Diskusjon:Politiske partier på Island

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nuværende situation[rediger kilde]

Jeg har opdateret artiklen, der var meget forældet. Udover Lys Framtid og Daggry er fem småpartier pt. aktive: Islands Nationale Front, Frihedspartiet, Folkefronten, Humanistpartiet og Islands Socialistiske Parti (de to første på den yderste højrefløj, og de tre sidste på venstrefløjen), men ingen af disse har nogle valgte repræsentanter i kommunalbestyrelser eller chance for at komme i Altinget. En del islandske småpartier visner bort uden formelt at blive opløst, og det gælder bl.a. de to jeg har flyttet til "tidligere partier", da ingen af dem har været aktive i årevis. Jeg har kaldt Viðreisn for Gjenreisning, hvilket er den direkte oversættelse af navnet. De islandske partier har officielle navne på dansk (da Altinget hjemmeside findes i en dansk version), og her har partiet valgt at kalde sig Reform (som vi defor har brugt på dansk Wiki), men jeg regner ikke med, at det har smittet af på norske mediers sprogbrug.--Batmacumba (diskusjon) 25. feb. 2018 kl. 12:10 (CET)[svar]

Jeg har indsat forskellige småpartier, og listen skulle nu være fuldt opdateret.--Batmacumba (diskusjon) 26. feb. 2018 kl. 14:52 (CET)[svar]
Det viste sig mildt sagt ikke at være tilfældet. --Batmacumba (diskusjon) 10. mar. 2018 kl. 00:01 (CET)[svar]

Gennemgang af partier[rediger kilde]

Jeg har nu gennemgået samtlige lister og partier, der er omtalt på kosningasagas partiliste. Den ser ud til at være udtømmende - men indeholder visse tidsafgrænsninger, der kan diskuteres. Jeg har derefter kontrolleret resultatet med et par islandshistorier og Altingets oversigt over registrerede tingflokke og lavet visse justeringer. Resultatet er skrevet ind i artiklen på dansk wiki.

Der er pt. syv aktive partier uden for Altinget. Jeg har opdelt de utallige "tidligere partier" i:

A. "Ikke notable partier" defineret som "Partier og lister uden repræsentation i Altinget, der enten eksisterede ganske kortvarigt, eller ikke gjorde sig særlig bemærket." Dem er der 32 af. På dansk wiki har vi en tradition for at "ekstremistiske" partier på den yderste venstrefløj og højrefløj er notable, selvom de er vældig små, så disse er inkluderet.

B. "Omtalt under andet parti eller person", defineret som: "Partier der enten var forløbere for et andet parti, opstillede sammen med et andet parti, eller var kortvarige udbrud fra et andet parti; særlister dannet af medlemmer af Sjálfstæðisflokkurinn og Framsóknarflokkurinn er generelt ikke medtaget" (kun én undtagelse; der er utallige af disse "jeg blev ikke opstillet, så nu laver jeg min egen liste" forsøg, og de lykkes stort set aldrig). "Partier der reelt bestod af en enkelt person og dennes støtter (“enkeltmandspartier”) er omtalt under grundlæggeren" (det omfatter originaler/personligheder som Ástþór Magnússon og Sturla Jónsson, hvor "manden er partiet". Denne kategori er der 23 af, hvoraf nogle er samme gruppe under forskellige navne.

C. Notable partier. Her er der 39 navne, der omfatter nogle tilfælde af samme gruppe under forskellige navne, men dækker over 30+ selvstændige partier. Den mest interessante gruppe af de som ikke er på norsk Wiki er nok Valtýingar (Valtýingarne), der var Hjemmestyrepartiets hovedmodstandere 1897-1907 og opstillede under ikke mindre end fire navne (og brugte endnu flere). Artiklen om dem er ikke på andre wikier end den danske. Den islandske mangler partierne fra før klassepartiernes gennembrud i 1916.

Jeg agter ikke overføre disse lister til norsk wiki, da I kan have andre kriterier for notabilitet og hvad der udgør et "parti", men hvis I vurderer, at kriterierne er nogenlunde de samme overfører jeg gerne.

Jeg har desuden oprettet de manglende artikler; dette omfatter også en del, der ikke er på islandsk wiki som f.eks. Kvindelisten fra 1920erne.--Batmacumba (diskusjon) 10. mar. 2018 kl. 00:01 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Politiske partier på Island. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 26. apr. 2019 kl. 19:22 (CEST)[svar]