Diskusjon:Oljeplattform

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Flott artikkel. Man burde kanskje klarere litt bedre de forskjellige uttrykkene? En plattform er fundamentet dersom det kan settes på bunn på en eller annen måte, enten som en fast installasjon eller som en oppjekkbar plattform. Dersom den flyter av seg selv blir den en borerigg eller et boreskip alt etter fasongen.

I utgangspunktet så skulle plattformen vært fundamentet (enten den fløt eller ikke) og riggen det som hører til borepakken, men sannsynligvis på grunn av at riggen alltid fulgte med flytende installasjoner så kalles de rigg og ikke plattform. Og en landrigg er alltid en rigg. Og en produksjonsplattform dersom den står til havs og et produksjonsanlegg dersom det står på land.

Er usikker på hva som er beste måte å angripe dette på. (Dette var forresten skrevet 29. sep 2006 kl. 22:11 Heidu, glemte å signere)

Plattformer for å produsera gass med, kallast gassplattformer. Plattformer til å leita opp petroleumsforekomstar med, kallast boreplattformer, leteplattformer eller liknande. Nokon har skrive ein kjempegod artikkel her, men med ein galen definisjon av kva ei oljeplattform er. Olje og petroleum er ikkje det same, difor er denne artikkelen misvisande. --Tannkrem 2. okt 2006 kl. 11:02 (UTC)
Gass er også petroleum. Men selve tittelen burde nok allikevel være noe annet, slik at artikkelen kunne dekke både olje, gass og kondensat, samt at den skulle vært dekkende for både plattformer, rigger, boreskip og turrets og andre. Jeg tenkte på boreinstallasjoner, men tror installasjon kun brukes om faste anordninger. Kanskje Boreanordning eller noe lignende ville vært dekkende? Alternativet er å dele det opp i masse mindre artikler--Heidu 2. okt 2006 kl. 11:40 (UTC)
Ja, gass er petroleum. Men all petroleum er jo ikkje gass. På nn: har eg skrive om artikkelen slik at det som står der er rett, men utan å ta vekk særleg mykje informasjon. I tillegg har me no ein eigen artikkel om gassplattformer. Innretning på kontinentalsokkelen er jo ei fin nemning, men ikkje ein dugande tittel. Eg har ikkje noko forslag til samle-tittel. --Tannkrem 23. okt 2006 kl. 18:41 (UTC)

Flett. Riktig som det står både i artikkelen og diskusjonen. Platform er permanent på havbunnen, mens flyttbare enheter skal kalles rigg. Likevel forveksles det. Riktig også at vi skiller mellom leting og produksjon. Det kommer ikke så godt frem foreløpig, men det er mange kategorier av slike oljeinstallasjoner. Det burde kanskje opprettes en ny kategori, siden petroleum er lite dekkende for boreenheter.