Diskusjon:Pseudonym

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Psevdonym[rediger kilde]

Jeg flytter siden til psevdonym, som er en godkjent norsk form. Jeg vil også tro at dette er en fornorskning av pseudonym. Om noen vet bedre, bare forandre det tilbake. =) Jon Harald Søby 14. mar 2005 kl.14:30 (UTC)

Alexandre Dumas d.e.[rediger kilde]

Jeg foreslo at et forfatternavn som Alexandre Dumas d.e. kunne betraktes som et kollektivpsevdonym, siden den virkelige Dumas faktisk bare var en av flere forfattere bak bøkene utgitt i hans navn. Denne tilføyelsen ble fjernet av Orland, som ikke var enig.

Av prinsipp mener jeg at ulike tolkninger av et begrep bør få plass i en Wikipedia-artikkel.

Litteraturhistorisk må man kunne anse Dumas' «romanfabrikk» som en forløper for senere masseproduksjon av underholdningslitteratur under fiktive forfatternavn. Også slike psevdonymer kunne ha en hovedforfatter/organisator, selv om denne ikke satte sitt eget navn på bøkene. Det er vanskelig å se noen prinsippiell forskjell på Dumas' virksomhet og den nevnte. (At dette viktige aspektet ved forfatterskapet ikke nevnes i artikkelen om Dumas, er forøvrig en svakhet som snarest bør rettes.)

Tilføyelsen av Dumas her, skyldtes forøvrig en referanse jeg la inn på Skyggeforfatter (forøvrig en norsk «oversettelse» av engelsk ghost writer jeg ikke har sett andre steder enn på Wikipedia). T.B.Hansen 28. juni 2006

Jeg fjernet avsnittet om Dumas som kollektivpsevdonym fordi jeg mener det er en reell forskjell på en situasjon hvor flere forfatter går sammen om å skape et forfatterpsevdonym som representerer en ikke-eksisterende person, og på det som var Dumas' situasjon: at flere assistenter anonymt bidro til en eksisterende persons verk. Dumas' tilfelle var neppe enestående i sin samtid, og har sikkert hatt etterfølgere også. Fenomenet er i alle fall kjent fra malerkunsten. Hvis Dumas' virksomhet skal inn igjen i artikkelen, så bør det presenteres for seg, og ikke som en del av avsnittet Kollektivpsevdonym, som jeg mener representerer en distinkt og avgrenset realitet. Jeg er imidlertid åpen for gode korrigeringer, basert på annen faglitteratur.
Ordet Skyggeforfatter ble lansert på Dagbladets Ordsmia i 2002. Det var samtykke om begrepet da artikkelen ble etablert her på Wikipedia. --MHaugen 29. jun 2006 kl.17:58 (UTC)
Forfatternavn som «Carolyn Keene» o.l. er ikke etablert av «flere forfattere som går sammen om å skape et psevdonym», men av en forlegger/redaktør/bokprodusent. I mange tilfeller kan denne initiativtageren selv være (hoved)forfatter, eller (som Dumas) leverandør av sujetter. Om vi skal snakke om «realiteter» her, er det vanskelig å se forskjell på dette og Dumas' forfatterskap. Holder vi oss til begreper og kategorier (som er det vi egentlig beskjeftiger oss med her), kan man selvfølgelig si at det er en prinsippiell forskjell på et fiktivt navn brukt som forfatternavn på en serie bøker skrevet av flere forfattere, og et navn som også var det reelle navnet til en av de involverte. Men da blir det strengt tatt litt problematisk at «Alexandre Dumas» faktisk var et slags psevdonym, også for mannen som benyttet navnet (Alexandre Davy de la Pailleterie)...
Kunstnerverkstedene der svenner og lærlinger bidrar til arbeider som krediteres mesteren (typisk kjent fra malerkunsten) tilhører en tidligere historisk epoke, en annen kultur hva bruk av navn og syn på kunstnerrollen angår, og et annet økonomisk system. Med litt velvilje kan vi kanskje se Dumas d.e. som en siste, forsinket representant for en slik håndverkstradisjon – men vi bør ikke glemme at han levde på overgangen mellom romantikken og den egentlig moderne tid, da oppfatningen om kunstneren som skapende individ var definitivt etablert. På 1900-tallet ville en praksis som den Dumas drev, bli betraktet som litterært bløffmakeri, på grensen til svindel – om man ikke aksepterte «Alexandre Dumas» som et kollektivpseudonym.
En moderne parallell til Dumas d.e., er Walt Disney – men her er «pseudonymet» avslørt, og mange av de reelle skaperne har fått offentlig status som opphavsmenn. Kanskje kunne vi føye til et avsnitt som presenterer både Dumas og Disney som eksempler på bruk av «varemerke» ved utgivelse av «kulturprodukter». Men igjen kan jeg ikke se noen prinsippiell forskjell på dette, og kommersielle kolektivpseudonymer som Keen og Dixon. T.B.Hansen 30. juni 2006

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Pseudonym. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 24. jul. 2017 kl. 12:45 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Pseudonym. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. aug. 2017 kl. 09:59 (CEST)