Diskusjon:Vigrid (organisasjon)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

I og med at artikkelen slik den nå fremstår har en klar profil på organisasjonens politiske ståsted, og knytter dette mot en person, så bør dette verifiseres med klare referanser om at så faktisk er tilfelle. — Jeblad 25. jan 2006 kl.14:46 (UTC)

Referanser er helt klart en fordel. Akkurat nuh har jeg dessverre ikke tid til å pløye gjennom alle artikler om temaet, men jeg bringer her en forholdsvis fyldig lenke-oversikt for den som har lyst/tid. Relevansen i artiklene vil nok variere, og mengden skyldes at jeg jobber i et medieovervåkingsselskap. Håper noen får nytte av det. :) — Toreau 25. jan 2006 kl.16:24 (UTC)
Noen stikkprøver indikerer at du bør justere nettscanneren din.. ;) — Jeblad 25. jan 2006 kl.18:36 (UTC)
Vel. Jeg søkte etter "Vigrid*" og "Tore NEAR Tvedt*" og tok med artikler fra bare januar 2006 og desember 2005. :) Forslag til bedre søkekriterier (om dette temaet eller andre temaer) mottas med takk. — Toreau 25. jan 2006 kl.19:14 (UTC)
Jeg observerte at det forekom artikler hvor han ikke ble omtalt som høyreekstremist. — Jeblad 25. jan 2006 kl.19:31 (UTC)
Det blir galt å basere fakta på hva som ikke sies. Det er min generelle oppfatning. Når det gjelder akkurat denne saken (dvs. artikkelen), så vil jeg si at det er et skjønnsgrunnlag. Artikkelen er om Vigrid – Tvedt har sin egen artikkel – og da er det riktig å fokusere på den(ne) organisasjonen, og dens tilhørighet. Jeg tror det hele bunner ut i hva nazisme, fascisme og høyreekstremisme ikke har til felles, og ut fra dét plassere Vigrid. Personlig mener jeg at Vigrid helt klart har en klar nazistisk, nasjonalsosialistisk, tilnærming med «tilhørende fiendtliggjøring av andre enn ariske raser». Du er inne på noe viktig, John Erling, og det gjelder plassering/gruppering. Hva mener andre? — Toreau 25. jan 2006 kl.20:07 (UTC)
Artikkelen plasserte Vigrid tidligere som en høyreekstrem gruppering mens den nå er plassert som nasjonalsosialistisk. Jeg oppfatter de som en nasjonalromantisk halvreligiøs gruppe med kontaktflater mot nasjonalsosialistiske grupperinger. Slik sett har de vel mye til felles med de romantiske forestillingene som rådet i de politiske kretsene som Nasjonal Samling voks frem fra. Utover min personlige oppfatning så har jeg egentlig for lite kunnskaper om dem til å kunne plassere dem korrekt i et politisk og/eller religiøst landskap. — Jeblad 25. jan 2006 kl.20:50 (UTC)

Ikke tvil om Vigrid.[rediger kilde]

Det begynner virkelig å bli på tide å fjerne stempelet som fort kan gjøre at Wikipedia tolkes som et nazistisk leksikon, jeg tenker så klart på dette: "Denne artikkelens nøyaktighet eller faglige presisjon er omstridt. Den kan inneholde faktafeil. Se diskusjonssiden for detaljer." Vel, enten er man nazist eller ikke - hvis man ikke er, kan man ikke påstå at artikkelens nøyaktighet er unyansert, for hvis man gjør det, er man allerede (ny)nazist. Det er på tide for Wikipedia å velge hvilken side de står på! Og en ting til: hvis det er tvil om nøyaktighet og faglig presisjon i Vigrid-artikkelen, må det klistres på alle nyheter som handler om Andre Verdenskrig. Og den artikkelen jeg skrev om Auschwitz må også få det stempelet.. Dette usignerte innlegget ble skrevet av anonym (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Jeg er enig med forrige, anonyme innlegg. Jeg har derfor fjernet omdiskutert. M. Haugen 17. mar 2006 kl.08:37 (UTC)
Argumentasjonen til Bruker:anonym er av en type som er en gjenganger i en del av disse artiklene. Jeg tror vedkommende er tjent med en noe mer nyansert diskusjonsform enn å hevde at «Wikipedia tolkes som et nazistisk leksikon». Det vedkommende går til angrep på er de interne metodene Wikipedias bidragsytere bruker for de artiklene som har problemer faglig og med forhold til dokumentasjon av påstander. I dette tilfellet er det en serie påstander i artikkelen som mangler dokumentasjon og som er bakgrunnen for merkingen. Hvis vedkommende mener at dette er feil så vil jeg oppfordre vedkommende til å få på plass referanser og kildehenvisninger og deretter flagge et ønske om å fjerne merkingen. — Jeblad 17. mar 2006 kl.18:13 (UTC)

Manglende merking om objektivitet/nøyaktighet[rediger kilde]

