Diskusjon:Rettsstat

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kategori[rediger kilde]

Hvorfor hører denne artikkelen hjemme i Kategori:Offentlig rett? Zerblatt 13. jan 2007 kl. 05:11 (CET)

Fletting[rediger kilde]

Jeg mener innholdet fra artikkelen Rettssikkerhet med fordel kan flettes inn i denne. Gisleh 16. des 2008 kl. 17:09 (CET)


Det var sørgelig lite her. Og urovekkende liten interesse for å arbeide med å utvide artikkelen. Artikler om Simpsons episoder har mer informasjon enn denne... Man kunne foreksempel forklart litt om bakgrunn og hvem som påtok seg / jobbet med norske rettsprinsipper, hva man bygde de på hvordan man begrunnet dem, noen ord om naturretten og hvilke filosofers arbeider norsk lov kan sies å springe mest ut fra / ha hatt mest innvirkning påvirkning. Hegel hadde akkurat utgitt et større verk om lov og rett under dannelsen av den norske stat og mens man enda prøvde ut grunnloven.

Jeg er ikke sikker på at de som har skrevet utfyllende om Simpsons episoder ville være de rette til å skrive utfyllende om dette temaet :-). Jeg tør ikke påta meg oppgaven heller, men kanskje du selv kan bidra litt. I så fall vil det være fint om du registrerer deg med et brukernavn, det vil hjelpe de som følger med på endringer som utføres. Det er imidlertid ikke noen forutsetning. Haros 4. apr 2010 kl. 20:56 (CEST)

Rettssikkerhet[rediger kilde]

Rettssikkerhet er ikke bare et spørsmål i straffesaker, men også i sivile saker. I mange land er det for eksempel et betydelig problem at korrupte domstoler (og ikke bare den utøvende makt) kan frata deg din eiendom (og gi den til noen andre), gjerne i strid med lovgivningen. I mange andre land kan det være spørsmål om tids og ressursforbruk for å kunne hevde sin rett. Som det heter på engelsk "Justice delayed is justice denied." En tredje kategori kan være at en eventuell dom eller rettslig avgjørelse i praksis ikke kan håndheves.

For å si det med Montesquieu:

Quand je vais dans un pays, je n'examine pas s'il y a de bonnes lois, mais si on exécute celles qui y sont, car il y a de bonnes lois partout (Montesquieu, Notes sur l’Angleterre ca 1730)

Når jeg reiser til et land ser jeg ikke etter om det er gode lover der, men om man håndhever dem som er, for det er gode lover overalt.Dette usignerte innlegget ble skrevet av 85.166.11.61 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Rettssikkerhet II[rediger kilde]

Det jeg tenker er at kanskje står det litt for meget om rettssikkerhet i denne artikkelen, for det har vi en egen artikkel om. Denne artikkelen kunne heller vært utvidet med avsnitt om rettsstatens utforming i andre land enn det som nå er kortfattet beskrevet.--Trygve Nodeland (diskusjon) 30. aug. 2018 kl. 20:48 (CEST)[svar]