Diskusjon:Rendalen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hei,

Eg har lese avsnittet "Dialekt" i artikkelen om Rendalen, og har ein del merknader:

1. "På grunn av sin isolerte beliggenhet utviklet rendølene en særegen dialekt som var så godt som uforståelig for alle andre enn rendølene selv." Merknad: Når relativt isolerte samfunn har ein dialekt som avvik frå andre stader, kjem det som regel av at isolerte samfunn er språkleg konservative, slik at Rendalen evt. kan ha hatt ein dialekt som tidlegare var representativ for eit større område. Det høyrest lite sannsynleg ut at den gamle rendalsmålet var så ulikt grannedialektane at det var "så godt som uforståelig for alle andre enn rendølene selv"; så store dialektskilnader er ukjende i Noreg.

2. "Dialekten hadde flere hundre særegne ord og uttrykk, […]." Merknad: Dette er upresist. Utan referansar til litteratur om denne dialekten blir det ein laus -- og truleg usannsynleg -- påstand, av ein type ein ofte finn i populærlitteratur om særskilde dialektar.

3. "Dialekten hadde […] kasusbøyning," Merknad: Dette er upresist. Truleg tenkjer forfattaren på at dialekten inntil nyleg hadde dativ, slik som dei fleste andre nordaustlandske dialektar. Her bør det takast med eksempel og litteraturreferansar.

4. "Dialekten hadde […] flere vokaler enn i vanlig norsk" Merknad: Dette er upresist. Kva vokalar var det snakk om? "Vanlig norsk" er ikkje nokon etablert term; tenkjer forfattaren på oslomålet? Så vidt eg kjenner til, har alle østerdalsdialektar fleire vokalar enn ein finn i oslomålet.

5. "Dialekten hadde […] et klart fonetisk skille mellom tynn, tykk og palatalisert L (sistnevnte skrevet med bokstaven Ł og ł)." Merknad: Meiner forfattaren at "bokstaven Ł / ł" har blitt nytta i litteraturen om rendalsmålet for å gje att "palatalisert l"? Det er lite sannsynleg. I ein del litteratur blir "Ł / ł" brukt for såkalla "tjukk l" (dvs. [ɽ], retrofleks flapp). Det hadde vore betre om forfattaren hadde brukt IPA-lydskrift.

6. "Det er også et skille mellom dentallabial og palatalisert "T"." Merknad: "Dentallabial t" ville ha vore ein fonetisk sensasjon; slikt finst elles ikkje i Europa. Forfattaren tenkjer sikkert på "dental t" (som også kan kallast "alveolar t").

7. "Ordlister og manuskripter skrevet på denne dialekten er bevart," Merknad: Artikkelen bør ha tilvisingar til denne litteraturen. Kvar finst dei? Er noko av det publisert?

8. "men som talespråk ble den nesten utdødd før 2. verdenskrig til fordel for en mer moderert østerdalsdialekt." Merknad: Det verkar lite rimeleg at det gamle målet har døydd ut; det er meir sannsynleg at det har endra seg under påverknad frå anna østerdalsmål. "Til fordel for" er ein evaluering som burde gjernast. Formuleringa "moderert østerdalsdialekt" er upresis og fagleg tvilsam. Kva tyder "moderert" her??

9. "Eksempler på ord fra den originale dialekta er karauen (kæräuen) og hojnjeten (höjngjeten) som betyr henholdsvis kranglevoren/gjenstridig og jålete." Merknad: Orda bør skrivast i IPA eller ei anna etablert lydskrift, så det kan forståast av utanforståande.

10. Avslutning: Eg veit ikkje kven som har skrive avsnittet, men eg kan gjerne samarbeide med forfattaren om ein revisjon, dersom vedkomande vil det.

--Rolfeguten (diskusjon) 23. mai 2012 kl. 14:09 (CEST)[svar]

Hei, jeg har drevet litt etterforskning på historikksiden og ser ut som avsnittet med dialekt har vært mer eller mindre uforandret siden det ble skrevet av Bruker:Morymuga i desember 2004. Dessverre har ikke denne brukeren gjort noen redigeringer de siste 5 årene, så han eller hun har nok falt fra. Derfor er det fritt frem å skrive en egen revisjon. Hvis du har behov for hjelp til wikipediaoppsett og hint så er det bare å ta kontakt. mvh Profoss (kontakt) 23. mai 2012 kl. 14:17 (CEST)[svar]
Takk for informasjonen. Eg har mykje erfaring i å skrive wikipedia-artiklar (jf. mellom mykje anna Grenlandsmålet, fyrst på nynorsk). Derimot er eg ikkje lokalkjend i Rendalen, og treng assistanse av lokalkjende for å revidere skikkeleg. --84.209.24.50 24. mai 2012 kl. 09:10 (CEST) (Lat meg leggje til at eg slo opp på artikkelen om Rendalen mellom anna fordi det er det sørlegaste kommunen i Noreg med tradisjonell samisk busetnad, noko som ikkje er nemnt i artikkelen.)[svar]
Samisk bosetning i Rendalen? I våre dager mener du? Jeg bor på Tolga, og det bor en samisk familie rett over grensa til Tynset, ser de har en rein i en kjetting ute på jordet nå, men å kalle tradisjonell samisk bosetning ville vel være å overdrive ;-). Det er jo sørsamer på Røros, og de driver med reindrift i Røros, Os og Engerdal kommuner, men reinen i Rendalen er jo eid av Rendalen Renselskap og er ikke samisk, og jeg tror ikke samene har beiterettigheter der (men det kan jeg evt. finne ut hos noen som er mer kjent med forholdene). Ellers vet jeg at det er samiske kulturminner innover på fjellet der vi har seter (Tolga Østfjell), det har dermed vært tradisjonell samisk bruk av området i tidligere tider, men området har nå status som villreinområde, og det skal ikke være samisk rein der nå. mvh, --Apple farmer (diskusjon) 24. mai 2012 kl. 09:27 (CEST)[svar]
Jeg tror heller ikke det er samer med tradisjonell samisk levemåte i Rendalen , men det finnes flere tydelige spor etter samisk bosetting i Rendalen, mest spektakulært er vel runebommehammeren fra Finstad. --M Haugen (diskusjon) 24. mai 2012 kl. 09:39 (CEST)[svar]
Da er vi nok enig alle sammen. Tolga Østfjell grenser jo mot fjella i Rendalen, det er et sammenhengende fjellområde, så det er naturlig at de har benyttet både området som nå er Tolga Østfjell og Rendalen i sin reindrift i tidligere tider. Jeg vet at folk som er mye inne på fjellet her i forbindelse med flytting av dyr og sauesanking har funnet samiske kulturminner, mener naboen snakket om en kokegrop eller noe sånt som han fant for noen år siden, men han har ikke klart å finne den igjen senere, han hadde dessverre ikke GPS den gangen. mvh, --Apple farmer (diskusjon) 24. mai 2012 kl. 10:47 (CEST)[svar]

Postnummer[rediger kilde]

Er det interessant å legge inn postnummer for kommunesentra?

Det kan du gjerne gjøre. mvh, --Apple farmer (diskusjon) 7. aug 2012 kl. 21:08 (CEST)

Takker :) 138.62.236.5 25. aug 2012 kl. 19:56 (CEST)

Hvor mange meter over havet er gjennomsnitt / evt. Kommunesentra, viktige/tettest befolkede steder? 138.62.236.5 25. aug 2012 kl. 19:56 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rendalen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. jul. 2017 kl. 01:07 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Rendalen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 15. jul. 2017 kl. 12:31 (CEST)[svar]