Diskusjon:Norges politiske system

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

politics / policy[rediger kilde]

Artikkelen bør reverteres til versjonen fra mars 07

Engelsk har et klart skille mellom politics og policy som norsk ikke har, ser ut som om denne språklige nyansen har slått inn her, ettersom artikkelen norsk politikk kun omhandler politics i Norge. Politics er politikken som system, mens policy er politikkens innhold (beslutninger). "Det norske politiske system" er da et mer dekkende artikkelnavn for det som tilsvarer politics. En artikkel om "norsk politikk" bør omhandle hvilke saker og hvilke interesser de forskjell partiene fremmer, og særegenheter ved hvordan politiske beslutninger utformes i det norske politiske system.

Videre forsøker juniversjonen av artikkelen å følge en inndeling etter maktfordelingsprinsippet (lovgivende/dømmende/utøvende) som ikke stemmer med den politiske virkeligheten. Stortinget er lovgivende og bevilgende myndighet. Videre er essensen i parlamentarismen at regjeringen er en Stortingsoppnevnt komité, ikke en uavhengig utøvende makt som intensjonen opprinnelig var.

Siden monarken ikke har hatt politisk innflytelse siden 1905 (muligens unntak for 1928 og krigen) har omtale av monarken og hans fyrstehus like lite å gjøre i en artikkel om norsk politikk som omtale av Stoltenbergs slipsfarge. Omtale av monarkiet hører naturlig hjemme i artikler om norsk statsrett, norsk monarki og Norges statsskikk, men er uvesentlig for forståelse av norsk politikk. Samme gjelder henvisningen til dømmende makt, domstolene driver pr definisjon ikke med politikk, og har ikke noe i en artikkel om "norsk politikk" å gjøre. (Om domstolene faktisk driver politikk er en lang debatt).

H@r@ld 27. jun 2007 kl. 22:42 (CEST)

Grunnen til at eg flyttet den hit var at ved flyttingen var dette Norsk politikk og omhandlet akkurat det samme som Norges politiske system som var mye mer omfattende. Siden Norsk politkk var mye "viktigere" tittel flyttet jeg den uten at jeg hadde lest gjennom. (men, jeg tenkte senere at det muligens var feil, uten at jeg gjorde noe med det).
Inspirasjonen hadde jeg fra en av government artiklene på en: (til et annet land, husker ikke hvilken). Er enig i at parlamentarismen og koblingen Storting-Regjering (inkl. flertall/mindretallregj.) bør mer fram selv om det er noe nevt (regjeringen er hele tiden avhengig av å ikke ha stortingets flertall mot seg)
Kan vel egentlig si at jeg har skrevet artikkelen som Norges politiske system (og at det bør flyttes deretter) uten at det lå på et navnet, likevel vil jeg si artikkelen behandler de områdene den bør (som politsk system), men at de korporative trekkene og media også bør inn. Mvh Røed (d · en) 27. jun 2007 kl. 23:19 (CEST)

inkluderer en seksjon om partier[rediger kilde]

Norsk politikk kan ikke forstaas uten partier...

Syns ogsa din fortaaelse av politics er for snever. Ser for meg en hovedside om 'norsk politikk', der politisk system er en av flere underartikler. Politiske stridsspm, politisk sosiologi (hvem stemmer hva, hvorfor), partiene og deres historie (begynt i denne enden) staasteder etc. boer i mine oyne inkluderes for aa faa en rimelig forstaaelse av norsk politikk. Som den er naa fokuserer artikkelen for mye pa saker som er av mindre interesse som monarki, maktfordelingsprinsippet, odelsting etc...

Har ikke tid til aa finne kilder, men burde saa langt stort sett vaere ukontroversielt, hvis noen er uenig kan vi ta det derfra. Mye som kan foyes til ogsaa.

fra å omfatte om lag 20% til 100% av den voksne befolkningen[rediger kilde]

Syns denne formuleringen er uheldig, i 1923 fikk alle over 23 år stemmerett, og man kan hevde at etter datidens definisjon av voksen fikk alle stemmerett. Du kan også gå andre veien å peke på at konfirmasjonen var et gammelt skille mellom barn og voksen, og således har 16åringer ikke stemmerett. Jeg syns det bør stå noe om det her, men dagens formulering er uheldig. Mvh Røed (d · en) 23. apr 2008 kl. 22:19 (CEST)

Valgkanalen?[rediger kilde]

Det står ikke direkte hva en valgkanal er. Skulle gjerne vært en definisjon av selve ordet. Som det er nå, er man nødt til gjette seg fram, om "valgkanalen" enten er de med stemmerett eller...osv.Dette usignerte innlegget ble skrevet av Devamech (diskusjon · bidrag) 27. jan 2009 kl. 18:50:55 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)

Uttrykket stammer fra Stein Rokkan. Valgkanalen er politisk innflytelse som utøves gjennom stemmeretten og politikere som er utpekt gjennom valg. Svært mange beslutninger fattes som følge av innflytelse i andre kanaler enn valgkanalen: Den korporative kanal (høringer, lønnforhandlinger), fagstyre, mediakanalen, lybbyering, demonstrasjoner etc. H@r@ld 4. okt 2010 kl. 19:27 (CEST)

Medlemstall[rediger kilde]

La inn litt historiske medlemstall hentet fra en NOU fra 2001, men her var det til dels svært avikende tall fra den andre kilden (jeg har lagt inn tallene til og med 1995, 2000 står også i den tabellen), men f.eks FrP og Venstre har veldig forskjellige tall i 1995 og 1996. Noen som har mulighet til å dobbelsjekke den andre kilden? Mvh Røed (d) 2. des 2010 kl. 00:05 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Norges politiske system. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. aug. 2017 kl. 14:43 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Norges politiske system. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. sep. 2017 kl. 08:30 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Norges politiske system. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. mai 2019 kl. 17:18 (CEST)[svar]

Oppdatering ?[rediger kilde]

Jeg mener denne artikkelen har et oppdateringsproblem i og med at den omtaler gamle valg som aktuelle og ikke er oppdatert med nyere sammensetninger av stortinget. Er det mulig å gjøre denne artikkelen noe mer tidløs ? For færre oppdateringer, og heller ha oppdateringer i andre artikler man kan peke til ? Med vennlig hilsen Migrant (disk.bid.) 26. sep. 2021 kl. 21:24 (CEST)[svar]