanke i 2005, får et svar i 2007 og en kommentar i 2009, - er det ikke da mer snakk om å spille sjakk? Finn Bjørklid 9. mai 2009 kl. 01:45 (CEST)[svar]