Hopp til innhold

Diskusjon:Terje Vigen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kanskje noen kan legge inn en sånn "Wikikilden"-boks? Terje Vigen finnes nemlig her: http://no.wikisource.org/wiki/Terje_Vigen --Anjar (diskusjon) 19. apr 2012 kl. 20:25 (CEST)

Jeg har lagt den til. Mvh.Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 19. apr 2012 kl. 20:33 (CEST)

Filmatisering

[rediger kilde]

Terje Vigen er filmatisert, en svensk stumfilm fra 1917 (eller deromkring). Det bør nevnes. http://no.wikipedia.org/wiki/Terje_Vigen_(film) Skal det være "disambiguation" øverst?

Da har jeg lagt inn {{se også|Terje Vigen (film)}}, takk for påminnelsen. --M O Haugen (diskusjon) 29. jul 2012 kl. 11:15 (CEST)

En virkelig person?

Jeg leste i en avis for ca 20- 25 år siden om en navgitt person som skal ha vært hovedpersonen bak Terje Vigen. Denne personen rodde ikke men seilte imot Danmark. Han sonet flere år fengselet i Reading i Berkshire (nord for London). Jeg bet meg merke i Reading, fordi jeg selv hadde studert der noen år tidligere (jeg forlot Reading i 1982, så denne artikkelen er ikke eldre enn 1983, trolig langt nyere). Merk også at fengselet i Reading ellers er berømt pga Oscar Wilde soner her - så derfor er det viktig å få en kildekritikk før vi oppgir dette, slik at dette ikke kun er en skrøne hvor et berømt mindre byfengsel er opgitt. Denne navngitte personen (husker ikke hans navn) drev et skipsverft i sin hjemby på sørlandet etter krigen (husker ikke byen, men det behøver ikke å være Grimstad), og det var her Lorden som arresterte ham kom inn med sin båt med familie. Verftseieren reparerte lordens båt og ytte god service, hva lorden etterpå kommenterte som prisverdig forholdene tatt i betraktning. Den dramatiske handlingen med åren kan være fri dramatisk diktning ut ifra dette foretningsmøtet som kunde i et skipsverft. Ellers peker Sven Hanssen Haaø seg ut som en meget sterk hovedperson, som en kan lese i denne bloggen http://www.oftebro.com/Terje_Vigen_artikkel.pdf Henrik Isen kjente ham godt, har sågar malt ham (bevis for at kjente hverandre) og han var los på netopp den ytterste ø utenfor Grimstad. Her i bloggen til Oftebro er det også argumenter imot enkelte andre potensielle Terje Vigen enn Hanssen Haaø. Jeg tipper det er primært Hanssen Haaø som er kilden, og noe er hentet ifra den verftseiern og andre kilder. Diktet er lagt til Grimstad hvor Ibsen bodde noen år--Brrr (diskusjon) 24. mar. 2014 kl. 17:26 (CET)[svar]

Vel, med unntak av skipsverftet så utpeker Nils Jørgen Hirtzholm seg som kandidaten din for Terje Vigen, han var kaprer fra Skien og satt i flere år i krigsfangenskap i Reading. Endag viktigere, han var eieren av Venstøp før Knut Ibsen kjøpte gården. Profoss (diskusjon) 24. mar. 2014 kl. 18:18 (CET)[svar]

Virkelig person?

[rediger kilde]

Dette er interessant, men uten kilde blir dette OR. Det må være kurrant å skaffe kilde

«Den personen som, i årene rundt århundreskiftet og frem til 1930, fremfor noen ble fremhevet som rollemodell for diktet, var losen Svend Hanssen Haaø fra Haaø (Håøya) ytterst i Grimstadskjærgården. Denne los-kjempen rodde en rekke ganger til Danmark etter livsviktig korn i årene 180714, han ble selv tatt til fange av engelskmennene hele fire ganger, og flere av hans mannskaper ble sågar sendt til prisonen i England, slik diktet beskriver. I tillegg er det godt dokumentert at Svend Hanssen Haaø og Henrik Ibsen ble gode venner. De besøkte hverandre en rekke ganger både hjemme hos Svend Hanssen på Haaø og i Ibsens vaktstue på Grimstad apotek, hvor Ibsen malte et oljemaleri, ”Losen fra Haaø”, av sin gode venn.»

--Vennlig hilsen Erik d.y. 6. sep. 2017 kl. 09:51 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker

[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Terje Vigen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 26. jun. 2018 kl. 20:28 (CEST)[svar]