Denne artikkelen har fått fjernet merking om faglig nøyaktighet uten at de tidligere anmerkede forhold er rettet. Det er tidligere postet en liste av artikler som kan brukes som dokumentasjon uten at noen har rettet artikkelen. Jeg ser det er en del veldig aktive skribenter som brukere som har sterke meninger om dette. Jeg vil enda en gang sterkt anbefale at betente påstander blir dokumentert i artikkelen. — Jeblad 17. mar 2006 kl.18:00 (UTC)

Rent konkret: hva må til for at {{nøyaktighet}} kan fjernes? Kjetil Ree 17. apr 2006 kl.23:07 (UTC)
Såvidt jeg husker så var dette årsaken til merkingen «I og med at artikkelen slik den nå fremstår har en klar profil på organisasjonens politiske ståsted, og knytter dette mot en person, så bør dette verifiseres med klare referanser om at så faktisk er tilfelle.» sagt på en annen måte, andre enn oss må klistre merkelapper på organisasjoners politiske ståsted. Hvis det finnes referanser som omtaler organisasjon og person som nasjonalsosialistiske så kan denne omtalen brukes. Hvis det ikke finnes en slik så må en annen ordlyd velges. — Jeblad 22. apr 2006 kl.17:34 (UTC)
Jeg tror denne artikkelen er grei og fjerner nøyaktighetsmerkingen. — Jeblad 22. apr 2006 kl.17:40 (UTC)

Feil rettet.[rediger kilde]

Hva i all verden er det Vigrid har til felles med fascistiske grupperinger? Jeg er selv fascist, men har aldri noensinne i min villeste fantasi i det hele tatt hvert i nærheten av å tenke på å muligens ha noe som helst å gjøre med Vigrid.

Derfor rettet jeg artiklen slik at det nå ikke står at de har noe til felles med fascistiske grupperinger.

Vigrid har aldri nevnt korporatisme, er ikke opptatt av staten (Heller tvert om, jeg tolker dem som en mer qvasi-anarkistisk gruppering med stort fokus på frihet mot statlig tvang og overvåkning) og det finnes bare en eneste artikkel om Mussolini på den etter hvert så fyldige siden. En artikkel finnes også om Spansk Falange, men begge disse er av nyere dato.

Vigrid har veldig lite med fascisme å gjøre.

Dette usignerte innlegget ble skrevet av 80.213.196.77 (diskusjon · bidrag) 2. jul 2006 kl.22:57 (UTC) (Husk å signere dine innlegg!)

Hehe, Haakon er det deg?
Du har uansett kanskje egentlig rett i dette. Fascisme må være et av verdens mest flytende brukte politiske begreper (og det sier litt). I Russland holder det å være kritisk til Putin, så vil visse grupper hoppe fram og si at du er "fascist".
Vigrid er fascistiske i den grad at de vil ha en ikke-folkvalgt diktatorisk leder, noe veldig mange anser som nok til å kalle det fascisme.
- Mannen Uten Signatur

Thorgrim O. Bredesen[rediger kilde]

Etter et par kjappe søk på både Google og Sesam klarer jeg ikke å finne noen referanse til at han i dag er leder for Vigrid. Noen som kan belyse dette ytterligere? Toreau 12. sep 2006 kl. 12:44 (UTC)

Tja... Hearsay er vel ikke godt nok for noen ordbok, men jeg kan bekrefte at det stemmer. Ellers synes jeg det er meget interessant at denne mannen studerer Flerkulturell Forståelse.
- Mannen Som Fortsatt Ikke Har Signatur
Det burde vel bare mangle for en person som er såpass eksponert ift. flerkulturisme? ;) Toreau 12. mar 2007 kl. 23:06 (CET)
Hei. I NRK sin omtale (23.01.09) av Vigrid sin liste til Stortingsvalget i 2009, uttaler Thorgrim O. Bredesen seg som leder i Vigrid. [1] Drama Lama 26. jan 2009 kl. 21:24 (CET)

Ikke-demokrati det samme som fascisme?[rediger kilde]

Væpna revolusjon må sannsynligvis til for at et fascistisk parti kan gripe makta - men av en eller annen grunn så gjør ikke dette AKP og NKP til partier som "har en del til felles med fascistiske grupperinger" Hvorfor ikke? Burde jeg klikke inn på deres wikipedia-sider og skrive at de har en del til felles med fascistiske grupperinger?

Hvorfor kan ikke bare nynazister få lov til å være nynazister, og fascister få lov til å være fascister, og kommunister få lov til å være kommunister? Alt blir så mye enklere på den måten. Selvfølgelig finnes det hybrider, slik som fks fascismo e liberta i Italia, som forsøker å være både fascistiske og nasjonalsosialistiske på en gang, men vigrid er så absolutt ikke en hybrid. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 129.242.227.112 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Fascisme blandet med rasisme er en hybrid. Fascisme har intet med rasisme å gjøre. Det er sovjeterne som brukte terminologien mot sine fiender, nazistene. Av den enkle årsak at nazistene var "Nasjonal Sosialister" og dette er da vanskelig å forklare for en "interNasjonal Sosialist". Da blir det så meget enklere å bruke uttrykket "fascist". Men fascisme har intet til felles med rasismen. Fascistiske General de Franco er en av de som reddet flest jøder under krigen.

