Diskusjon:Ordre des Palmes académiques (Frankrike)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Utvidelser[rediger kilde]

Hei Sidhekin! Jeg har gjort en del utvidelser på artikkelen du startet. Jeg har også endret på noe av det du har skrevet. Blant annet har jeg omgjort rekkefølgen på det tre gradene slik at høyeste grad kommer først og laveste grad sist. Videre har jeg tillatt meg å ta bort formuleringen om at ordenen er «en av verdens eldste sivile utmerkelser». Den har en del konkurrenter her, selv om det kanskje kan diskuteres hva som menes med «sivil» og «utmerkelse». Det blir uansett lett en konkurranse uten spilleregler. Burde vi ha med oversikt over de mer kjente norske navn som er tildelt denne ordenen? Ordensherre 25. sep 2008 kl. 17:05 (CEST)

Flott! Den med «en av verdens eldste sivile utmerkelser» tok jeg vel litt ukritisk fra engelsk Wikipedia; enig i at det mangler spilleregler. Jeg skulle gjerne se en kort liste av utvalgte kjente norske mottakere. En kategori kunne kanskje også være greit, etterhvert. (Og kanskje en overkategori, kategori:franske ordener, også? Der fins vel noen av dem.) — the Sidhekin (d) 25. sep 2008 kl. 18:30 (CEST)
En kategori (for innehavere) ville absolutt gjøre seg, særlig om vi har et titalls biografier. Jeg vet ikke om vi er nådd så langt? De vi har til nå er de best kjente, og de med høyest status. En interessant side ved denne ordenen er at den tildeles en del personer som ellers ikke er så mye omtalt offentlig. Blant disse er lektorer og lærere. Jeg har noen navn på blokken. Så blir det et spørsmål om det at disse innehar Palmes académiques er tilstrekkelig til å gjøre dem leksikonverdige. Synspunkt?
Franskmennene er ordensglade, det endte opp med en orden per ministerium før de Gaulle fikk sanert ordensvesenet. Så det er potensiale for mange artikler, og etterhvert også en overkategori. Men, her synes jeg vi bør vente til det er et antall å kategorisere. Foreløpig tror jeg vi klarer oss med Kategori:Ordener. Ordensherre 25. sep 2008 kl. 18:45 (CEST)
Ordenen gjør ikke personer artikkelverdige, men franske lærere unntatt vil jeg anta at langt de fleste vil ha gjort seg fortjent til en artikkel gjennom de samme meritter som gjorde dem fortjent til ordenen. :)
Sju mottakere allerede? Det burde holde for en kategori. Men hva kaller vi kategorien? Vi bør vel ikke bruke parenteser der, eller? kategori:Ordre des Palmes académiques (Frankrike)? kategori:Ordre des Palmes académiques, Frankrike? kategori:De franske akademiske palmer? :) — the Sidhekin (d) 25. sep 2008 kl. 19:09 (CEST)
Jeg skal se hva jeg klarer å finne ut om de norske innehaverne jeg har på blokken, så blir det kanskje en artikkel på dem også (i tillegg til det fine ordenstegnet de allerede har fått). Når det gjelder navnet på kategorien, så forestilte jeg meg at det burde være det samme som artikkelnavnet, eventuelt at en kunne korte ned til ordenens korte navn. Men, her kan jeg for lite om hva reglene sier til at jeg tør hevde mer enn jeg allerede har gjort. Ordensherre 25. sep 2008 kl. 19:15 (CEST)
Kort navn er nok en fordel; det er aldri pent når kategorilinjen brekkes om. Når det gjelder parenteser, er tydeligvis magefølelsen min feil: Kategori:Hæren (Norge) viser at de er aksepterte også i kategorititler. Så ... kategori:Palmes académiques (Frankrike)? — the Sidhekin (d) 25. sep 2008 kl. 19:39 (CEST)
Ja det høres ut som et greit kategorinavn. Nå har jeg forresten opprettet en artikkel om en ganske typisk norsk mottager av Palmes académiques: Kris Christoffersen. Det er ikke så mye å finne ut om mange av de jevne mottagere av denne ordenen. Synes du resultatet ble forsvarlig? Ordensherre 25. sep 2008 kl. 19:45 (CEST)
Og en til: Jarl Skofterud. Hører gjerne hva du mener om artikler med et innhold som dette. Ordensherre 25. sep 2008 kl. 20:15 (CEST)
Jeg skal se å få opprettet den kategorien senere i kveld.
Når det gjelder Christoffersen, er jeg litt nysgjerrig på «den norsk-franske kulturfestivalen», og jeg er ikke helt trygg på at han er artikkelverdig – vanskelig grenseland – men resultatet ser godt forsvarlig ut. :)
Skofterud, som redaktør og fagforeningsleder, er derimot klart artikkelverdig. :) — the Sidhekin (d) 25. sep 2008 kl. 20:24 (CEST)
Litt forsinket, men kategorien er nå opprettet og befolket. :) Jeg tror jeg skal fortsette med kategori:Franske ordener og deretter kanskje kategori:Svenske ordener? Kategori:Ordener ser ut til å kunne trenge denslags ... orden. :) Litt uoversiktlig for dem som ikke aner hva som er hva. — the Sidhekin (d) 26. sep 2008 kl. 10:17 (CEST)

Flott bilde – men er opphavsretten til utformingen av ordenstegnet utløpt? Hvis ikke vil jeg tro det lever farlig på Commons. Engelsk wikipedia har et bilde, en:Image:Ordre des Palmes Académiques Chevalier.jpg, som de bruker under fair use, hvilket skulle antyde at utformingen er under copyright. At heller ikke den franske siden har tilsvarende bilde, gjør meg ikke mindre skeptisk ...

Er du trygg på dette, bør du oppdatere Commons-bildet med info om at copyright er utløpt – det at du er «copyright holder» er nok teknisk riktig, men kanskje ikke så veldig nyttig for de som skal passe på Commons. :)

Og er du ikke trygg på det, er det kanskje bedre – eller i det minste tryggere – å bruke tiden på tekst heller enn bilder. — the Sidhekin (d) 25. sep 2008 kl. 21:05 (CEST)

Jeg hevder ikke annet enn at fotografiet jeg har lastet opp er tatt av meg selv. Når det gjelder ordenstegnet er dette gammelt, også eldre enn reorganiseringen av 1955. Det er eksempelvis illustrert i Trosts verk over verdens ordener fra 1910. Noen variasjoner kan det ha vært, men selve grunnideen bak utformingen av tegnet synes å gå tilbake til utmerkelsens innstiftelse.Ordensherre 27. sep 2008 kl. 09:13 (CEST)
Da tipper jeg du er på trygg grunn. :) — the Sidhekin (d) 27. sep 2008 kl. 16:10 (CEST)

Innehavere[rediger kilde]

Også Ada Haug har fått denne orden)finnbendiksby@icloud.com (diskusjon) 18. apr. 2019 kl. 18:30 (CEST)[svar]