Diskusjon:Norske dialekter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Omdirigering?[rediger kilde]

«Norske dialekter» er da langt i fra det samme som «Norsk språk»? Mewasul 30. jun 2007 kl. 10:20 (CEST)

Norske dialekter er en del av norsk språk, så skjønner ikke helt hva du vil fram til her. Om det var redirigering før, så er det ihvertfall ikke det nå Rkarlsba 25. nov 2008 kl. 16:36 (CET)
Jeg tror det innlegget er forelda. Tidligere var det en redirect fra norske dialekter til norsk språk, men nå er det altså lagd en egen artikkel om norske dialekter. Odd Eivind 26. nov 2008 kl. 01:51 (CET)


Argument for ett språk[rediger kilde]

Det kan også argumenteres for at alle de fastlandsnordiske språkene (norsk, dansk og svensk) er ett språk. Det sterkeste argumentet for dette er at det ikke er noen skarpe grenser mellom dem. Dialektene langs de politiske grensene går gradvis over i hverandre og hele det nordiske språkområdet med unntak av samiske språk, kvensk, meänkieli og finsk er ett dialektkontinuum.

at det finnes et kontinuum er i seg sjøl ikke et argument for at det er ett språk. Situasjonen i Europa er forskjellig i forskjellige land alt etter hvor sterk det offisielle eller de facto offisielle talemålet står (Norge uten offisielt talemål er et stort unntak) kontra dialektene. Uansett, ser en til vest-europa er det et nordisk kontinuum, et germansk og et latinsk. Dette er ikke grunn god nok til å påstå at Italiensk og Portugisisk er samme språk. I alle disse områdene er det slik at de som snakker (tradisjonelle) nabodialekter kan forstå hverandre. Det som derimot skiller de fastlandsnordiske språkene fra resten er at det er nasjonalspråk som forstås på tvers av landegrensene, her ligger argumentet for at norsk, svensk og dansk kan anses som ett språk. Skulle en bruke dialektkontinuum som kriterium kunne en påstå at det bare finnes en handfull (så kommer det noen få minoritetsspråk i tillegg) indoeuropeiske språk i vest-europa. Tordenskrall 4. jun 2010 kl. 03:43 (CEST)

Det viktigste er at det ikke finnes noen referanse for denne påstanden. Forresten er det heller ikke nødvendig at to nasonalspråk skal være uforståelige for hverandre, for at de skal kunne regnes som to forskjellige språk. Selve begrepet "gjensidig forståelighet" er veldig relativt. --91.148.159.4 23. sep 2011 kl. 16:28 (CEST)

Definisjon[rediger kilde]

Hvilken dialektdefinisjon har man lagt til grunn i denne artikkelen? --Jidu Boite (diskusjon) 13. nov. 2013 kl. 08:20 (CET)

Dialekteksempler[rediger kilde]

Det er gjort et godt arbeid med innsamlingen av dialektene fra de ulike stedene. Når det kommer til visse plasser, må jeg likevel ikke si meg fornøyd. F.eks. i Sunnmøre: Her er det bare opptak ifra Ålesund. Det finnes mange andre dialekter som har tydelige trekk som skiller seg ut. Herøy, Ørsta, Vanylven og Stranda er alle plasser der sunnmørsdialekten skiller seg fra Ålesund.

I Rogaland er det også gjort et godt arbeid, med både dialekt fra Dalane, Nord- og Sør-Jæren, og Haukaland. Men ikke noe ifra Ryfylke; et dialektopptakk fra Hjelmeland elle Suldal hadde vært passende.

Aust-Agder er et langstrakt fylke. Det er ikke noe fra dialektene fra nord i Aust-Agder, som Valle, Vegårdshei eller Evje.

Når man først skal ta fylkene er det greit å vise hele spekteret. Ellers må jeg gratulere det gode arbeidet som er gjort i denne artikkelen!

- Øystein Sandve 22. oktober 2014 12:35

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Norske dialekter. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 23. jul. 2017 kl. 22:35 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Norske dialekter. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. aug. 2017 kl. 16:26 (CEST)