Diskusjon:Seil

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jeg er overbevist om at du har valgt feil grunn for å forlate råseil.

Det er riktig at et gjennomsnittligmannskap ville seile høyere mot vinden med sneseil en med råseil men med erfaren nok mannskap og høy nok kvalitet på båt og seil er det ingen virkelig merkbar forskjell. Derimot er det mer mannskaps krevende og derfor stiller det også høyere krav til koordinasjon. Dessuten kan det være større fare for å kullseile hvis man er uerfaren. De "gamle karene" var uenige om hva som var best av råseil og sneseil og de to seil typene ble svært lenge brukt om hverandre. Jevnt over, sneseil er mye enklere å ha med å gjøre og gir flere frie hender til bruk til f. eks. fiske.

Råseilsbåter er mye bedre en sneseils båter i lensing.

Dagens sneseils båter er bedre en de eksisterende råseilsbåtene men, enkelte råseils entuiaster argumenterer med at råseilsbåter ville vært konkuransedyktige med moderne båter vis råseils teknologien hadde fått lov til å utvikle, seg slik den har gjort på sneseils båter.

Jeg skal rette på den delen av artikkelen senere når jeg har fått tak i noen skriftlige kilder.

Grunnen til at jeg reagerer er at jeg for øyeblikket er elev ved seilelinjen på Fosen Folkehøgskole [1], en skole hvor man kan enten bygge eller seile med råseils båter.

Luredreier 4. feb 2007 kl. 03:42 (CET)

Artikkelen burde også ha et globalt perspektiv - temaet egner seg. krg 4. mar 2007 kl. 23:44 (CET)

Jeg har alt fixa på artikkelen om seil; her var mye å ta fatt i! Nettopp Fosen Folkehøgskole forvalter kunnskap om dette som moderne seilermiljø ikke er i nærheten av!

Jan C. R.

Det jeg ønsker meg av denne artikkelen er følgende:

1. Hva et seil er og hvordan det virker (bl.a. at kraften seilet gir er et resultat av at seilet vender luftstrømmen, ref Nasa [2]).

2. En beskrivelse av seilets historie, utvikling og bruksområde gjennom tidene. Med råseil, lateenseil, bermudaseil, gaffelseil osv. fram til og med moderne seil.

Det bør dessuten tas en avgjørelse på om seil og rigg skal være samme eller hver sin artikkel.

Å skille hovedtyper av seil på om seilet er festet på en bom i toppen eller ikke, synes jeg ikke er hensiktsmessig. Utfra mitt perspektiv er det en mengde hovedtyper seil, utfra typen båt og rigg. Det blir dermed altfor generelt og unøyaktig å si at det finnes to hovedtyper. Foreslår derfor å fjerne denne kategoriseringen.

Teoretisk oppfatter jeg situasjonen slik: Si at definisjonen på råseil er den naturlige "seil som henger fra en rå". La oss si at definisjonen på en rå er en eller annen slags bom i toppen av et seil. Gitt at denne bommen er vesentlig mer tykk enn et (avstivet) seil, vil den gi vesentlig mer turbulens. Gitt at den er vesentlig tyngre enn (avstivet) seilduk, vil den også gi vesentlig mer krenging/ sideveis kraft. Begge deler er opplagt ytelseshemmende.

Som et eksempel på dette, ser man knapt regattabåter med topplanterne dersom det ikke er påkrevet, da det økte vindfanget og tyngden i mastetoppen er ytelseshemmende.

--Bbl 26. jun 2007 kl. 02:16 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Seil. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. jun. 2023 kl. 19:46 (CEST)[svar]