Diskusjon:Rana Niejta

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jeg skal ikke påstå at jeg vet allverden om samisk religion, men jeg stusser på setningen «Samiske sjamaner vendte tidvis en spinn-rokk dekt med blod mot hennes alter.»

Riktignok er det kjent flere offersteiner i samiske områder, men hvis det her er snakk om vært regulære alter innviet til de enkelte guder og gudinner i den samiske gudeverden, så er det helt nytt for meg. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 27. jul. 2014 kl. 20:52 (CEST)[svar]

Svenske samer[rediger kilde]

Artikkelen sier at «Blant de svenske samene ble Rana Niejta betraktet som datter av den høyeste guden Radien-attje og hans kone Radien-akka.» Her er det minst to problemer.

Det første er premisset om at det finnes en samisk høyeste gud. Det diskuteres blant fagfolk. Noen mener at de kildene som konstruerer et samisk pantheon (gudeunivers) gjør det for å tvinge kildene inn i en struktur som ligner mest mulig på kristent, norrønt eller antikkens gudeunivers.

Det andre er geografien. Det finnes så vidt jeg vet ikke en svensk samisk kultur eller religion som er annerledes enn den finske eller norske. Det finnes ikke tilstrekkelig kildegrunnlag for å nyansere mellom geografiske variasjoner av tradisjonell samisk religion; og i den grad det finnes geografiske variasjoner innenfor den samiske kulturen, så følger disse de samme grensene som de samiske språkene: på tvers av landegrensene. Mvh M O Haugen (diskusjon) 10. sep. 2014 kl. 13:52 (CEST)[svar]