Diskusjon:Norgesmesterskapet i fotofikling

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bør omskrives/forklares bedre. Men en start. Bjartewe 12. mar 2006 kl.23:14 (UTC)

Publisering av manipulerte bilder.[rediger kilde]

Hva er retningslinjene for publisering av manipulerte bilder generelt, og på Wikipedia spesielt? Disse to bildene er eksempel på manipulering av ett fritt fotografi av et maleri av Chr. Krohg satt sammen med manupulerte deler av flere deler av fotografier av malerier av Salvador Dali. Representerer resultatet brudd på åndsverksloven, eller tar åndsverksloven hensyn til att resultatet representerer ett nytt åndsverk?


Se også

fotomanipulasjon

fotofikling

--Profero 28. mar 2006 kl.12:46 (UTC)

Åndsverksloven[rediger kilde]

http://www.lovdata.no/all/hl-19610512-002.html#4

Dersom fotofiklinga innebærer en viss kunstnerisk innsats skapes det et nytt åndsverk (verket har "verkshøyde"), som fotofikleren har opphavsrett til. Så for å publisere Eriksson-Dali-400x257.jpg må en ha samtykke fra opphavsmannen. Samtykket kan innhentes enten ved at fotofikeren lisenserer det med fri lisens, eller at du spør han.

Moralen er: Å fotofikle littegran på et bilde er plagiat/brudd på åndsverksloven, men forandrer du det mye er du kunstner :-) H@r@ld 4. apr 2006 kl.14:11 (UTC)

Vet ikke hvor relevant denne diskusjonen er lenger, men vil bare påpeke at fotografier i seg selv sjelden vil ha status som åndsverk, og i allfall ikke fotografier av malerier som i dette tilfellet. Retten til fotografiet er da i stedet regulert av åndsverkloven § 43a, og denne gir ikke fotografen noe vern mot at bildene hans bearbeides. Så lenge man rettslig sett kan si at fotografiet er "bearbeidet" (og det er lite tvilsomt her) vil altså ikke fotografen av det opprinnelige bildet ha noen rettigheter til det bearbeidede fotografiet. Når det gjelder opphavsretten til selve maleriet er dette en annen sak, men for de flestes vedkommende (og i allfall dette) har vernetiden gått ut (70 år etter kunstnerens død). Man har dog begrensninger som sier at verket ikke må fremstilles på en krenkende måte som ikke er omfattet av noen tidsfrist, men her skal det en del til før grensen kan sies å være overskridet.

Gobiman 15. nov 2006 kl. 21:00 (CET)