Diskusjon:Utløper

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jordstengler, rotstokker og utløpere[rediger kilde]

Ser ikke ut til å være så lett å forstå et tydelig skille mellom disse begrepene, men jeg prøver. ifølge overjordsstengler hos UiO omtales utløper som en jordstengel, men skilles fra en tykkere rotstokk (rhizom) ved at sistnevnte er en hovedstengel, mens utløperen er et grenskudd fra hovedstengelen. Noen innvendinger mot denne forståelsen? – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 12. nov. 2021 kl. 11:47 (CET)[svar]

Det ville i hvert fall stemme godt med oppslag nr. 1 i bokmålsordboka. En «forgrening» og «del av en helhet». – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 12. nov. 2021 kl. 13:50 (CET)[svar]
Det som står først i artikkelen hos UiO - at utløpere er jordstengler - er feil. Utløpere/stoloner kalles også overjordsrenninger, mens jordstengler ligger under jordoverflaten. Jeg vet ikke hva forvirringen rundt begrepet "utløper" skyldes, kanskje at potetplanter dyrket fra frø setter sine første poteter fra utløpere istedenfor jordstengler. Jordstengler kalles også rhizomer (men terminologien kan brukes litt ulikt her - norske kilder sidestiller ofte disse to begrepene, mens engelske noen ganger bruker "rhizomer" kun om underjordsrenninger, se neste setning). De trenger ikke ha samme funksjon som utløpere, men når de har det, kalles de underjordsrenninger. Tykke jordstengler som fungerer som næringslager heller enn spredningsorgan kalles rotstokker. Deler av jordstengler kan også svelle opp til knoller som lagrer næring - underjordiske stengelknoller (slik som potet). Løk er også jordstengler, der selve stengeldelen er kaken nederst i løken. 2A04:981:5100:5500:8C76:4054:315F:67C7 4. des. 2021 kl. 21:28 (CET)[svar]
Hvis du leser artikkelen på UiO nøye vil du oppdage at den motsier seg selv i avsnittet om "overjordsutløpere" (som egentlig er smør på flesk siden utløpere per definisjon er overjordiske) - i første setning beskrives utløpere som jordstengler, mens andre setning ganske korrekt skiller mellom utløpere som overjordiske og jordstengler som underjordiske. 2A04:981:5100:5500:8C76:4054:315F:67C7 4. des. 2021 kl. 21:33 (CET)[svar]
Takk for klargjørende kommentarer! – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 4. des. 2021 kl. 23:36 (CET)[svar]
Jeg oppfatter forståelsen din litt for absolutt, og jeg har nylig deltatt i en klargjøring av en «feil» hos plantefysiologisk leksikon som viste seg å være en felles misforståelse blant leserne😊. Renninger, eller utløpere handler ikke først og fremst om plassering over eller under jorden, det beskriver heller en grens hovedfunksjon (Slik du selv påpeker). Rotstokker er en hovedstengel, også med en bestemt hovedfunksjon som skiller den fra utløpere. Jordstengler synes å ha en videre betydning, og dreie seg om plassering «i/på jorden» uten fokus på funksjon.
At det er ikke er eksakte begreper kan forklare forvirringen. Ettersom en plante kan ha røtter eller jordstengler over og under jorden basert på grunnforholdene er poenget at det er en horisontal stengel som minner om en rot, og som vokser i/på jorden, ofte nede i jorden, typisk dypere enn utløperne som har som hovedfunksjon å danne nye planter (som består av skudd og røtter), selv om det finnes planter/omstendigheter hvor skillet er mer uklart. Som i tilfellet med poteten når den sås fra frø.
Da gir det også mening at en løk er en jordstengel i/på jorden, hvis hovedfunksjon er næringslager. Siden det ikke virker riktig å kalle den en rotstokk (fordi det er en hovedrot, gjerne med grener), eller en utløper (av åpenbare grunner) kaller vi den jordstengelen en løk. Det forklarer også hvorfor beskrivelsene i planteleksikonet virker selvmotsigende, siden vi forsøker å tvinge definisjonene til å skille klart mellom begrepene.
«Rhizom» ser ut til å ha en lignende vid betydning, mens «stolon» synes å være mer spesifikt knyttet til at den er en «gren» med en bestemt funksjon uten at posisjonen fastslås nærmere enn at den «løper» «fra grunnen» av en plante (noe som i de fleste tilfeller ville være på/over jordoverflaten).
Igjen, takk for klargjørende innvendinger👍🏼 – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 5. des. 2021 kl. 10:21 (CET)[svar]
Jeg er enig med IPen. I dette tilfellet står det feil i artikkelen hos UiO. Utløpere (=stoloner) er ikke jordstengler (=rhizomer), men begge typene er undergrupper av stengler. Utløpere ligger på jordoverflaten og er ofte grønne som andre stengler. Jordstengler ligger nede i jorda, mangler klorofyll og minner litt om røtter. Ser ikke noen grunn til å gjøre det vanskeligere enn dette. --Trurl (diskusjon) 7. des. 2021 kl. 13:37 (CET)[svar]
Takk for innspill. Jeg mener ikke å gjøre det vanskelig😅 og ser at mine egne påstander ikke er bedre enn drodling rundt et emne som i sin enkelhet er helt klinkende klart, men som i den store www.verden.org blir nokså kompleks. Jeg prøver bare å få en grundig forståelse av begrepene, og er nok ikke den første som kjemper litt med dem.
I plantemorfologi har dette vært et tema siden slutten av 1800-tallet så vidt jeg kan se med litt googling. Rootstocks, rhizomes, stolons og runners har vært brukt mer eller mindre om hverandre i gråsonene mellom dem. (Jeg skal ikke holde det gående i over 100 år av den grunn😆)
En studie opererer med en definisjon på 7 typer «clonal growth organs»(pdf) og definerer stolon slik: «A stem growing horizontally at the soil surface and rooting by adventitious roots.» Samtidig definerer de to klasser av jordstengler: epigeogenous rhizomes over og under jorden, og hypogeogenous rhizomes under jorden.
I en avhandling om rhizomene/stolonene hos takrør sier en kar ved Dept. of Botany, Iowa State University: «Should these pendent stems be called "rhizomes" or "stolons"? Authors differ widely in their usage of these terms.» Han tar opp spørsmålet fordi én definisjon er nøye på å framholde det synet at jordstengler ligger nede i jorden. (Noe som viser at dere også har rett ifølge den definisjonen.)
Flora of China har da også slått seg til ro med stolons, skjønt de understreker at de snakker om «overground stolons» («overjordsutløpere»). De er tydeligvis like glad i smør og flesk som Aarnes hos UiO🙃.
Jeg har ikke planer om å lage noen avhandling om spørsmålet, men synes det er fint å framheve betydningen av begreper slik det brukes på det jevne, og den eksakte betydningen i forskjellige sammenhenger hvis den finnes, men da må skribenten først skjønne hva fagspråket egentlig sier.
Kort sagt, takk for at dere henger dere på drodlingen å får meg av «blindspor». Jeg har slått meg til ro med at jordstenglene kan likesågodt finne på å havne over jorden, uten å bli utløpere av den grunn. – Mvh. Abuluntu👨🏼‍💻💬 7. des. 2021 kl. 17:51 (CET)[svar]