Diskusjon:Rugiere

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen ble nominert for sletting i februar 2008, men ble beholdt. Slettediskusjonen finnes her. Hvis du ønsker å nominere siden for sletting på nytt bør du først lese gjennom den gamle slettediskusjonen.

Thorstein Anderson språkprofessor er en mulig kilde for bakgrunn rundt dette, Bjørn Myhre ved Arkeologisk Museum er en annen. Se også [1]. — Jeblad 4. feb 2008 kl. 10:38 (CET)

Det ser ut til at den tyske artikkelen har et par bøker på litteraturlista, men min tysk er sehr dårlig, så jeg vet ikke hva som står i den tyske artikkelen kontra den norske. mvh, Apple farmer 4. feb 2008 kl. 10:54 (CET)

Navn på artikkelen[rediger kilde]

Riktig navn på artikkelen er antakeligvis «Ryger». Dette er navnet Arkeologisk Museum bruker på sin utstilling «Ryger på hærferd». Se også Arkeologisk Museum i Stavanger: Slaget – Ryger på hærferd. — Jeblad 4. feb 2008 kl. 11:00 (CET)

Passer bedre hos oss,ja. Både Rygjasau og Ryfylke er i den navnegruppen, så vidt jeg husker.--Bjørn som tegner 4. feb 2008 kl. 11:07 (CET)
Nei, ryger blir feil. Riktignok er det trolig at rygene stammer fra rugiere, men disse må regnes om ulike folkeslag av tidsmessige årsaker. Vi vet jo dessuten at størsteparten av rugierne vandret tilbake til Sentraleuropa, trolig godt hjulpet at goterne. Tbjornstad 4. feb 2008 kl. 11:49 (CET)

Tilbakemelding om artikkelen[rediger kilde]

Det er kommet en anbefaling om å ta utgangspunkt i den engelske artikkelen da den er noe bedre. Det er blant annet noen unøyaktigheter, selv om den i hovedtrekk er riktig. Det er også kommet en tilbakemelding om noen presiseringer.

Arkeolog Bjørn Myhre skriver
Skal bare nevne at rugierne som nevnes av Tacitus og Ptolemaeus i 100-150 e.Kr. skal ha bodd ved soerenden av Oestersjoen i et omraade som ble kalt Rugion i narheten av goterne. Antas aa vaere ved Ruegen. Deretter fordrives en del av goterne, men de slaar seg ogsaa sammen med goterne paa deres ferd til Svartehavsomraadet og deretter vestover til Mellem-Europa. Det er rett som det staar i den engelske versjonen at de oppretter et eget rike ved Donau i naavaerende Oesterrike paa 450-tallet og holder detter i ca 30 aar. Dette kaltes Rugiland. Deretter blir de med oestgoterkongen Theoderic paa hans erobring av Roma i 489. Her slaar de seg ned i Nord-Italia og forsvinner ut av historien ca 550. De nevnes av Jordanes som skrev goternes saga omkring 540, og han sier at de opprinnelig kom fra Skandza, det vil si Skandinavia. Jordanes nevner navnet paa en rekke germanske stammer i Soer-Norge, deriblant Ulmerugii og Aetelrugii, som antas aa bety Holmryger og Edelryger eller Hovedryger. Dagens navneforskere setter disse navnene i sammenheng med navnet Rogaland og sagaenes besrivelse av rygene som bodde her. Baade Rogaland, Rygjafylket, ryger og rugier tolkes som "rugspiserne", de som spiser rug. Tidligere mente norske historikere at rygene i Rogaland hadde innvandret fra Ruegen, i dag er det mer tanke paa at det var en omvendt vandring, fra Rogaland til Ruegen-omraadet omkring Kr.f.

Det tyske leksikonet Reallexicon der Germanische Altertumskunde (bind 25, 2003) er foreslått som et utgangspunkt for en artikkel. Der har Th. Andersson (side 452-454) og W. Pohl (side 455-458) skrevet om Rugier. Begge har lagt ved en utførlig litteraturliste.

Under søkeordene «Ryger» finnes det relativt mye på nett, og kombineres dette med «Bjørn Myhre» så dukker det opp en del aktuelt stoff. — Jeblad 6. feb 2008 kl. 23:22 (CET)

En aktuell artikkel som kan brukes som utgangspunkt for en del stoff er muligens Arkeologi i nord av fylkesarkeolog og fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar i Vest-Agder. Han er Cand. philol. med hovedfag i nordisk arkeologi fra UiO. — Jeblad 6. feb 2008 kl. 23:26 (CET)

=Er nødvendigvis Rygerne og Langobardene antonyme folkeslag?[rediger kilde]

Jeg mener å ha kommet over at Langobardene også regnes for opprinnelig å ha kommet fra Skandza, er det da utenkelig at forbindelsen mellom Langobardene og Rygerne kan være tettere enn antatt?--Xactnorge (diskusjon) 5. mai 2014 kl. 14:16 (CEST)[svar]