Diskusjon:Oscar for beste foto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kinematografi ?[rediger kilde]

Burde ikke denne ligge under 'Oscar for beste foto'? Er 'kinematografi' et ord på norsk? Dette usignerte innlegget ble skrevet av Gertanis (diskusjon · bidrag) 29. jun. 2017 kl. 17:41 (CEST) (Husk å signere dine innlegg!)

Wikipedia bruker kinematografi. Se også: [1][2] Det begynner nok å bli et gammelt uttrykk, men så vidt jeg vet brukes det fremdeles. // Mvh Torfilm (diskusjon) 16. jul. 2017 kl. 23:37 (CEST)
Ordet Kinematografi finnes ikke i bokmålsordboka; det kan være grunn til å flytte begge artiklene. mvh --M O Haugen (diskusjon) 22. jul. 2017 kl. 15:54 (CEST)
Det at et ord ikke står i Bokmålsordboka, kan ikke brukes som et argument for at det ikke er i bruk i norsk. Bokmålsordboka er en liten ordbok som bare inneholder det mest sentrale norske ordforrådet. Går man i mer omfattende ordbøker, som Stor norsk ordbok eller Riksmålsordboken, finner man «kinematografi». Det er altså et ord som er i bruk i norsk. Om artikkelen bør hete det, avhenger imidlertid også av hvorvidt det er i bruk om denne prisen i norske tekster, og om publikum vil forvente å finne den annetsteds, jf. Wikipedias navnepolitikk. Semikolon (diskusjon) 26. jul. 2017 kl. 13:01 (CEST)
Jeg finner bare 17 treff på "oscar for beste kinematografi", hvorav de fleste er blogginnlegg eller cachés av vår artikkel. Derimot får jeg over 400 treff på "oscar for beste foto".
Det er godt mulig at man har brukt 'kinematografi' tidligere (må ikke forveksles med 'kinematograf' i.e. stedet for fremvisning) – men da i mye bredere forstand, dvs. alt, hva der angaar tilveiebringelse og fremstilling av levende billeder. Denne Oscar-prisen blir svjv utdelt for én bestemt teknisk prestasjon av en kameramann for én film. Gertanis (diskusjon) 26. jul. 2017 kl. 18:30 (CEST)
I Retriever får jeg ni treff på «Oscar for beste kinematografi», samtlige fra 2013 og senere. Publikasjonene er FilmMagasinet, Kinomagasinet, Videomagasinet, Halden Arbeiderblad og VG. Søker vi hakket mer generelt, «beste kinematografi», er antall treff oppe i 231. Treffene er stort sett omtale av filmpriser, ofte Oscar, andre ganger andre, eksempelvis Amandus. Noen ganger er det omtale av priser for musikkvideoer. Alt i alt virker «beste kinomatografi» som en grei tittel i mine øyne, men jeg er ingen fagperson. Semikolon (diskusjon) 27. jul. 2017 kl. 01:10 (CEST)
Jeg vil ta opp igjen dette spørsmålet. I mine øyne er det åpenbare at denne prisen og artikkelen må hete Oscar for beste foto på norsk. Jeg sjekket med det eneste/beste norskspråklige filmleksikonet som er utgitt[1]; de snakker om Oscar i en rekke kategorier som beste biroller, manuskript, foto, musikk, klipping […]. Det samme gjør Store norske leksikon. En annet bevisst redigert verk er Hvem Hva Hvor, som også snakker om beste foto.[2].
Vi kan sikkert lirke ut eksempler og case i metervis for begge alternativer, men for meg er det avgjørende hva som er terminologien i viktige, kompetente kilder skrevet og redigert av fagpersoner. At «vår» kildeløse artikkel heter kinematografi kan ikke tillegges vekt. (Og av de mer billige poengene: klikk på lenker til artiklene om prisvinnerne. De presenteres noenlunde systematisk slik: NN er en [nasjonalitet] filmfotograf... Ingen av dem er kinematografer) Mvh M O Haugen (diskusjon) 11. jan. 2018 kl. 22:58 (CET)
Jeg er enig i at både Oscar for beste kinematografi og filmklipp kan flyttes. // Mvh Torfilm (diskusjon) 12. jan. 2018 kl. 08:21 (CET)
Hadde det vært mulig med en bot som kunne endre internlenkene våre, slik at vi slipper å gjøre det manuelt? :) // Mvh Torfilm (diskusjon) 12. jan. 2018 kl. 08:25 (CET)

@Orland: Når vi først «er i gang» med alle disse Oscar-kategoriene, kanskje vi burde se på noen flere? Jeg er f.eks. litt usikker på Oscar for beste lydklipp. Både dansk og svensk Wikipedia bruker «lydredigering», men jeg ser at norske nettsider bruker både «lydklipp» og «lydredigering». Jeg opprettet lydklippsiden fordi vi har en kategori som heter «Oscar-vinnere (lydklipp)», men jeg har blitt mer usikker i ettertid. Hva tenker du? // Mvh Torfilm (diskusjon) 12. jan. 2018 kl. 14:21 (CET)

@Torfilm: jeg ser at HHH 1997 bruker «beste lyd» og «beste lydeffekter», og at det er vår beste lydmiks som tilsvarer beste lyd, og på engelsk er Best Sound Mixing (Prisen lydklipp sier eksplisitt at den viderefører den andre). Men jeg vil gjerne sjekke det med flere kilder før vi konkluderer. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 12. jan. 2018 kl. 15:11 (CET)
På engelsk het det også best sound før i tiden, men kategoritittelen har blitt endret. // Mvh Torfilm (diskusjon) 12. jan. 2018 kl. 15:18 (CET)

@Orland: Skal vi bare flytte denne? // Mvh Torfilm (diskusjon) 24. jan. 2018 kl. 20:07 (CET)

Referanser[rediger kilde]

  1. ^ Kunnskapsforlagets teater- og filmleksikon. [Oslo]: Kunnskapsforl. 1991. s. 384. 
  2. ^ Hvem, hva, hvor. Oslo: Schibsted. 1997. s. 228.