Diskusjon:Skinne-/veikjøretøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Feil navn på artikkel[rediger kilde]

Ordbruken er vel ikke akkurat godt dokumentert, men jeg er ganske sikker på at ordet "stormobil" kun gjelder vei- og skinnegående lastebiler med plan/kasse og kran, sånn som vi kan se på bilde 1 og 3 i artikkelen. Ordet brukes derimot på ingen måte generelt om kjøretøy som kan gå på vei og skinner. Jeg har også en mistanke om at ordet stormobil kommer fra svensk, men det er muligens bare fordi jeg syns det høres sånn ut.

Bane NORs nettsider omtales det som "skinne-/vei maskiner", som vi da heller mer generelt bør omtale som "skinne-/vei kjøretøy". I NSB trykk 375 fra 1974 hvor NSBs første Unimog fra 1971 er omtalt blir beskrivelsen "kombinert veg- og skinnebil" brukt. Men hva som er riktigst måte å omtale den typen kjøretøy på på norsk vet jeg ikke, bare det at stormobil ikke helt passer, og dessuten er et veldig lite beskrivende ord. Bergenga (diskusjon) 17. apr. 2018 kl. 22:56 (CEST)

Får følge dette opp selv litt mer konkret. Forleden tok jeg opp dette med en jeg kjenner som er lokfører, og også han mente at ordet stormobil kun gjelder den typen kjøretøy som jeg har beskrevet over. Han jobber i et selskap som har både stormobiler, Unimoger, Huddig-traktorer og sannsynligvis også gravemaskiner med skinne-/vei-mulighet, så han burde jo i hvert fall være en smule bevandret. Jeg er fortsatt litt usikker på om det er best å bruke "maskin" som Bane NOR gjør, eller "kjøretøy", som stemmer bedre med de internasjonale betegnelsene (Fahrzeug/vehicle). Jeg er også konkret usikker på rettskrivingen i et sånt sammensatt ord som dette. Min språkforståelse kommer litt til kort akkurat her. Bergenga (diskusjon) 11. jun. 2018 kl. 23:44 (CEST)

Ifølge Thor Bjelke i hans bok Motortraller og skinnebiler er samtidige bilkjøretøyer med flenshjul og nedfallbare skinnehjul definert som «skinnebil», det betyr i realiteten at dette begrepet er om bilkjøretøyer opprinnelig beregnet på vegkjørsel med skinnegangsutstyr og om ombygde bilkjøretøyer hvor hjulene erstattes med jernbanehjul. Bare busskjøretøyet skilt seg ut ved å høre under betegnelsen «skinnebuss», men kun om utelukkende skinnebruk. Stormobil har blitt skildret i avis som Drammens Tidende som skinnegående lastebil med arbeidspersonell. Dessverre er disse lastebilene ikke omtalt i den nevnte boken som var utgitt av Norsk Jernbanemuseum. Varulv2468 (diskusjon) 26. jul. 2018 kl. 15:17 (CEST)

Tok sjansen på å flytte til «Skinne-/veikjøretøy» basert på bruken til Bane NOR. – Danmichaelo (δ) 30. des. 2018 kl. 00:25 (CET)