Diskusjon:Sverige/Arkiv1

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Selvstendighet for Norge og Sverige[rediger kilde]

Det forvirrer meg svært mye det der med uavhengighetsdatoer for Norge og Sverige. Etter hva jeg har forstått, var Kalmar-unionen og den norsk-svenske unionen likestilt. I så fall bør uavhengighetsdatoene (i mitt hode) være "6. juni 1523" (de måtte krige, se lenger ned i posten) eller "7. juni 1905" (personalunionen er likevektig og alle parter er like avhengige av hverandre) for Sverige og "7. juni 1905" eller "17. mai 1814" for Norge. Tross alt var unionen enda løsere enn en personalunion (se lenke nedafor) og den eneste grunnen til at svensk Wikipedia har 1905 som frigjøringsår for Norge er fordi at vi har det her på norsk Wikipedia. Denne debatten viser til 6. juni 1523 som Sveriges frigjøringsdag. http://sv.wikipedia.org/wiki/Diskussion:Sverige#Datum_f.C3.B6r_sj.C3.A4lvst.C3.A4ndighet. I motsetning til unionsoppløsninga i 1905, som gikk fredelig for seg, måtte Sverige krige seg løs fra Kalmar i 1523: http://en.wikipedia.org/wiki/Swedish_War_of_Liberation. Jeg mener det derfor er feil at det står at Norge blei fritt etter en svært løs union, mens Sverige alltid skal ha vært fritt, selv om de har måttet kjempe. Det jeg trur mest på er at Sverige blei fritt etter frigjøringskrigen i 1523 (det ligger i navnet) og at Norge blei fritt etter oppløsninga av realunionen med Danmark. Før realunionen var vi ikke i stand til "å ta vare på oss selv" som land, noe vi var etterpå - Norge var et uavhengig land en periode i 1814 og trengte ingen over oss. Dette utsagnet styrkes av følgende sitat fra diskusjonssida på svensk Wikipedia som det lenkes til over: "Norge var faktiskt en självständig stat även uder unionstiden" og "6 juni 1523 är det datum som man räknar som att Sverige fick sin självständighet". Er det noen som er enig i datoendring? 88.90.136.229 3. feb 2009 kl. 22:09 (CET)

Det er helt rett at unionen mellom Norge og Sverige var en personalunion med to likestilte parter. Når det står at Norge ble uavhengig fra Sverige i 1905 i artikkelen om Norge, må det stå tilsvarende at Sverige ble uavhengig av Norge i 1905. Både for Norge og Sverige kunne man forsåvidt valgt en rekke ulike datoer og kalt det "uavhengighetsdatoer", faktum er at både Norge og Sverige har eksistert sammenhengende som stater siden det første årtusen, men tidvis inngått i personalunioner med andre skandinaviske land (dvs. med hverandre og Danmark). Egentlig blir det upresist å behandle noen av disse datoene (for oppløsning av diverse unioner, enten det er Kalmarunionen, Danmark-Norge-unionen, Sverige-Norge-unionen) som "uavhengighetsdatoer" når er snakk om stater som alltid (helt siden de ble samlet i det første årtusen) har vært suverene kongeriker (suverene stater). Eiriktve 17. jun 2011 kl. 22:00 (CEST)

Nedgradering?[rediger kilde]

{{UA-vedlikehold|Artikkelen mangler sine utdypende artikler, området demografi viser blandt annet at denne ikke bør være anbefalt i den stand den er nå. — [[Bruker:Flums|<font color="227799" face="Bookman Old Style">'''''F'''lums''</font>]]<small> { [[Brukerdiskusjon:Flums|d]] | [[Spesial:Contributions/Flums|b]] | [[Spesial:Emailuser/Flums|@]] }</small> 25. mai 2008 kl. 12:48 (CEST)}}

Jeg er enig i at artikkelen må ajourføres eller nedgraderes! Spesielt reagerer jeg på ordet «mestiser» i demografiavsnittet. MHaugen 6. mar 2009 kl. 08:05 (CET)

Artikkelen har fortsatt store mangler og dårlig språk. Etter så lang tid bør den nedgraderes. Haakon K 28. sep 2009 kl. 01:54 (CEST)
Store mangler og store mangler, i forhold til den typiske land-artikkel på no.wikipedia har den definitivt ikke det. De viktigste tingene leseren vil forvente å kunne lese om er på plass, men jeg er enig i at ting er litt svakt presentert og at en nedgradering ikke er urimelig. —Kjetil_r 28. sep 2009 kl. 02:03 (CEST)
Kanskje ikke i forhold til den typiske landartikkel på no.wikipedia, men i forhold til hva man bør forvente av en landartikkel med AA-status. Samfunns- og kulturavsnitta er sørgelige. Haakon K 28. sep 2009 kl. 03:50 (CEST)

Jeg skal jobbe med denne artikkelen de nærmeste ukene, den bør bli betydlig lengre, avsnitt som manger bør inn og underartikler skrives. mvh - Ulf Larsen 9. nov 2009 kl. 17:54 (CET)


Jeg fjerner nedgraderingskravet, det pågår fremdeles arbeid på artikkelen, og artikkelen er IMO innenfor bortimot rimelige grenser. Hvis noen er uenig, får hen heller ta opp en ny nedgraderingsdiskusjon. MHaugen 5. mai 2010 kl. 08:59 (CEST)

Music Sweden[rediger kilde]

Hello! Music in Sweden section need inormation about Basshunter. Eurohunter (diskusjon) 21. nov. 2013 kl. 06:40 (CET)

Avvik i bef[rediger kilde]

Det står at innb.tallet er 9,8 mill i innledningen, men 9,07 i innfoboks. Hvorfor så stort avvik ?--Ezzex (diskusjon) 24. jun. 2015 kl. 21:00 (CEST)


Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sverige. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. jul. 2017 kl. 08:10 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sverige. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. aug. 2017 kl. 03:25 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sverige. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. okt. 2017 kl. 09:39 (CEST)