Diskusjon:Sofies verden

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hvorfor viser isbn-nummeret til en dansk utgave? MHaugen 9. jun 2006 kl.09:24 (UTC)


«Sofies verden» er faktisk både en didaktisk roman og dannelsesroman. Didaktisk roman fordi romanen er en belærende ved å fortelle om filosofene og hva de mente i ulike filosofiske temaer. Dannelsesroman fordi Alberto Knox lærer om både Sofie (oppdiktet) og Hilde (virkelige) i romanen i filosofi historien og på den måten gi dem dannelse (kunnskaper). En roman kan være mange ulike typer, se bare på «Mesteren og Margarita» av Bulgakov som regnes både som krimroman, historisk roman, metafysisk roman, dannelsesroman, satire og epos. Det å si at «Sofies verden» fordi Sofie er oppdiktet, er akkurat som å si at alle dannelsesroman er ikke er det. De er jo tross alt oppdiktet de også... Basto 9. jun 2006 kl.20:20 (UTC)

En bedre betegnelse på «Sofies verden» er filosofisk roman, som de bruker på den engelske Wikipedia-utgaven (se [1]). Basto 9. jun 2006 kl.20:39 (UTC)
Et grunnpremiss for å diskutere hva som er dannelsesromaner, er at vi må være enige om at dannelse er noe annet enn utdannelse! Kunnskap er ikke det samme som dannelse. Forskjellen mellom Sofies verden - og dannelsesromaner som f.eks. Charles Dickens' David Copperfield eller Gaarders Kabalmysteriet, er at Sofie har en klar og tydelig forståelse av at hun er en fiksjon. Dette metaperspektivet er faktisk et av poengene med romanen. Mens hovedpersonen i en dannelsesroman skal nå fram til en personlig modenhet på slutten (med Bakhtins ord: "et bilde av et menneske i en utviklingsprosess"), så er Sofies innsikt til slutt at hun ikke finnes, og at det er det samme hva hun foretar seg. Man kan argumentere for at denne innsikten er innsikt i en dannelses-betydning av begrepet, men det er i så fall en slags anti-dannelse for Sofies egen del. Og hvis det resonnementet skal framføres, så snakker vi om noe som WP ikke er: et organ for original forskning.
Vi skal huske at boka er utgitt som en ungdomsbok. Derfor er det for meg [2] helt åpenbart at Gaarder - med visse nyskapende grep - skriver seg inn i en tydelig og sjangerfast tradisjon av didaktisk prosa, som ifølge Birkeland-Vold-Risa [3] skriver seg fra Nordahl Rolfsen i Norge, men som også har spor i andre språks barne- og ungdomslitteratur. MHaugen 9. jun 2006 kl.19:36 (UTC)
Noe av dette kunne faktisk ha vært tatt med i teksten! --Finn Bjørklid 5. sep 2006 kl. 13:09 (UTC)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Sofies verden. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. apr. 2021 kl. 02:55 (CEST)[svar]