Diskusjon:Sakrament

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne artikkelen er om sakramenter i kristendom men det oppstår en redigeringskrig om den flyttes. Sakramenter i forskjellige religioner er så forskjellige, og bakgrunn, form og trosgrunnlag er så avvikende at det er svært vanskelig å skrive om alle disse forholdene i en og samme artikkel. Jeg vil oppfordre de aktuelle bidragsyterne å gi artikkelen en bredere form og samtidig forklare de grunnleggende forskjellene uten at artikkelen sprekker i separate omtaler. — Jeblad 2. aug 2006 kl.19:06 (UTC)

Ifølge ordboken er sakrament = hellig, rituell handling, nådemiddel som etter den kristne lære er innstiftet av Kristus, f eks dåp og nattverd. -- Duffman, 2. aug 2006 kl.19:10 (UTC)
Etter den definisjonen er ikke artikkelen snever, selv om jeg stiller spørsmål ved riktigheten av den definisjonen. — Jeblad 2. aug 2006 kl.19:14 (UTC)
Jeg mener at en definisjon som omfatter ikke-kristne religioner blir gal av følgende grunner:
1: Det betyr å bruke et kristent begrep for å beskrive andre religioner seremonier.
2: Det avviker fra ordbokdefinisjonen, som er identisk med den historiske definisjonen av ordet. Den tidligere, ikke-kristne betydningen av ordet var noe annerledes, og etymologer regner det kristne ordet som en nyskapning fra samme rot som det pre-kristne sacramentum. Det er ikke Wikipedias oppgave å omdefinere ord.
3: Betydningen av tilsvarende artikkel på andre WP'er er hele veien kristne handlinger, ikke andre religioner. Cnyborg 2. aug 2006 kl.21:07 (UTC)
Det virker som det er vanlig å betegne den religiøse anvendelsen av Cannabis innenfor rastafaribevegelsen som et sakrament. Selv om denne bevegelsen har kristne røtter vil en praksis om å definere sakrament som et eksklusivt kristent fenomen innebære en de facto påstand om at disse bruker begrepet sakrament uberettiget. __meco 3. aug 2006 kl. 08:38 (UTC)
Jeg fjerner uansett snever-taggen; å blande dette i samme artikkel blir meningsløst. Da må et heller gjøres noe med navnet, og jeg mener i så fall at denne bør fortsette å ligge under sakrament, og at andre, sekundære betydninger kan lenkes til fra sakrament (andre betydninger). Cnyborg 4. aug 2006 kl. 13:34 (UTC)