Diskusjon:Regnbue

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Avsnitt med mange feil[rediger kilde]

Artikkelen inneholder avsnittet "I teorien er det omtrent 10ˆ45 forskjellige synlige bølgelengder på lyset fra solen (og dermed regnbuen). Et typisk tetrakromat menneskes øye kan maksimalt skjelne omlag 100ˆ3 = 1000000 bølgelengder fra hverandre, rent fysisk. Men det antallet farger vi bevisst kan skjelne er langt lavere, trenbart og individuelt. Noen vil kunne skjelne mer enn de tradisjonelle 7 farger i en sterk regnbue, andre kan skjelne færre.[1]"

Dette er feil på et imponerende antall måter. Personen(e) som har skrevet dette mangler åpenbart fagkunnskap og har feiloppfattet et blogginnlegg med feil.

  • Bølgelengde er en kontinuerlig variabel, så å telle antall mulige bølgelengder er meningsløst.
  • Et typisk menneske er trikromat, ikke tetrakromat.
  • Ikke noe menneske kan skjelne en million bølgelengder fra hverandre.
  • De aller fleste kan skjelne mellom mer enn 7 farger.
  • At det er 7 farger i regnbuen er en sosial konvensjon.
  • Bølgelengde er en univariat størrelse, så å "regne ut" antall bølgelengder ved å opphøye 100 i tredje potens er meningsløst; fargerommet til en trikromat person har tre dimensjoner, men fargene man får ved å endre bølgelengde ligger alle på en en-dimensjonal kurve gjennom det tredimensjonale fargerommet.

Om ingen andre korrigerer dette, så kan jeg gjøre det en gang jeg har tid. Joreberg (diskusjon) 11. jul. 2019 kl. 13:44 (CEST)[svar]

Hei, om du har tid til å ta en gjennomgang av artikkelen så hadde det vært flott. Husk å legge inn referanser på informasjonen du legger til og bare spør om det er noe du trenger hjelp til. TommyG 11. jul. 2019 kl. 14:47 (CEST)