Diskusjon:Peter Abelard

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Alternativ redigeringspraksis[rediger kilde]

Jeg ser i avsnittet om Peter Abelards teologi, en framstilling, som overhode ikke tilfredsstiller wikipedia-malen. Likevel tror jeg at man litt for lett, bare stryker. Det finnes alternative måter å redigere, enn det som faller innunder rett eller galt. Man kan for eksempel øve seg i å relativere teksten, som er foreslått, slik at den blir en fremstilling av en gyldig posisjon. Her mener jeg wikipedia bør tillate mer enn normale encyklopedier. Wikipedia skiller seg fra encyclopedier fordi den aldri vil bli et sluttprodukt. Jeg ser dette som en mulig vei med det evige problemet med redigeringsstrider her i wikipedia. Vi bør være inneforstått med at ideologiske bataljer gjennomsyrer enhver leksikalsk informasjon, med wikipedia har vi bare såvidt begynt å skjønne dybden av dette. Men, heldigvis, så har man både i øst og vest utviklet metoder for å framstille ting som sant. Metoder har ofte koder, som biprodukt. For å bli tatt seriøst må man si slik, gjøre sånn, og så videre. For eksempel skal en tekst som formidler buddhas lære, formelt begynne med, "Som jeg har hørt det"... Det svarer, for meg, til at man skal sitere korrekt, istedet for å si noe om hva noen andre mener, eller sier. Hvis man tolker, skal man gi uttrykk for at man tolker... Jeg skal med andre ord ikke skrive at Abelard mente at det var den sermonielle sammenhengen som ga Ordet, universiell betydning. For at ordet i gudstjenesten skal være noe mer enn kroppslyder, kan ikke sermonien undervurderes. Et problematisk syn i og med at det var en sterk anarkistisk bevegelse i europa, som mente at sakramenter utført av prester som var i besittelse av verdslig rikdom og makt ikke var gyldige. Jeg kan blotte min ideologiske tilbøyelighet, og si meg enig i disse tidlige protestanter. I en akademisk avhandling kan man godt uttrykke sympatier og antipatier, men man bør hele tiden gå kritisk til verks mot ens egen teks. Slik at man viser at man er i en erkjennelsesprosess, ikke bare kan dokumentere en viss faktakunnskap. Jeg burde i stedet finne et sitat av Peter Abelard, og trekke trådene fra hans ord, til andre sammenhenger. Disse vil være preget av min subjektive søken, og ønske om å se sammenhenger. Til slutt vil jeg eventuelt falle til ro med at mitt begrep om sammenheng, i denne sammenhengen, svarer til Abelards ord: sermo.

Det er selvfølgelig en utfordring når subjektet på wikipedia er som en bikube, men ikke nødvendigvis et problem, snarere en ideal fordring. --Xactnorge (diskusjon) 4. des 2012 kl. 23:56 (CET)

Ny artikkel må startes, dette var ikke alternativt, men spekulativt og lite informativt om en stor filosof[rediger kilde]

  • Peter Abelard var en av de store filosofene (og teologene) og hans tenkning hadde stor innflytelse. Store norske leksikon [[1]], The Stanford Encyclopedia of Philosophy [[2]], Internet Encyclopedia of Philosphy [[3]] og engelsk Wikipedia [[4]] har solide og lange omtaler om Abelard.
  • Dette var en artikkel med subjektive formuleringer og synspunkter som var lite dekkende for Peter Abelard og hans betydning som filosof og teolog. De subjektive formuleringene var så omformet og utvidet med flere formuleringer som i grunnen var like subjektive, men skjulte det subjektive og spekulative bedre. Artikkelen var helt kildeløs, men hadde et par internettlenker til bokutsalg.
  • Jeg har for mye annet å henge meg opp i til å klare å sortere hva som kunne beholdes og kildebelegges, men syntes det hele var såpass ille at det var bedre å fjerne det meste og sette inn skikkelige sitater som viser hvor stor filosof Abelart var og stubbmerke. Her tror jeg virkelig at det beste er å starte på nytt heller enn å forsøke å sortere vekk de personlige spekulasjonene.
  • Her ligger nå en skikkelig utfordring til å få en artikkel om en stor filosof og teolog på beina. Artikkelen er nå praktisk talt bare sitater, men de er i alle fall gode (de engelske er ikke oversatt). Nå er gode kilder på plass, men de må leses. Jeg har satt inn bildene fra engelsk Wikipedia. Bildetekstene trenger å oversettes. Her gjenstår mye arbeid !! Stallo (diskusjon) 28. des 2012 kl. 11:52 (CET)

«Teaser» for interesserte. Her er to liv Abelard og Heloise som hver i sin egen rett var store i sin samtid, men her er også to dramatiske liv og en dramatisk kjærlighetshistorie som ikke på noen måte står tilbake for Romeo og Julie. Forskjellen er at dette skjedde i virkeligheten. Sakset fra http://www.iep.utm.edu/abelard/ : «These condemnations were in the future when Abelard returned to Paris in 1113 to take up the chair at Notre Dame that had been vacated by William of Champeaux. Once again Abelard taught successfully, for a few years. In 1116 or thereabouts Abelard began an affair with Heloise his student and the niece of Fulbert the canon of Notre Dame. She was to become one of the great minds of the twelfth century in her own right, and theirs is the great tragic love story of the middle ages. They fell in love, had a child, secretly married, and exchanged a series of love letters that have become the stuff of legend. Unfortunately, they kept their marriage a secret from Fulbert. Heloise’s uncle exercised the traditional right of aggrieved families in such cases and had Abelard castrated.»Stallo (diskusjon) 29. des 2012 kl. 15:28 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Peter Abelard. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 9. apr. 2019 kl. 11:21 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Peter Abelard. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. sep. 2023 kl. 13:42 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Peter Abelard. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 26. des. 2023 kl. 04:56 (CET)[svar]