Vigrid er ikke fascistiske. Vigrid er nazister, rasistiske sosialister. Men de er ikke fascister.

Så fascismen er altså ikke rasistisk?
Likevel må jeg minne på at Rødt og NKP hverken vil frarøve borgerne politisk eller religiøs frihet eller avskaffet valgsystemet. --188.113.91.110 10. okt 2011 kl. 00:17 (CEST)

Hvilke påstander er det denne malen viser til? Btd 25. jan 2009 kl. 17:18 (CET)

Samtlige referanser til vigrid.net eksisterer ikke lengre, så jeg fjernet de. I stede tagget jeg de opplysningene som trenger nye referanser. Drama Lama 26. jan 2009 kl. 14:09 (CET)

Generelt sett bør du ikke fjerne slike døde referanser, legg bare på «trenger referanse» i tillegg. Jeg har nå uansett fått mange av de manglende referansene på plass igjen, men det var ikke alle jeg fant. —Kjetil_r 26. jan 2009 kl. 15:35 (CET)
Ser den. Uansett, dette ble den første artikkelen jeg redigerte, og skjønner i etterkant at man kanskje burde trå litt mer varsomt. Leksen er imidlertid lært. Drama Lama 26. jan 2009 kl. 20:08 (CET)

Mindre endringer 05.03.09[rediger kilde]

Noe omorganisering, samt innfletting av begrepene "nynazistisk" og "voldelig" i ingressen. Alt begrunnet med kilder. Drama Lama 5. mar 2009 kl. 16:53 (CET)

Artikkelen trenger flere referanser. Bl.a ift. "nyreligiøs" at organisasjonen baserer sin ideologi på norrøn mytologi og raselære, og at "Vigrid baserer sin ideologi på Adolf Hitlers nasjonalsosialisme"Drama Lama 5. mar 2009 kl. 17:03 (CET)

Låst for nye brukere / IP'er[rediger kilde]

Gjentatte ganger er referanser fjernet og artikkelen omskrevet av IP uten bruk av diskusjonsside / redigeringskommentar. Vennligst gå i samtale her. noorse 1. jun 2009 kl. 02:46 (CEST)

Jeg kommer til å redigere siden[rediger kilde]

Det er ingen uavhengig referanse til påstanden om at SOS Rasisme fikk Vigrids hjemmesider stengt. Sos Rasisme dokumenterer heller ikke påstanden. Videre er lenken til SOS Rasisme upassende, det er unaturlig å referere til et ikke nøytralt nettsted for videre informasjon. Det ville være mer naturlig med en lenke til f.eks Aftenposten eller Dagbladet. Det er en overflødig opplysning å nevne at SOS Rasisme har kapret domenet vigrid.no. Artikkelen har ikke noe innhold om at Vigrid stiller til valg i 2009, og det er heller ingen lenke i fra kategorisiden for politiske organisasjoner. Jeg kommer til å skrive om artikkelen på tirsdag eller onsdag hvis det ikke er noen innvendinger, slik artikkelen er nå er den heller svak og bærer preg av å være redigert av for mange som ikke er nøytrale til temaet. Eplekake 15. jun 2009 kl. 02:31 (CEST)

Link til partisiden[rediger kilde]

Det bør legges ved en lenk til partisiden til Vigrid. De stiller som kjent til Stortingsvalget i Buskerud til høsten. Linken er www.vigrid.info Buskerudgutt 20. jun 2009 kl. 22:36 (CEST)

Påstand om at organisasjonen er nedlagt[rediger kilde]

Det er påstander om at organisasjonen både er nedlagt og at den ikke er det. Blant annet har Nettavisen en artkkel hvor Thorgrim Bredesen sier at organisasjonen ikke er nedlagt og at Tore W. Tvedt ikke styrer organisasjonen. [2] De faktiske forhold må eventuelt avklares med referanser. Se også Ticket#: 2010012210042884. — Jeblad 1. feb 2010 kl. 20:06 (CET)

-Vigrid fortsetter som før[rediger kilde]

Følgende artikler tilsier at Vigrid ikke er lagt ned til tross for at Tvedt gikk av med pensjon.

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostafjells/buskerud/1.6869827 http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostafjells/buskerud/1.7028080 http://www.vigrid.info/


Den gamle nettsiden er også åpnet: Vigrid.net .88.91.148.1 24. apr 2010 kl. 13:48 (CEST)

Fungerer nå ikke for meg... mboehn (diskusjon) 25. apr 2010 kl. 17:05 (CEST)

Fungerer fint for meg. 85.164.152.47 25. apr 2010 kl. 17:45 (CEST)

Politisk parti[rediger kilde]

Skal Vigrid regnes som politisk parti? De stilte jo i Buskerud i stortingsvalget 2009. JustEase for all 12. feb 2011 kl. 20:17 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vigrid (organisasjon). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. aug. 2017 kl. 10:04 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vigrid (organisasjon). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 12. jul. 2018 kl. 18:39 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vigrid (organisasjon). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. apr. 2019 kl. 01:34 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vigrid (organisasjon). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 14. mai 2019 kl. 17:47 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vigrid (organisasjon). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. aug. 2023 kl. 20:21 (CEST)[svar]