Diskusjon:Nisse

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den moderne julenissen har sin rot i helgenskikkelsen Sankt Nikolaus, og det var antakelig navnelikheten mellom «Nikolaus» og «nisse» som førte til en sammenblanding med julenissen på 1800-tallet og knyttet bondegårdsnissen spesielt til jula.

I Sverige blir nissen vanligvis kalt «tomte».

"Julenissen" heter "Jultomten" i Sverige. Det ser ut til å svekke argumentet om at St. Nikolaus skulle ha blitt forvansket til "Nisse". Hva er belegget, og hvordan forklare "Jultomten"?

Nissen og Nicolaus[rediger kilde]

Det er ingen sammenheng mellom den nordiske tomtegubbe/tuftekall/nisse-tradisjonen i Norden og St. Nicolaus som gavebringer. Navnelikeheten er en tilfeldighet. Den nordiske nissen ble etablert som en julerekvisitt av danske kunstnere i Roma på 1840-tallet uavhengig av Nicolaustradisjonen. Nicolaus som gavebringer er en svak tradisjon, først og fremst i nederland, og knyttet til hans helgendag 6.desember og ikke til jula. Det var i USA på 1830-tallet Sankt Nikolaus ble knyttet til jula og denne figuren kom først til Norden på slutten av 1800-tallet og først da ble den knyttet til den nordiske nissen fordi han alt var blitt en julefigur. Velle 16. des 2008 kl. 10:40 (CET)

"Nissenasjonen Norge"[rediger kilde]

Ach. I nettdebatter, først og fremst på Aftenposten.no, ser jeg stadig oftere innlegg hvor det klages og sytes om hvor ille det står til med Norge. Der brukes uttrykk som "å dra nisselua ned over øynene", "nissenasjonen Norge" og "nisseluementalitet". Er dette på noen måte historisk forankrede, veldokumenterte og veldefinerte uttrykk, eller er det bare uttrykk for aftenposten-debattantenes manglende intelligens og virkelighetskontakt? Jeg har i hvert fall ikke funnet noen referanser utenom disse debattene, med unntak (litt tvilsomt) av en karikaturtegning gitt ut i forbindelse med EU-avstemningen i 1994, hvor man ser det store skipet "Europa" seile fra jollen "Norge" med en vinkende nisse i.

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Nisse. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 5. sep. 2017 kl. 10:35 (CEST)[svar]