Diskusjon:Sommertid

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Plagiat[rediger kilde]

Dette er et direkte plagiat av denne siden.
Det foreligger en kopirett på teksten i denne artikkelen, og hvis ikke forfatter her på wikipedia har fått/eier rettighetene, sier det vel seg selv at den bør skrives om? Børge Wennberg 17. aug 2010 kl. 04:15 (CEST)

Er du sikker på at det er kopiert fra timeanddate og ikke at det er timeanddate som har kopiert fra Wikipedia? ZorroIII 17. aug 2010 kl. 09:24 (CEST)

Hviterussland - ikke sommertid?[rediger kilde]

Ifølge den engelske artikkelen har heller ikke Hviterussland sommertid lenger, dvs. at de *alltid* har sommertid - på samme måte som Russland. Dette bør kanskje reflekteres i den norske artikkelen? 193.213.201.237 17. nov 2011 kl. 13:43 (CET)

Har vi en kilde utenom den engelske Wikipedia? Eivind (d) 17. nov 2011 kl. 13:45 (CET)
Antar man kan finne noe her: ftp://ftp.iana.org/tz/code/tz-link.htm men det var ikke veldig lesbart. ZorroIII 17. nov 2011 kl. 16:18 (CET)
[1][2]. Men hjelp, hvordan skal vi egentlig formulere dette? Hvis vi sier at de har «sommertid året rundt» eller noe lignende blir det kræsj med for eksempel figuren som viser hvilke land som «benytter sommertid». Så jeg lurer på om det blir mest riktig å si at de har gått vekk fra sommertid, selv om det høres litt feil ut… Kanskje vi må presisere definisjonene våre av normaltid og sommertid litt for ikke å gå i krøll… – Danmichaelo 17. nov 2011 kl. 19:16 (CET)
Relevant diskusjonsinnlegg: [3]Danmichaelo (δ) 15. mar 2012 kl. 23:30 (CET)

En bør bruke begrepet "soltid" der klokken mer eller mindre følger solen. Da kan en si at Russland har fjernet overgangen mellom sommertid og vintertid, og kjører soltid +1 hele året. For enda mer presisjon kan en relatere til GMT/UTC, altså at russland ligger på GMT/UTC +3 til +12 mot tidligere +2 til +11 vinterstid og +3 til +12 sommerstid (avhengig av tidssone, Russland spenner over 10 tidssoner). --194.19.102.35 26. mar 2012 kl. 10:28 (CEST)

"Det er nå klart at kroppens synkronisering med soloppgangen er presis". Hva betyr dette? Fint om noen kan skrive det litt klarere.

Irrelevant[rediger kilde]

«For menneske med innendørs arbeid på breddegrader der kveldene er korte, gir sommertid god anledning til utendørs aktiviteter i dagslys om kvelden. Effektene kan være blandet. Som et eksempel vil mer sollys føre til mer syntese av vitamin D, samtidig kan ekstra mye sollys og føre til hudkreft.»

Denne delen er irrelevant og/eller udokumentert. Bør fjernes.

Burde være mer balansert[rediger kilde]

Ordlyden i enkelte avsnitt er som om den skulle tilhøre foreningen mot sommertid.

Hvem avgjør at 1 % sparing av strøm er «bare» og «kun»? Hvor mange kWh er det snakk om? Hvor mange resurser?

Vil man si at dersom man reduserer BNP med 25 milliarder ved å skifte sokker to ganger første mandag hver fjerde måned så er dette ubetydelig og utgjør «kun» 1%.

Helse avsnittet er ensidig. Man kan enkelt finne like mange argumenter for helse. Ulykker? Man har like fremt statistikker som viser at det er færre påkjørsler i dagslys, noe som er et argument for sommertid. Hjerteinfarkt? Dersom man får hjerteinfarkt av å stille klokken er det vel stor sannsynlighet for at det er noe mer galt på ferde? Langtidseffekten kan like gjerne ha flere helsemessige fordeler som kortsiktige ulemper.

Man bør vel innse at man ikke har anelse om hvilken side vektskålen veier tyngst og at en oppramsing av mot/for argumenter ikke hører hjemme i en artikkel i et leksikon? Man kan nevne at det er et stridspørsmål, - men man kan ikke konkludere hverken for eller mot slik det til dels gjøres her. Stardust32 (diskusjon) 2. mar. 2021 kl. 04:52 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sommertid. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 7. mai 2021 kl. 12:35 (CEST)[svar]

Sommertid i USA[rediger kilde]

Ble gjort permanent f.o.m. 2022. Kartet må vel oppdateres også. -- Egil (diskusjon

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sommertid. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 19. mar. 2023 kl. 08:31 (CET)[svar]