Diskusjon:Tomme

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Der er efter sigende en norsk betegnelse, "skovtommer", hvis betydning jeg har glemt, men som jeg meget gerne ser defineret under begrebet "tomme". Er der en nordmand der kan gøre det?

Her er hvad jeg skrev i min "Ordbog over Træsmedens Håndværktøj" der in extenso kan findes på min hjemmeside www.baskholm.dk:

Tomme egl. (bredden af en) tommelfinger Det gælder tommen, som fod og alen, at det er et af de gamle mål der har taget det menneskelige legeme som udgangspunkt, hvorfor der da osse er en mængde definitioner på dem.

I Skandinavien opererer man med mindst tre forskellige, nemlig Svensk = 24,7 mm, engelsk = 25,4 mm, og som oftest anvendes i handelsmæssig sammenhæng, samt dansk og norsk = 26,2 mm. Den norske har før været defineret som værende 31,4 mm lang. Sædvanligvis er 1" lig 1/24 alen, men man har opereret med "jordtommer" = 1/20 sjællandsk alen, samt "skovtommer" = 1/22 skovalen. (Rasmussen, 1967, Kulturhistorisk Leksikon, bd 18, opsl. Tomme.)

Tommen er oftest inddelt i 1/16, ja til tider helt ned i /64 eller i 10 eller 12 linjer. Den ti-linjede kaldes decimaltomme. Nutildags arbejdes der her i landet ikke meget med tommer, men osse andre end konservativt indstillede træsmede kan finde på at forlange 5/4 (femkvart) tomme brædder eller søm, og enhver kender begrebet syvtommersøm, skønt de ikke altid kan definere hvad det er.

--Børge Askholm 21. jun 2006 kl.06:32 (UTC)