Diskusjon:Rørstift

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Spennstift. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 11. aug. 2019 kl. 13:27 (CEST)[svar]

Spennhylse[rediger kilde]

Würth kaller dem spennhylser https://nettbutikk.wuerth.no/festemidler/splinter-og-spennhylser/spennhylser Dette usignerte innlegget ble skrevet av 51.175.148.44 (diskusjon · bidrag) 24. jul. 2022 kl. 17:07‎ (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)[svar]

Spennstift synes jeg er veldig beskrivende og høres mest teknisk korrekt ut, siden det er en stift for å fiksere ved hjelp av stiftens spenn fra dens form. Basert på Google-søk i norske nettbutikker ser det ut som spennstift også er mest brukt. Ser for eksempel at det brukes av Tools, Tess, Skruehuset og Mekonomen.
Spennhylse ser ut til å være litt mindre brukt. Dessuten synes jeg det er litt misvisende med tanke på hva jeg oppfatter som en hylse. Mulig det er teknisk feil, men magefølelsen min sier at: Når jeg hører hylse ser jeg for meg en radielt fungerende (som regel en symmetrisk del) som (som regel) virker som et mellomlegg radielt mellom to deler (et eksempel kan være som verktøyholder til fres). Til sammenligning gir en stift meg assosiasjoner om noe som brukes for å line opp to deler aksielt, som er akkurat det en spennstift brukes til (lignende som vil være tilfelle for massive stålstifter og dimlinger for den del, men som da gjerne må holdes på plass igjen av noe annet enn sitt eget spenn). Ser at spennhylse er brukt hos Würth og at det er nevnt som navn i "NS-EN ISO 8752:2009 Spiralspennhylser - Slissede, tung type (ISO 8752:2009)". På tross av at navnet er brukt i den forannevnte norske standarden synes jeg navnet spennhylse bør unngås i denne konteksten for å unngå forvirring med verktøyholdere til maskinverktøy (engelsk: collet).
Ser at Biltema og Clas kaller det rørsplint, men det føler jeg blir litt feil, da jeg føler splint kanskje burde implisere at den både gir en primær og sekundær låsemekanisme - spennstifter gir ofte bare én type låsing, mens til motsetning har en låsesplint vanligvis to (se for eksempel orepinne eller hårnålsplint).
Ahlsell gir også treff på rørpinne via Google, men bruker spennhylse inni nettbutikken. Spennhylse er jo bedre enn rørpinne, for rørpinne høres veldig rart ut. Rørpinne sier ingenting om funksjonen, og det kan jo argumenteres for at spennstiften ikke er helt "rørformet" lenger når den har fått et langsgående spor i seg.
Jeg velger å ikke legge inn disse andre navnene i artikkelen nå da jeg er redd det bare fører til mer forvirring å inkludere andre navn enn spennstift. Sauer202 (diskusjon) 18. des. 2022 kl. 22:45 (CET)[svar]