Diskusjon:Underjordiske

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hva er dette for tøv? Skulle en artikkel med tema fra norsk folketro ha «globalt perspektiv»??? --T.B.Hansen 1. sep 2006 kl. 16:11 (UTC)

De underjordiske[rediger kilde]

Artikkelen bør flyttes fra oppslagsordet Underjordisk til De underjordiske. Det klarte ikke jeg. Wolfmann 16. jul 2008 kl. 22:10 (CEST)

En dårlig artikkel[rediger kilde]

Dette er en usedvanlig dårlig artikkel. Aldri i mine kilder står de underjordiske, som et vidtfavnende begrep som dekker troll og huldrer, nisser, vetter og tusser, alver og feer, eksplisitt omtalt som restene av en før-kristen forfedrekult, skjønt det på ingen måte virker usannsynlig at dette kan være tilfellet med vetter og nisser, blir det likevel ikke hevdet i noen av mine kilder, som hos Andreas Faye i 1843, at dette er opphavet til troen på de underjordiske.

Dessuten manglet heller ikke den norrøne mytologien sine egne underjordiske, og disse var på ingen måte beslektet med oss. Og da våre hedenske forfedre selv har trodd på de underjordiske, virker det ikke særlig gjennomtenkt å påstå at det var innførselen av kristendommen som gjorde vettene vonde og farlige, for det er ingen grunn til å tro at våre hedenske forfedre ikke også passet seg for dem.

En tidligere særdeles utbredt oppfatning blant folkeminnesamlere, som slett ikke er nevnt i artikkelen, baserer seg på at troen på de underjordiske har sitt opphav i folkevandringene i oldtiden, i møtet mellom et innvandrende folkeslag og landets urinnvånere. For i Norge som i mange andre europeiske land, flyttet folkeslagene ofte på seg og noen ganger har de nødvendigvis støtt på og fortrengt allerede marginaliserte grupper. Man kunne f.eks forestille seg at de germanske innvandrerne som er opphav til de skandinaviske folkeslagenes og som overveiende levde av jordbruk, har møtt en mye eldre fangst og samlerkultur da de ankom Norge for drøye 5ooo år siden. Denne fangstkulturen er da denne samme som migrerte til Norge umiddelbart etter istiden. Etterhvert som jordbrukskulturen spredte seg har den fortrengt den eldre fangstkulturen som har blitt tvunget til å ta opp bolig i fjell og andre utilgjengelige landskap, og som derfra i sin isolasjon har bidratt til myten om de underjordiske som levde parallelt med menneskene.

Det er ingen grunn til å tro at troen på de underjordiske har et opphav som kun begrenser seg til en undertrykt forfedrekult eller som på noen som helst måte er knyttet til de døde. Og artikkelens eneste kilde, Arild Hauges utmerkede artikkel, er likefullt suspekt for det kan virke som om Hauge søker å underbygge og dokumentere sin personlige Åsatro. Trygve E. Rosenvinge 19. apr 2010 kl. 11:15 (CEST)