Diskusjon:USAs presidentkandidater 2008

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Flytting[rediger kilde]

Jeg ser ikke for meg at denne artikkelen kommer til å bli så veldig stor, jeg foreslår at vi flytter den til Presidentvalget i USA 2008 (jfr. andre valg i Kategori:Valg i 2005). Mvh Røed (d · en) 30. jan 2007 kl. 19:55 (CET)

Etter min mening kan den stå selvstendig. Etter hvert vil det komme mye stoff i en artikkel om presidentvalget i USA 2008, og da kan listen over de som har lansert sitt kandidatur være en ekstern liste som knyttes til nevnte artikkel. --Harald Haugland 31. jan 2007 kl. 00:24 (CET)
Jammen da må vi jo iallefall opprette artikkelen Presidentvalget i USA 2008. Snoddy 8. mar 2007 kl. 19:07 (CET)
Artikkelen bør stå alene. Den er informativ. USA har ikke bare to partier. Dessuten har kandidatene fra de to største partiene forskjellig politisk ståsted. Dette ser vi under nominasjonsprosessen. Men ikke under presidentvalget den 4. november 2008. Da er det bare to hovedkandidater igjen, og vi får et stereotypt bilde av demokratene og republikanerne når de nominerte kandidatene blir partiets «ansikt utad». Blant republikanerne er f.eks. Duncan Hunter motstander av og Fred Dalton Thompson tilhenger av frihandel og globalisering. Slike nyanser ser vi ikke den 4. november. Men vi ser det under nominasjonen. Ranværing 2. feb 2008 kl. 00:38 (CEST)

Trenger vi referanser kanskje?[rediger kilde]

Jeg lurte litt på om vi ikke trenger litt referanser her på de forskjellige kandidatene? Det er mange av disse som ikke er åpenbare, og hvis vi har referanser på når de annonserte sitt kandidatur, eller når de trakk seg, blir det kanskje litt lettere å holde rede på? — Galar71 24. jul 2007 kl. 15:00 (CEST)

De siste endringene ser flotte ut. Nå synes jeg det er tilstrekkelig dokumentert. :-) — Galar71 24. jul 2007 kl. 15:44 (CEST)
Godt, Takk :-) Potensielle kandidater er litt vanskelig å dokumentere, for det finnes artikler som spekulerer i veldig mange flere enn disse. Men synes ikke det er nyttig å ta med hver lille spekulasjon. Så har tatt med dem som oftest blir omtalt og som de største nyhetsstedene også tar med. Ectoras 26. jul 2007 kl. 13:07 (CEST)
Høres fornuftig ut. Det er lett at slike ting "tar av" dersom vi tar det for langt. :) — Galar71 26. jul 2007 kl. 13:15 (CEST)

Oppsummeringen av delegater[rediger kilde]

I tillegg til direkte valgte delegater, sender demokratene 796 super-delegater til Demokratenes nasjonale Konvent i august 2008. Super-delegatene er ikke bundet til noen kandidat, men står fritt i hvem de velger å stemme på.

For å se hele bildet, må man summere de direkte valgte delegatene + super-delegatene.

Kandidater som trekker seg fra nominasjonen, mister sine super-delegater. Ranværing 7. jan 2008 kl. 18:59 (CEST)

Superdelegatene (demokratene) og de uforpliktede delegatene (republikanerne) er ikke forpliktet til å stemme på noen bestemt kandidat. De foretar sine selvstendige valg, uavhengig av nominasjonsresultatene.
Før nominasjonsprosessen, ble de spurt om hvem de kom til å stemme på. Av de 796 superdelegatene som sendes til Demokratenes Nasjonale Konvent i august, hadde 309 bestemt seg. 159 svarte at de ville stemme på Clinton, 78 på Obama, 52 på John Edwards, 19 på Bill Richardson og 1 på Dennis Kuchinich. Ranværing 10. jan 2008 kl. 20:34 (CEST)
Pr 28. februar 2008 er 418 av demokratenes nåtidige og fremtidige superdelegater fordelt slik: Clinton 237, Obama 181. For republikanernes vedkommende støtter 68 av de uforpliktede delegatene følgende kandidater: McCain 65, Huckabee 3. Ranværing 28. feb 2008 kl. 1:50 (CEST)

Tabellen med republikanerne[rediger kilde]

Den nye tabelloversikten, som har Romney rangert som nr 2, men med flest delegater, ser rav ruskende gal ut. Ctande 8. jan 2008 kl. 10:34 (CET)

