Diskusjon:Psykomotorikk

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

(Beklager om jeg ikke har riktig format. Dette er første gang jeg skriver på Wikipedia, og jeg vil forsøke å skrive en mer komplett artikkel med bedre referanser, så snart jeg får anledning.) Innholdet i denne artikkelen er basert på en snever oppfatning av begrepet psykomotorikk, antagelig i tradisjonen for psykomotorisk terapi. Måten begrepet er presentert på her, strider imot etablerte definisjoner som blant annet brukes i psykologisk forskning, og som læres bort på psykologutdanningen i feks Norge og USA. Begrepet psykomotorikk har røtter tilbake til 1878 (kilde: Merriam-Webster), men fikk spesielt sterkt fotfeste på 1950-tallet, da Bloom et al. utviklet en taksonomi for barns læringsmål under domenene kognitive, affektive og psykomotoriske ferdigheter. (Psykomotorisk terapi dukket opp tidlig på 1960-tallet.) Psykomotorikk er relatert til de psykologiske prosessene som er assosiert med muskelaktivitet og produksjonen av viljestyrte bevegelser. Psykomotorikk omtales gjerne som å ha tre forskjellige domener: (a) Perseptuell motorikk (som hånd/øye-koordinasjon) (b) Finmotorikk og (c) Grovmotorikk (Doran & Dietrich, 1980). I tillegg til å være et tema i barns utvikling, er psykomotorikk også et viktig forskningsfelt ift hjerneskader hos voksne. Testing av psykomotoriske ferdigheter forekommer også i seleksjonsøyemed, ifm med yrker som flyging, lufttrafikktjeneste, m.m.

¨¨¨¨

Flott! Min vinkling fra anno dazumal var vel via diverse lesning av psykologisk litteratur, der din historiske utvikling ikke var fremherskende. Også litt fra psykiatrisk. Der var det fremhevet at en ved iakttagelse av pasientens kroppsholdning kunne stille hypoteser om stemning (Ikke sjelden også i hverdagslivet, for ikke å snakke om innen klassisk kunstuttrykk.)
Vi snakker altså om samme fenomen, men fra to synsvinkler som hver seg ikke er feil, men bør avsnittsdeles. Det er vel hva en legger i psyke/psyko som utgjør delelinjen?
Det du snakker om, er vel hva jeg ville foretrukket at hadde blitt døpt perseptomotorikk, siden det primært snakkes om finpuss av perseptoriske nevromuskulære ferdigheter. Men nomenklaturvitenskapens veier er tilnærmet uransakelige. --Bjørn som tegner 22. feb 2012 kl. 00:03 (CET)