Diskusjon:Skut (bygning)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skut har flere betydninger. Begrepet brukes om utbygg opp mot tverrvegger og er i denne formen ikke bare kjent fra Jæren, men er en vanlig, norsk betegnelse for denne typen bygninger, oftest et enkelt skur. Sigrid Undset brukte det i formen bordskut. Det er også brukt om skogshytter av sammensamlet trevirke, barskut. Dessuten brukes det om fremspring, overheng både i fjell og på hustak. Det finnes også i uttrykket gjøre skut eller slå skut, dvs å skygge for øynene med hånden. Bruken i forbindelse med båtkonstruksjoner kjenner jeg ikke til. Kanskje artikkelen burde flyttes til Skut (bygningsdetalj) eller være et rent oppslagsord, Skut, mens det som gjenstår på Skut pr. nå, flyttes til Skut (båt)? Uansett, takk for begynnende opprydning til Harald Haugland. 91 5. des 2009 kl. 23:16 (CET)

Jeg tenkte å gjøre som du foreslo, å flytte skut til skut (båt), så kunne man lage en pekerside for skut. Mvh Harald Haugland 5. des 2009 kl. 23:33 (CET)
Jeg er ikke større enn at det gleder meg når flere tenker samme tanker som meg. Samtidig innebærer vel en slik tilståelse at tenkeren må innse at han ikke er genial? Et dilemma altså, men det får vi ta en annen gang. 91 6. des 2009 kl. 00:16 (CET)
Det gleder meg også, og når to gleder seg kan man vel kalle gleden dobbel. Og dobbel glede er etter min mening genialt, noe som vel gjør at de som gleder seg sammen er geniale. Nå tror jeg skuten er klar til å ta imot vinterveden. Mvh Harald Haugland 6. des 2009 kl. 10:45 (CET)
Er det samme ord som skjyke tro? På mine foreldres gård i Østfold var det et påbygg bak på låven, men det var altså på langveggen. Her var opprinnelig vegg revet ut, slik at det ble rom for mer høy i høylaet. Interessant med disse betegnelsene på de forskjellige delene av bygningene. Rommet før du kom inn i fjøset het skålen (med lang å), rommet utenfor selve stallen, stallsvala. Her i Tolga hvor jeg bor nå heter det lemmen, det som vi kalte oppe på låven, låvebrua heter derfor lemmkloppa. Stabburet kalte vi forøvrig for bua, mens her heter det buret. Samvirkelagsavdelingen i Vingelen kalles forøvrig Bua, antagelig kortform av krambua. mvh, Apple farmer 6. des 2009 kl. 11:02 (CET)
Det er et spennende og interessant ord du kommer med fra Østfold. Jeg har ikke hørt det før, men de nærliggende ordene skyle (skur, tilbygg) og skjå (skur/skåle (torvskjå / lager for brensel) står i ordbøkene. Kan det være en lokal variant av ett av disse? Skålen, stallsvala og loftslemmen har jeg støtt på og lemkloppa har vel klar sammenheng med klopp, men kombinasjonen har jeg ikke sett før. Ikke la det gå i glemmeboka, men sørg for å få det lagret og forklart i en sammenheng som er varig. 91 6. des 2009 kl. 21:46 (CET)