Det skyldes at Mitt Romney «har» uforpliktede delegater i fremtidige primærvalg, ifølge CNN. De uforpliktede delegatene til Mitt Romney – i fremtidige nominasjonsvalg, forsvinner som dugg for solen dersom han trekker seg.
Tabellene er rettet til bare å omfatte delegatene fra de delstatene hvor det har vært nominasjonsvalg. Ranværing 10. jan 2008 kl. 17:01 (CEST)
Hei. Jeg svarer på et spørsmål jeg ikke har fått, ettersom jeg endret på en av dine redigeringer (Wyoming). Tabelloversikten ser kanskje også nå rav ruskende gal ut. Det er den imidlertid ikke.
Blant de «direkte valgte delegatene» (fra primærvalgene i hver delstat), er noen av dem «hard pledged» mens andre er «soft pledged», ifølge CNN. Hunter vant i utgangspunktet 1 stk «soft pledged» og Thompson 3 stk «soft pledged» delegater i Wyoming. Ifølge CNN har begge kandidatene nå mistet delegatene i disse delstatene.
«Soft pledged» er altså direkte valgte delegater, som har lov å endre mening. Når en kandidat trekker seg, må disse delegatene prøve å finne ut hvordan kandidatens velgere ville ha stemt dersom kandidaten ikke stilte til valg.
Jeg må ærlig innrømme at dette materialet er komplekst. Det burde ha vært en egen artikkel på wikipedia som forklarer valgsystemet i USA. I Wyoming har f.eks. Mitt Romney fortsatt 2 delegater, etter at han trakk seg. De to delegatene er enten «hard pledged», eller to «soft pledged» som ennå ikke har bestemt seg. I tillegg har McCain nå plutselig fått 5 delegater i Wyoming. Under primærvalget fikk han 0 delegater.
Man har altså tre typer delegater: Uforpliktende, «hard pledged», og «soft pledged». Det du skrev om delegatfordelingen i Wyoming, var helt korrekt. Senere har «soft pledged» delegater i Wyoming forandret mening. Når jeg får tid, skal jeg gå gjennom delstat for delstat på nytt. Ranværing 5. mar 2008 kl. 16:18 (CEST)

Komplekst materie[rediger kilde]

Dette er den mest komplekse artikkel jeg har vært med på å skrive. For det første gjelder det superdelegatene (demokratene) og de uforpliktede delegatene (republikanerne).

Egne kollonner for disse delegatene ble opprettet, nettopp fordi de «vugger frem og tilbake» mellom kandidatene, og stadig endrer «sluttsummene». Nå er det 3 demokrater og 4 republikanere igjen under nominasjonen, og dess færre kandidater de kan velge mellom, dess enklere blir «regnestykket». Jeg begynner faktisk av den grunn å ønske at flere kandidater trekker seg !

For det andre har både demokratene og republikanerne lokalt i noen delstater foretatt «valg før tiden», i protest mot reglementet sentralt, slik at man må ta hensyn til delegater fra delstater som ikke er anerkjent fra begge partiene sentralt.

For det tredje har demokratene i tillegg til de direkte valgte + supermandatene ekstra «uforpliktede delegater» fra ulike delstater. Ifølge engelsk wikipedia har f.eks. New Jersey 20 uforpliktede delegater, mens CNN kan fortelle at antallet er redusert til 19 uforpliktede delegater, ettersom en av dem har bestemt seg for å stemme på Clinton.

For det fjerde vant Obama 23 og Clinton 9 delegater i Kansas på «super-tirsdagen». Og dermed skulle man tro at det var avgjort. Det er det ikke, for Kansas velger også ytterligere 11 delegater den 12. april 2008.

Konklusjon: Tallene i denne artikkelen, såvel som Demokratenes nominasjonsprosess til presidentvalget 2008 og Republikanernes nominasjonsprosess til presidentvalget 2008 kan være feil i april, og trenger kontinuerlig ettersyn. Jeg opplever dette som en matematisk ligning med 4 ukjente variabler, som stadig forandrer seg. Dersom utenforstående skylder på «feil i wikipedia», må jeg minne om at artikkelen i høyeste grad omtaler en pågående hendelse, som stadig må ta hensyn til endringer i disse variablene. Ranværing 7. feb 2008 kl. 21:00 (CEST)

Hunter har trukket seg[rediger kilde]

Han trakk seg 19. januar 2007 etter å har gjort det dårlig i Nevada. Siden har blitt så avansert at jeg har ikke mage til å endre det :o) Ectoras 20. jan 2008 kl. 23:08 (CET)

Artikkelen er oppdatert. I tillegg har republikanerne bestemt seg for å godkjenne kun 12 av de 28 delegatene fra Wyoming (trukket tilbake 16), og gjort dem uavhengige, fordi partiet i lokalstaten holdt nominasjonsvalget «før tiden», i protest mot partiets regelverk. Det samme skjedde for demokratenes vedkommende. Tabellen som oppsummerer fordelingen av demokratenes delegater så langt, tar hensyn til dette. Ranværing 30. jan 2008 kl. 22:42 (CEST)

Nytt navn?[rediger kilde]

Burde artikkelen omdøpes til «USAs primærvalg 2008», istedetfor «Amerikanske presidentkandidater 2008» som den gjør nå? Dansk wikipedia har en artikkel med samme navn som den norske. Engelsk wikipedia bruker navnet USA, som er mer presist. Ranværing 2. feb 2008 kl. 00:07 (CEST)

Valgsystemet i USA[rediger kilde]

Ved å bidra til denne artikkelen har jeg lært svært mye om kompleksiteten til valgsystemet i USA. Wikipedia trenger en artikkel om Valgsystemet i USA eller lignende, slik at fremtidige forfattere på Wikipedia får en enklere oppgave ved neste «korsvei».

