Diskusjon:Tegnspråk

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Om tegnspråk[rediger kilde]

Ja, tegnspråk er faktisk et av de tre offisielle språkene i Norge, sammen med NN og bokmål. Det burde jeg vite, jeg som er bruker av det språket.... Tomma87 24. nov 2005 kl.23:03 (UTC)

Tegnspråk er ikke et offisielt språk. Norsk og samisk er de offisielle språkene i Norge. Tegnspråk er for mange førstespråket, eller morsmålet. Allikevel kjempes det for at tegnspråk skal få status som offisielt språk: [[1]]. Det er ikke avklart enda. Jeg har tegnspråk som førstespråk. --Mariusbe 17. jan 2006 kl.23:20 (UTC)

Ser ut til å stemme det; tegnspråk har i praksis samme status som andre språk utenom norsk og samisk, hvilket vil si at man har krav på tolk i rettssaler og enkelte andre sammenhenger. Ethnologue skriver her at det finnes forskjellige dialekter av norsk tegnspråk; kan en av dere som bruker språket bekrefte eller avkrefte om så er tilfelle. Jeg kan lett forestille meg en form for sosiolekter, men geografisk betingede dialekter fordelt på Holmestrand, Oslo og Trondheim høres rart ut; hadde det enda stått Bergen eller Tromsø i stedet for Holmestrand hadde det vært litt lettere å forestille seg. Men Holmestrandsdialekt? Cnyborg 17. jan 2006 kl.23:37 (UTC)

Tegnspråk er ikke offisielt språk i Norge (ennå), ihvertfall ikke i politisk forstand. Det vet jeg helt sikker, fordi jeg sitter i komiteen for Norges Døveforbund som jobber med saken. Norsk talespråk, Samisk og Kvensk (siden ifjor vår) er offisielle språk i Norge, NTS er ikke det. Rettigheter til tolker osv er ikke knyttet til status som offisielt språk.

Når det gjelder dialekter: jupp de finnes. At Holmestrand, Trondheim og Oslo er oppført har med beliggenheten av institusjoner knyttet til tegnspråkbruk å gjøre. Særlig døveskoler bidro til at unge døve ble samlet på et sted (ofte bodde på internat da), og utviklet sine egne regionale varianter av NTS = dialekter. Sosoe 4. nov 2006 kl. 11.00 (UTC)

Bildet...[rediger kilde]

... er virkelig et dårlig eksempel. Det som ville vært et godt eksempel, er f.eks. et bilde av det norske enhåndsalfabetet fra A til Å. Man knytter da bedre tanker til/om tegnspråk. Det er mange der ute som oppfatter tegnspråk som - vel, rart. Og det er sikkert ikke en kjent sak at døve/tunghørte tar i bruk ansiktsuttrykk når de skal kommunisere med hverandre, og at dette kan virke litt rart. Derfor syns jeg at det bildet ikke bør brukes her (grimase etc). Tomma87 27. des 2006 kl. 03:20 (CET)

Kan ikke du som har litt snøring på dette kikke i Commons:Category:Sign language og finne noe passende? Cnyborg 27. des 2006 kl. 03:25 (CET)
To tanker, bortsett fra at jeg gjorde det selv. Tomma87 må gjerne finne et bedre bilde. --Finn Bjørklid 27. des 2006 kl. 03:27 (CET)

Jeg synes ikke bildet er det beste heller, det finnes sikkert noe mer vakkert og estestisk (copyright er jo et problem, men får se hva jeg finner hos meg. Hvis vi kunne integrere en biteliten videosnutt hadde det jo vært det beste. Da kunne jeg stille med mye fint :) MEN: jeg er imot å bruke håndalfabetet som bilde. Mange hørende får gjennom håndalfabetet inntrykk av at tegnspråk er egentlig kun bokstavert talespråk og det er jo helt feil... Sosoe 2. jan 2007 kl. 11:42 (CET)

PS: så først nå at bildet har blitt byttet allerede. Det bildet er ganske fint! Selv om det er ltt mye fokus på hendene ;) Sosoe 2. jan 2007 kl. 11:45 (CET)

Nå er jeg fornøyd, for hva annet passer bedre enn å fokusere på hendene? Det er jo dét vi bruker som "snakkeredskapet" vårt!Tomma87 8. jan 2007 kl. 13:51 (CET)

Vel, hva med ansiktet, overkroppen og blikkretning? Bare for å gi et eksempel. Kun 50% av informasjonen i et tegnspråk ligger i hendene... Men, skal ikke være for pirkete her. Ville bare påpeke at vi som underviser tegnspråk til hørende sliter mest med at hørende ALLTID fokuserer på hendene og glemmer (ihvertfall i begynnselen) resten. Og da blir det ikke noe brukbart tegnspråk. Men det er et pent bilde og om det nok en gang støtter myten om tegnspråk er KUN hender, kan jeg leve med det. Sosoe 10. jan 2007 kl. 08:36 (CET)


Henvisning innledningsvis[rediger kilde]

Jeg har tatt bort "benyttet av døve" i innledingsnsetningen, fordi dette er misvisende. Det er mange hørende som har NTS som sitt morsmål, muligens like mange som døve.Sosoe 26. mar 2007 kl. 09:50 (CEST)