Diskusjon:Vang stavkirke

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

I omtalen av Vang stavkirkes statiske problemer er det ingen grunn til å ta med en henvisning til tilsvarende problemer i Urnes.

Jeg har tillatt meg å stryke dette avsnittet: "Det samme skjedde med Urnes stavkirke, den var også blitt ustabil da den ble reddet og de indre avstivningene er fortsatt på plass."

Urnes stavkirke har ikke vært så rivningstruet som mange andre, og det blir feil å skrive at den ble "reddet". Den var trolig stabil nok i mange hundre år, inntil familien Munthe lot innrede en herrestol i skipet i 1685. Da ble det nordre stavparet i skipets østre arkadevegg kappet nedentil. Dette destabiliserte konstruksjonen alvorlig, og det var ved denne anledning man satte inn de kraftige skordene eller skråbåndene som unektelig skjemmer kirkerommet. De fikk lov til å bli stående både ved restaureringen i 1902 og ved senere revisjoner gjennom 1900-tallet.

Roede 15. nov 2005 kl.08:45 (UTC)

Kan du legge til kilder for hendelsesforløpet? Det er flere versjoner i omløp av den hitorien og jeg regner med at den vil bli heftig redigert om det ikke legges til kilder. Jeg er forresten ikke helt overbevist om at dette er eneste versjonen som bør stå på artikkelen men jeg tror artikkelen er sånn noenlunde riktig slik den er nå. Men ikke minst, sett på referanser! — Jeblad 16. nov 2005 kl.00:37 (UTC)

Til Polen?[rediger kilde]

Jeg har tillatt meg å fjerne opplysningen om at kirken skulle ha kommet til Polen i mai 1841. Først og fremst er datoen helt umulig, bare få måneder etter at den fortsatt sto i Vang og ble solgt på auksjon. Opplysningene som Arne Berg gir i årboksartikkelen fra 1980 er basert på førstehånds kildeforskning og må regnes som absolutt pålitelige. Dernest er det nokså meningsløst å snakke om Polen i denne sammenheng, ettersom reiseruten aldri førte den utenfor kongeriket Preussen. Til Polen kom den faktisk ikke før i 1945.

Roede 29. des 2005 kl.19:23 (UTC)

Gjeninnviing i Preussen i 1844 stemmer også med Leif Ankers nye bok --Nina 29. des 2005 kl.19:42 (UTC)

The church was not rebuilt directly in Krummhübel (today Karpacz), but in the small village of Brückenberg (today Karpacz Gorny), which lays half way between Krummhübel and the peak of the Schneekoppe Mountain. --Rüdiger Sander 23. jul 2006 kl.20:32 (UTC)
29.12.2006 fjernet bidragsyter 85.167.133.96 opplysningen i første avsnitt om at distriktet siden 1946 har vært en del av Polen. Dette ble begrunnet slik: «Schlesien har vært del av Polen tidligere også». Ingen er uenig i det, men det var for lenge siden, og lenge før Vang stavkirke ble flyttet dit. Som det tydelig fremgår av artikkelen var flyttingen et tysk foretagende på norsk initiativ, og kirken ble gjenreist i en provins av det tyske kongedømme Preussen. Men da er det nokså viktig å forklare for lesere hvorfor den nå står i Polen. Derfor har jeg tatt inn igjen opplysningen om at landskapet ble innlemmet i Polen etter 2. verdenskrig. Roede 10. jan 2007 kl. 23:01 (CET)

Friedrich Wilhelm IV[rediger kilde]

88.72.247.152 har rett. Tysk Wikipedia opplyser at Friedrich Wilhelm ble konge av Preussen 7. juni 1840. Det var altså som konge, ikke som kronprins, at han gikk inn som redningsmann for Vang stavkirke. Jeg var opphavsmann til den feilaktige opplysningen og iler derfor med å korrigere den. Roede 25. des 2006 kl. 20:08 (CET)