Diskusjon:Thomas Aquinas

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det kan virke underlig at artikkelforfatteren som har publisert stoffet om Thomas Aquinas later til å hoppe over mye av hans aller viktigste filosofiske arbeid. Det anbefales at leseren har en kritisk holdning til materialet, og søker videre informasjon om en av middelalderens største bidragsytere andre steder. Aquinas kan med rette kritiseres for mange av konklusjonene han kom til, men det må ses i lys av hans samtid, og ikke prøves etter nåtidens kunnskaper alene. Når det gjelder synet han frembar på onani må det ses i sammenheng med at man fremdeles mente at det var mannens sed som inneholdt livet - som også kommer frem i gresk tenkning, og tidligere kristen tenkning. Artikkelforfatteren virker etter min oppfatning forutintatt, og det preger deler av artikkelen - ikke bra for Wikipedia. Jeg reagerer i første rekke på at forfatteren unnlater å nevne det som lå Aquinas nærmest, og som han også arbeidet svært lenge med - å bevise Guds eksistens, og komme til holdbare beviser om dette gjennom filosofisk tenkning.

Aquinas store innsats lå nok til dels i at han moderniserte den aristoteliske filosofien - som vel takket være araberes arbeid var gjort både svært kjent, og beundret. Imidlertid er aristoteliske skrifter oversatt og kommentert av både teologer og filosofer som neppe maktet å gjennomføre et klart skille mellom egne filosofiske og teologiske meninger, og filosofisk sett rimelige tolkninger av de aristoteliske skrifter. Det er vel en rimelig konsensus om at mye av arbeidet er vansiret av fremmed, og da især nyplatonsk tankegods, og av oversettere som ikke behersket filosofiske problemstillinger. Aquinas videreførte en meget klar tekstkritisk, vitenskapelig og nøktern metode - noe som gjorde at hans nye system også virket svært overbevisende.(Denne metoden fant, og videreførte Aquinas hos den arabiske filosofen Averroes). Man kan ikke - når man ser til Aquinas posisjon især blandt troende - unnlate å nevne hans fremføring av "bevis" for Guds eksistens, som fremføres i Summa theologicas første del. Han fremførte fem slike beviser - det første nevnes her. Thomas Aquinas snakker om opprinnelsen, og legger frem teorien om "den første beveger" som tar utgangspunkt i bevegelsen i vid forstand. Det er med støtte i sansene sikkert at noe beveges (forandres), og at det som beveges beveges av noe annet. Sterkt forenklet blir konklusjonen at det er Gud som er den første beveger. Aquinas har en svært lang formulering rundt dette emnet, men mener selv at dette er nødvendig for at (i likhet med Aristoteles' syllogismelære) eksplisitt alle premisser er skal være nevnt.

Melly

Takk for korreksjoner :) Jeg har nå registrert meg, men når jeg ønsker å tilføye opplysninger kan det synes som mine står i en viss motstrid til det som allerede ligger ute... Hvordan gjør man det så? Skal jeg bare overskrive det en annen har lagt ut? Ellers beklager jeg at tonen min var noe kritisk . ble litt revet med. Melly

Istedenfor å kritisere tidligere artikkelforfattere, kan man rett og slett supplere med flere opplysninger og rette opp der han eller hun mener det er feil. Det er flott med bemerkninger på diskusjonssida, men det er også flott med konkrete bidrag. Artiklene i wikipedia bygges opp på dugnad, det vil si som et samarbeid mellom flere bidragsytere. Så vær så god, bare legg til og rett opp! Wolfmann 4. mar 2007 kl. 17:37 (CET)
Som regel er det flere forfattere på en artikkel her på Wikipedia - det er også tilfelle med denne artikkelen. Og nå har du muligheten til å delta! Registrer deg, og hjelp til - som Wolfmann sier ;) Noorse 4. mar 2007 kl. 18:15 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Thomas Aquinas. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. aug. 2017 kl. 11:31 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Thomas Aquinas. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. mar. 2021 kl. 00:03 (CET)[svar]