Diskusjon:Unitarisk vigsel

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen ble nominert for sletting i desember 2008, men ble beholdt. Slettediskusjonen finnes her. Hvis du ønsker å nominere siden for sletting på nytt bør du først lese gjennom den gamle slettediskusjonen.

Unyansert[rediger kilde]

«I motsetning til andre trossamfunn, stiller unitarene ingen krav til medlemskap, en bestemt tro eller teologisk standpunkt av brudeparet - selv ikke-troende kan vigsles.»
Dette gir inntrykk av at alle andre/de fleste andre trossamfunn krever en slags form for trosvedkjenning for å vie folk. Det stemmer ikke for de fleste jeg vet om. HEF krever ikke medlemsskap så vidt jeg vet, Dnk sier at en av brudefolkene skal være medlem i kirken, men har ikke noen videre krav til «bestemt tro eller teologisk standpunkt»[1]. Slik regner jeg med at det også er i andre kirkesamfunn. Denne setninger er derfor i beste fall unyansert. Den bør endres slik at ikke Unitarforbundet fremstår som så veldig annerledes enn andre vigslere, da de faktisk ikke er det. MVH 3s 20. des 2008 kl. 00:09 (CET)

Da får du forandre det da! V85 20. des 2008 kl. 00:15 (CET)
Siden jeg er prest i Dnk og det i denne diskusjonen har blitt reist spørsmål om motivene for slettenomineringen har jeg ikke lyst til å gjøre det. Derfor velger jeg å gjøre oppmerksom på dette her. MVH 3s 20. des 2008 kl. 00:17 (CET)
Greit å respektere interessekonflikter. Jeg skrev om. — the Sidhekin (d) 20. des 2008 kl. 00:18 (CET)
Ok, jeg tenkte ikke på interessekonflikten. Jeg synes det ofte er slik at folk snakker om å redigere artikler, fremfor faktisk å redigere artikler, og det synes jeg blir noe bakvendt: Hvis man vet hva man synes er galt med en artikkel, da er det jo bare å endre det, fremfor å legge inn en mal og be noen andre gjøre det (og her var det spesielt lett, bare ta vekk en noe uheldig formulering). V85 20. des 2008 kl. 00:32 (CET)
Etter hva jeg vet så er dem det eneste kristne trossamfunn som ikke krever noe fra dem som blir viet, det eneste de krever er at brudeparet oppfyller kravene i Ekteskapsloven. Så det er helheten rundt vielsen som i min bok gjør dem temmelig annerledes enn andre. Harry Wad 20. des 2008 kl. 02:29 (CET)

Nå er vel denne diskusjonen mer eller mindre avsluttet, men når det innledningsvis her sies at HEF ikke krever medlemskap, da stemmer dette ikke. HEF krever at minst en av brudeparet er medlem. Og en annen ting som blandes sammen innledningsvis. HEF er et livssynssamfunn - ikke et trossamfunn. Når det gjelder DNK der det sies korrekt at en av brudeparet skal være medlem, da er det egentlig irrelevant å hevde videre at DNK ikke stiller krav til videre «bestemt tro eller teologisk standpunkt». Det holder lenge at dette kravet er stillet i og med at en av brudeparet må være medlem. Dessuten er DNKs trossyn representert i liturgien ved vielsen. Det samme kan sies for HEF,d er man ikke tillater bestemte kristne innslag i vigselshandlingen. Når det gjelder Unitarforbundets vigsel, da skiller den seg her helt ut fra dette ved ikke å kreve at noen skal være medlem. Ei heller kreves at et bestemt tros- eller livssyn skal gjenspeiles i liturgi eller seremoni. Og videre, når det gjelder kommentar om at artikkelen er norskvridd. Ja, det er den det, av den enkle grunn at det utelukkende er Unitarforbundet her i landet som forestår unitariske vigsler. Akkurat som det utelukkende er HEF som forestår sine vigsler. Unitarisk vigsel i Norge er et særtilfelle og noe helt unikt i kirkehistorisk sammenheng - både ut fra de liberale grunner som allerede er nevnt, og ikke minst ut fra det faktum at vi her står overfor en kristent trossamfunn som likestiller hetero- og homofilt ekteskap også i vigselsform. Hvilke andre kristne trossamfunn gjør dette her i landet? Unitarknut 5. feb 2009 kl. 17:25 (CET)

Takk for et godt innspill. Det er klart at norsk Wikipedia gjerne vil ha et Norgesfokus, ettersom norsk (desverre) stort sett bare snakkes i Norge. Det som menes med «Norgesfokus» er ikke at vi skal tone ned fokus på Norge, men legge til informasjon om hvordan unitarisk vigsel foregår i andre land (der dette gjøres). Da vi diskuterte denne artikkelen tidligere, fant jeg informasjon om unitarisk vigsel i både USA og Canada (men ettersom jeg kan veldig lite om unitarisme, og ikke helt forstod det som stod skrevet, har jeg ikke lagt gjort noe videre med det), så det er mer av denne informasjonen som etterlyses. V85 5. feb 2009 kl. 17:59 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Unitarisk vigsel. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. aug. 2017 kl. 23:30 (CEST)[svar]