Diskusjon:Skobyen Halden

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Artikkelen ble opprettet 2. mai 2015 ved å ta ut dette avsnittet fra artikkelen Halden. En oversikt over tidligere bidragsytere finnes i historikken. Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 2. mai 2015 kl. 19:21 (CEST)[svar]

Også andre lærvarer enn sko . En utviklingsrekke[rediger kilde]

Jeg fikk med meg flere arrangementer i forbindelse med Haldens byjubileum i april, blant dem endel kåserier og foredrag i Halden bibliotek, og et slags rollespill i forbindelse med presentasjonen av en modell over det aller eldste Halden; på sydsida. Hva jeg hørte hvor festet seg ikke skikkelig, dumt nok, men det ble det nevnt endel fakta som belyser noe av forhistorien til Halden som sko-by, og som lærvareby.

Først: Festningen hadde soldater som blant annet trengte kjøtt. Dette ble enkelt nok skaffet omkring byen, men beste måten å holde kjøttet ferskt på var slakting på stedet etter behov. Og kveg ble dels innkjøpt innover i amtet, delvis i Sverige. Oppkjøperne drev stort i slaktekveg, men unge dyr (livdyr) ble sortert ut og solgt videre, det var flere kveghandlere i Halden.

Ved slakting ble hudene rimeligvis tatt vare på, det oppsto ett eller flere garverier i Halden (Garvergata ligger i Porsnes-strøket på nordsida). Læret ble av god kvalitet, og Halden fikk «kortreist råstoff» til skinn- og lærprodukter, etterhvert også benyttet i skoindustrien og også til kofferter og vesker (Den norske reiseeffektfabrikk). Det var ikke bare i sko at Halden var store, omtrent to av tre norskproduserte kofferter kom fra Halden i årene fra 1950 og en tid utover, og håndvesker for damer ble også en salgssuksess.

Jeg er ikke god i kildeangivelser. Dette er hva jeg hørte, og bare delvis har fått bekreftet ved nettsøk. Hvis jeg får ro over meg til å gå dypere inn i materien kan det hende at jeg en dag tar saken, men ikke nå, ikke foreløpig. Så hintene ligger her for dem som liker å grave. TorSch (diskusjon) 5. mai 2015 kl. 09:24 (CEST)[svar]