Diskusjon:Slektsforskning

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nordmenn flest …[rediger kilde]

«Nordmenn flest kan, som de kanskje mest heldige på dette området i verden, regne med å spore sine norskbosatte forfedre i beste fall helt tilbake til 1600-tallet [...]»

At vi skal være blant de mest heldige i verden på dette området, er ikke annet enn oppspinn. --Hattrem 5. apr 2005 kl.01:57 (UTC)

Jeg synes det største problemet er at formuleringen er uklar, henimot tvetydig. Omskriving er på sin plass. –Peter J. Acklam 5. apr 2005 kl.07:35 (UTC)
Kan du begrunne den påstanden? Det er jo ikke mange land som har et så godt arkivverk som Norge. jakro64 29. mai 2005 kl.06:16 (UTC)
Påstanden var at nordmenn flest, «som de kanskje mest heldige på dette området i verden», kan regne med å spore sine aner «i beste fall helt tilbake til 1600-tallet». Flere europeiske land, som Sveits, har kirkebøker og manntall som går langt tilbake på 1500-tallet. At andre land har dårligere arkivverk enn Norge, får det bli din oppgave å underbygge. --Hattrem 29. mai 2005 kl.16:26 (UTC)
Det er alment kjent at det norske arkivvesenet er blant de beste i verden, blant annet på digitalisering. Jeg tok også et forbehold om at vi er absolutt best, så påstanden om oppspinn faller på sin urimelighet. jakro64 30. mai 2005 kl.09:12 (UTC)
At det er «alment kjent» at det norske arkivverket er blant de beste i verden er foreløpig ikke annet enn dine ord. Jeg bare ventet på argumentet om digitalisering, som ikke er relevant for hvor langt tilbake man kan spore sine aner. --Hattrem 31. mai 2005 kl.17:17 (UTC)
Jeg har vært litt rundt på ulike arkiver i Europa og baserer kanskje litt på forhold som jeg tar som en selvfølge. Andre nord- og sentraleuropeiske land ligger også godt an. Selvsagt er digitaliseringen relevant da det for svært mange øker tilgjengeligheten. Det er få som har anledning til å bruke tid i arkivene. Jeg tar her ikke stilling til den uheldige siden ved ikke å oppsøke førstehåndskilde. jakro64 1. jun 2005 kl.06:44 (UTC)
Jeg har også vært i europeiske arkiver, og har meget gode inntrykk derfra. Det er utrolig at du fastholder at Norge er verdensmester på hvor langt tilbake man kan spore sine aner, for det er ikke annet enn sludder. Digitalisering gjør ikke noe til eller fra i denne sammenheng. --Hattrem 1. jun 2005 kl.15:25 (UTC)
Jeg synes du bør skjerpe uttrykksformen din selv om du er uenig i mitt syn. Slike uttrykk gir deg lite sympati. Kom heller med saklige argumenter. Jeg tror vi ser på saken fra to forskjellige vinkler, du akademisk og jeg reelt. jakro64 6. jun 2005 kl.09:03 (UTC)
Jeg fisker ikke etter sympati. Mitt poeng har hele tiden vært at Norge ikke er det landet i verden hvor man kan spore sine aner lengst tilbake, som din opprinnelige tekst lød. –Hattrem 9. jun 2005 kl.16:05 (UTC)
Jeg synes jakro64 fortjener litt støtte her. Så lenge Hattrem ikke kan underbygge sine påstander med annet enn at han personlig «har meget gode inntrykk» av europeiske arkiver, blir det bare flåsete å kalle andres påstander for «sludder». Jeg vet ikke om Norge kan utropes til ubestridt «verdensmester», men graden av digitalisering er utvilsomt ett av de mest relevante kriteriene man kan bruke når det gjelder hvor god mulighet vanlige folk har til å spore sine aner.
--Verdlanco\(ordskifte) 3. jun 2005 kl.10:22 (UTC)
Jeg synes formuleringen skurrer. Det virker underlig å ha med både «regne med» og «i beste fall». Hvis en kan «regne med» dette, betyr det at de aller fleste kan det, men hvis det er «i beste fall», så er det kun noen få som kan dette. Det virker selvmotsigende. –Peter J. Acklam 30. mai 2005 kl.10:46 (UTC)
Enig i at det høres selvmotsigende ut. Forslag til omformulering:
Nordmenn flest kan regne med å spore sine norske forfedre minst 250 år tilbake i tid
--Verdlanco\(diskusjon) 30. mai 2005 kl.12:46 (UTC)
«Nordmenn flest» henviser til at slett ikke alle nordmenn har lange røtter i Norge. Men ikke alle kan regne med å spore alle sine røtter 3-400 år tilbake i tid. (Men det er likevel med en smule hell fullt mulig å skaffe seg en oversikt over alle ens 5.- eller 6. tippoldeforeldre.) Derfor foreslår jeg:
Nordmenn flest kan regne med å spore de fleste av sine norske forfedre minst 250 år tilbake i tid...
jakro64 30. mai 2005 kl.14:30 (UTC)
Kanskje vi skulle slengt på «men sjelden lenger enn til 1500-tallet»? --Hattrem 31. mai 2005 kl.17:17 (UTC)
Joda. jakro64 1. jun 2005 kl.06:44 (UTC)

Mangel på encyklopedirelevant stoff[rediger kilde]

Jeg synes denne artikkelen er svært lite encyklopedisk i sitt innhold. F.eks. punkt 3; "Hvordan begynne med slektsforskning". Det hører etter min mening ikke noe steds hen i en encyklopedi. Jeg foreslår en betydelig nedkutting av denne artikkelen slik innholdet er når. Den bør kun omfatte helt konsist hva slektsforskning er, og gjerne med henvisninger til andre artikler på wikipedia relatert til slektsgranskning. Gårdshistorie og lokalhistorie hører heller ikke hjemme her, de burde være egne artikler. Det er forsåvidt en noe mangefull artikkel på Gårdshistorie allerede...

Jeg har omredigert stoffet og håper at dette har bidratt til en bedre artikkel. Kommentarer mottas gjerne. As-arne 12. jul 2009 kl. 11:44 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Slektsforskning. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 16. jul. 2017 kl. 05:39 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Slektsforskning. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. aug. 2017 kl. 15:34 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Slektsforskning. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. apr. 2021 kl. 00:24 (CEST)[svar]