Diskusjon:Skrotplukker

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det finnes kanskje et bedre alternativt navn på dette begrepet. Jeg mener at det skiller seg fra begrepet "søppeltømmer". Det er heller snakk om en utsortering av enkelte ting for gjenbruk, i motsetning til generelt søppel. Det er mulig at en slik utsortering kunne gjøres av allerede innsamlet søppel, men det var vel de enkelte utsorterte tingene for gjenbruk som var det sentrale, ikke bare å samle sammen søppel generelt. Jeg bruker derfor ordet "skrot" i stedet for "søppel", og "plukker" i stedet for "tømmer". Jeg kom også til å tenke på begrepet "skrotnisse" som også betegner en person som tar vare på ting for gjenbruk, men da er det i et selvstendig format hvor man samler det sammen på hver og en sin egen eiendom til eget gjenbruk eller til privat salg, med eller uten omforminger av gjenstandene. Disse har vel også en tendens til at ting hoper seg opp, noe som gir begrepet en mer negativ betydning, mens dette fellesopplegget av en næringsvei som skrotplukkerne var med på: først med utsortering, så innsamling, via videre salg og omforming før gjenbruk, gir et inntrykk av at det aller meste faktisk ble gjenbrukt til slutt og ikke bare ble liggende som avfall.

Det aller meste i artikkelen er en ren oversettelse fra den engelske artikkelen. Jeg har kun tilført det om Mark Knopflers album, som var utgangspunktet til at jeg satte meg inn i begrepet, og da fant jeg kun den engelske artikkelen. Det finnes kanskje andre ting å tilføre, bl.a. det jeg nevner i de neste avsnittene.

Man kan kanskje nevne noe om at dette yrket dekket et behov for de lavest rangerte i samfunnet som nå ikke lenger har akkurat dette tilbudet (i hvertfall ikke i industrilandene etter bl.a. moderniseringen som nevnes i artikkelen), men som heller kanskje har fått andre muligheter for tilvarende minimal inntekt eller økonomisk hjelp (sosialtrygd?) etter politiske endringer de siste hundre årene. Hvilke alternativer finnes i dag i f.eks Norge?

En annen ting man kanskje kan nevne er noe om at dette beskriver en god løsning på et betydelig miljøproblem, og at de dermed var flere tiår, eller kanskje ca hundre år, forut for sin tid, hvis man tenker på at miljøvern ikke kom ordentlig på banen før på 1980-tallet. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Tawanvik (diskusjon · bidrag) 16. jun 2012 kl. 02:21 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)