Diskusjon:Penger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Omskrivning[rediger kilde]

Jeg skrev nå om artikkelen totalt, da det som sto der fra før så ut til å være basert på synsing uten bakgrunn i sosialøkonomien.

Det er en viktig del som fortsatt ikke er med. Artikkelen bør absolutt nevne dette med «commodity money» kontra «fiat money», men jeg aner ikke hva de norske begrepene for dette er. Jeg unnlot derfor å ta det med, jeg har kun tilgang til amerikansk faglitteratur her jeg er nå. Kjetil r 19. apr 2007 kl. 06:49 (CEST)

En-wiki har også med en:Representative money. Noen bør nok få inn disse begrepene på et tidspunkt. Jeg vurderer også om jeg skal lage en omdirigeringsside fra Kontanter til Penger, men er ikke helt sikker på om det blir korrekt. Penger er vel mer enn bare kontanter? Ssu 15. des 2010 kl. 18:46 (CET)
En girokonto for eksempel inneholder nok penger, men ikke kontanter, se også uttrykket penger i banken, ingen har kontanter i banken så vidt jeg har hørt. BjørnN 15. des 2010 kl. 18:57 (CET)
Nettopp. Da trenger vi en egen artikkel om kontanter. Ssu 16. des 2010 kl. 09:12 (CET)
Har opprettet en stubb med interwikilenker. På tysk wp feks. står en del om temaet. BjørnN 16. des 2010 kl. 11:08 (CET)

Det er en stor svakhet ved artikkelen at den setter penger = mynt. Penger kan også være varer. Varepenger var det normale i Norge i middelalderen. Det er forsåvidt riktig når det står: "I en bytteøkonomi ville man måtte ha en eplepris på pærer, en pærepris på bananer, en bananpris på tomater osv." Men i en varepengeøkonomi kan prisen på epler og pærer begge regnes i f.eks. plommer. Dermed kan fire epler som hver er verdt tre plommer byttes mot tre pærer som hver er verdt fire plommer. Det skjer uten at plommer er involvert i transaksjonen. Plommer er da en regneenhet (unit of account), og i middelalderen var det mange slike, f.eks. kyrlag, som var verdien av en god ku. Enkelte varer, f.eks. smør, tjente også som allment akseptert betalingsmiddel. En god innføring i varepengesystemet finnes i Kåre Lundens artikkel "Mynt, andre pengar og politisk-økonomisk system i mellomalderen" i Historisk tidsskrift bind 86, side 7–34. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 129.240.59.30 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Vi har jo også artikkelen Betalingsmiddel, som dekker både penger, kontanter og andre betalingsmidler. Disse må ses i sammenheng. Ssu 23. jun 2011 kl. 12:21 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Penger. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. sep. 2017 kl. 09:12 (CEST)