De to største partiene – demokratene og republikanerne – har to typer delegater. Den første typen er delstatsdelegatene – som ulike kandidater vinner under nominasjonsvalgene i delstater og områder.

«Superdelegater» og «uforpliktede delegater»[rediger kilde]

Den andre typen delegater er ikke bundet av nominasjonsvalgene; de foretar sine valg uavhengig av velgernes dom. Hos republikanerne kalles de «uforpliktede delegater» og hos demokratene «superdelegater».

En artikkel bør forklare hvordan og hvorfor denne ordningen oppstod. Ordningen har garantert sin bakgrunn i et eller annet praktisk spørsmål som f.eks.: «Hva om vi under partiets nasjonale konvent sitter igjen med to kandidater med like mange delstatsdelegater?»

Før nominasjonsprosessen blir disse spurt om hvem de støtter, og det er etter slike spørreundersøkelser at CNN og andre forteller at kandidat X eller Y «har» dette eller hint antall delegater. Artikkelen nevner 14 kandidater hos republikanerne og 9 kandidater hos demokratene. Etterhvert som flere av disse trekker sitt kandidatur, mister de også sine «uforpliktede delegater» / «superdelegater» til en annen kandidat – såfremst ikke disse delegatene likevel stemmer på en eller flere kandidater som har trukket seg, som en sympatierklæring.

Delstatsdelegater[rediger kilde]

Delegatene som velges i delstatenes nominasjonsvalg er heller ikke uproblematiske. Det er to typer delstatsvalg – primærvalg og Caucus (uttalt Kåsus). Ved primærvalg velges kandidatene direkte av velgerne. Ved Caucus («partinominasjoner») foretar velgerne et valg av lokale delegater til delstatens partilandsmøte. Disse lokale delegatene stemmer deretter på ulike kandidater.

Her varierer reglene. Hos republikanerne vinner f.eks. en kandidat – i noen delstater, alle delstatens delegater, dersom han/hun får mer enn 50% av stemmene under et primærvalg. Når ingen kandidat får mer enn 50%, blir det ny valgomgang i form av en Caucus.

Hos demokratene er primærvalg obligatoriske i noen delstater, mens Caucus er obligatoriske i andre delstater.

Hva skjer når kandidater trekker seg?[rediger kilde]

Jo da må – slik tilfellet er med «uforpliktede delegater» / «superdelegater» – også direkte valgte delstatsdelegater «skifte mening» – såfremst de ikke tviholder på en kandidat som har trukket seg, for å markere en sympatierklæring. Dette er pr dato tilfelle med John Edwards blant demokratene og 3-4 kandidater blant republikanerne.

Når en kandidat trekker seg, må hans/hennes valgte delegater «legge hodene i bløt» og spørre seg selv: Hvem ville mine velgere ha stemt på dersom kandidaten jeg presenterer ikke stilte til valg i utgangspunktet? Et sentralt spørsmål er: Hvordan avgjøres slike spørsmål?

Demokratene prøver å løse denne gordiske knuten ved å operere med «hard pledged» og «soft pledged» delegater. «Soft pledged» delegater har lov til å endre mening når kandidater trekker seg. Når oppstod denne ordningen?

Konklusjon: Valgordningen er ekstremt kompleks. Så kompleks at alle som refererer til dokumenterbare tall, risikerer tilbakemeldingen at tallene er «riv ruskende gale».

En egen artikkel om valgsystemet i USA kan bli et fundament som denne og andre artikler bygger videre på. Kanskje kunne en artikkel om 2008-valget også vise de ulike kandidatenes respektive «superdelegater» og «uforpliktede delegater» ved ulike tidspunkter.

Ranværing 5. jun 2008 kl. 1:21 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 4 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen USAs presidentkandidater 2008. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 8. jul. 2017 kl. 02:27 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 4 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen USAs presidentkandidater 2008. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 17. jul. 2017 kl. 08:06 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen USAs presidentkandidater 2008. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 26. jul. 2017 kl. 11:47 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 5 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen USAs presidentkandidater 2008. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. aug. 2017 kl. 22:20 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen USAs presidentkandidater 2008. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. sep. 2017 kl. 15:41 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen USAs presidentkandidater 2008. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 9. mai 2018 kl. 05:53 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen USAs presidentkandidater 2008. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 28. apr. 2019 kl. 15:09 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen USAs presidentkandidater 2008. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. sep. 2020 kl. 20:33 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen USAs presidentkandidater 2008. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 29. jan. 2022 kl. 04:13 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen USAs presidentkandidater 2008. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. feb. 2022 kl. 22:13 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen USAs presidentkandidater 2008. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 25. mar. 2023 kl. 22:43 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen USAs presidentkandidater 2008. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. jul. 2023 kl. 06:32 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen USAs presidentkandidater 2008. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. jan. 2024 kl. 11:22 (CET)[svar]