Diskusjon:Trådløst lokalt datanett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hvorfor heter ikke dette «Trådløs LAN»? --Jakro64 30. jun 2004 kl.22:53 (UTC)

Tja, kommer vel av at vi ikke noen god norsk oversettelse på ordet, nærmeste blir "Trådløst nettverk" som ikke er spesielt godt det heller siden det har flere meninger. Ellers har vi jo "Trådløst lokalnettverk".

Den har blitt liggene her i påvente av at noen finner på en slik god norsk oversettelse.

Profoss 30. jun 2004 kl.23:06 (UTC)

I radiosjargong er det ikke uvanlig at man beholder engelske forkortelser, men oversetter ord fra engelsk til norsk. F.eks. sier man «enkelt sidebånd», men skriver «SSB» (Single Sideband), «nedre sidebånd» - «LSB» (Lower Sideband), «meget høye frekvenser» - «VHF» (Very High Frequencies) osv. Derfor synes jeg at en såkalt skånsom oversettelse som Wireless LAN -> Trådløs LAN vil være i tråd med hva som er vanlig i norsk, og på dette området. --Jakro64 1. jul 2004 kl.09:27 (UTC)

LAN er jo som sagt en forkortelse for Local Area Network eller lokalnettverk. Jeg foretrekker at artiklene ligger på det fulle navnet med en omdirigering fra forkortelsen. Altså synes jeg at den bør ligge her. --Einar 27. sep 2004 kl.18:28 (UTC)

Hvorfor "lokalnettverk"? Heter det ikke "lokalnett"? Jeg har vært i databransjen i mange år, og jeg har aldri hørt noen snakke om "lokalnettverk", "datanettverk" eller "internettverk". De fleste nordmenn sier nok "LAN" (eller "lokalnett"), "datanett" og "internett".
--VerdLanco 7. nov 2004 kl.15:49 (UTC)
Bare fordi du er vant med noe annet, betyr ikke det at "nett" er mer riktig enn "nettverk". Man har samme differensiering på engelsk: det heter computer network men ikke Internetwork. - Hei 7. nov 2004 kl.15:55 (UTC)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Trådløst lokalt datanett. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. aug. 2017 kl. 19:19 (CEST)Svar[svar]

IEEE 802.11 er mer enn bare lokalnett[rediger kilde]

Jeg ser det har vært en diskusjon her i 2004, men "Trådløst lokalt datanett" er ikke et godt navn på Wi-Fi og IEEE 802.11. Hvis jeg henter G-mail via Wi-Fi er mine data ikke på et lokalt nett, men i en sky, riktignok via en lokal tilkobling. Trondheim sentrum, og en rekke flyplasser formidler internett via IEEE 802.11 og slik Wi-Fi antar jeg nesten alltid er en port til internett uten å gå via noe lokalt datanett utover den rent fysiske tilkobling mot internet.

Egentlig blander denne artikkelen sammen IEEE 802.11 som er typen kommunikasjon og "Trådløst lokalt datanett" (WLAN) som er funksjonen teknologien ble brukt til da den var ny. "Trådløst LAN (engelsk Wireless LAN, WLAN) er en samlebetegnelse på lokale datanett som benytter radiobølger til kommunikasjon" - er ikke nødvendigvis feil, men Wi-Fi og IEEE 802.11 handler pr 2017 mye mer om internet enn om lokal-nett. "Lokalt datanett" forstår jeg som et nett som er lokalt og ikke er tilkoblet internett, mens f.eks. en lokal nettverkstilkobling kan være både mot et lokalnett eller mot internet.

Jeg er litt i tvil om denne bør splittes i to eller tre, en for Trådløst lokalt datanett, en for en:IEEE_802.11, og ev. en for en:Wi-Fi - eller om vi skal holde på den originale begrepsbruken som kaller IEEE 802.11 for lokalt nett fordi radiobølgene på disse frekvensene tross alt ikke når så veldig langt. Er det andre enn meg som mener noe om dette? Markuswestermoen (diskusjon) 2. okt. 2017 kl. 13:31 (CEST)Svar[svar]

Vi bør helst kikke litt på andre språkversjoner før vi bestemmer noe her, både for å slippe å finne opp hjulet på nytt, og for å lette interwiki-lenkingen i etterkant. F.eks. engelsk, tysk og fransk; Hvordan har de delt det inn? - Soulkeeper (diskusjon) 2. okt. 2017 kl. 13:34 (CEST)Svar[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Trådløst lokalt datanett. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. jun. 2019 kl. 18:41 (CEST)Svar[svar]