Diskusjon:Nazisme/Teori og fakta

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Teorien: Nasjonalsosialisme = felles betegnelse på flere dels uavhengige og dels relaterte bevegelser. Oppstod første gang i Østerrike 1918. Lever fremdeles.
Nazisme = En grein, oppstod i Tyskland rundt 1920, opphørte i 1945 med nazistenes fall som en av tapere av den 2. verdenskrig. Regnes også som en del av fascismen.
En annen grein ble til Nasjonal Samling i Norge.
Nynazisme = En annen overlevende grein av nasjonalsosialisme

Fakta: Noen bruker også nasjonalsosialisme som synonym til nazisme.

Fakta: Dagens "nynazister" vil sjelden regne seg som nazister, men heller som nasjonalsosialister og bruker begrepet nasjonalsosialisme i stedet for nynazisme. Derav følger at de som foretrekker begrepet "Nasjonalsosialisme" i skriftlig framstilling om nazisme og nynazisme ofte, men ikke alltid, er tilhengere av nynazistene.

Mistanke: (ref fakta over) Noen av de som skriver om nazisme, men som i stedet ønsker å bruke begrepet nasjonalsosialisme ønsker å relativisere forbrytelsene til nazismen. Det er ofte de samme folkene som prøver å forminske omfanget og framstiller forbrytelsene som en av mange likestilte politiske forbrytelser opp igjennom historien. Fakta: Disse kalles også ofte revisjonister og de mest ekstreme kalles for holocaustfornektere.

Fakta om wikipedia: Dansk, svensk, nynorsk, italiensk, engelsk, fransk, esperanto bruker nazisme som overskrift på artikkel om nazisme. Tysk wikipedia bruker nasjonalsosialisme. Forklaringen(?) i wikipedia: Der Begriff Nazismus, in Deutschland eher selten verwendet, ist die wieder eingedeutschte Version des englischen Wortes nazism

Fakta om no.wikipedia: Artikkel Nazisme ble opprettet 4. okt 2004 kl.19:09. Den ble flyttet til Nasjonalsosialisme 29. des 2004 kl.16:00 uten at wikipediasamfunnet ble rådspurt.

Fakta: Alle som refererer til nazisme i sine bidrag i artikler på norsk wikipedia bruker ordet nazisme, aldri nasjonalsosialisme.

Mulig problem for norsk wikipedia: Når wikipedia (eller en dominant person/gruppe i wikipedia) likevel ønsker å bruke overskriften Nasjonalsosialisme på artikkelen om nazisme, vil noen, men ikke alle, assosiere historeskriverne i wikipedia med nynazister og/eller revisjonister fordi norsk wikipedia ikke vil/tør/ønsker å bruke begrepet Nazisme som overskrift.

Opprettet OleLukkeøye 20. jun 2005 kl.10:40 (UTC)

Ad. teorien: Nasjonalsosialisme inngikk som en del av navnet til både det tyske og det østerrikske nasjonalsosialistiske partiet, samt i flere partier som utgikk fra disse. Artikkelen om nasjonalsosialisme som fenoment må dekke et bredere spekter, men de enkelte bevegelser kan også dekke i egne artikler, slik som den allerede eksisterende NSDAP.
Ad. fakta (1): De noen som bruker nasjonalsosialisme som synonym til nazisme inkluderer f.eks. bokmåls- og nynorsk-ordbøkene; at de er synonymer er en del av det norske språk, og ikke en liten gruppes mening.
Ad. fakta (2): Jeg har arbeidet i en antirasistisk organisasjon, og en av arbeidsoppgavene mine var å holde foredrag og skrive en orienteringshefte om nynazisme i Norge. I den forbindelse leste jeg de fleste publikasjoner som var utgitt av nynazistiske organisasjoner over en årrekke. Ordet nazisme ble ikke så mye brukt, men ikke fordi de ikke regnet seg som nazister i den forstand du beskriver over; referanser til tysk nasjonalsosialisme generelt og Hitler spesielt, samt bruk av hakekors, NS-symboler osv., var meget utbredt. Noen av de mest aktive gruppene har bevisst assosiert seg med Det tredje rike.
Ad. mistanke: Revisjonister foretrekker sikkert nasjonalsosialisme fremfor nazisme, fordi det ene er ideologiens navn og det andre er en forkortelse med til dels nedsettende betydning. Jeg betviler dog sterkt at denne har noen som helst relevanse til norsk Wikipedia pr. i dag. På engelsk Wikipedia, og andre, har man opplevd besøk fra revisjonister, og det har dreid seg om noe ganske annet enn artikkelnavnet.
Ad. fakta om Wikipedia: Dette er en tendensiøs fremstilling, fordi den gir inntrykk av at bare tysk Wikipedia har artikkelen liggende under nasjonalsosialisme. En kikk på interwikilenkene i den norske artikkelen viser at det samme er tilfelle for også nederlandsk, polsk, slovensk og finsk. Vi er med andre ord ikke alene om denne ordningen. Videre er det et viktig poeng at artikkelen ikke er splittet opp i to på de andre Wikipediaene, en om nasjonalsosialisme og en om nazisme som om de var to forskjellige verdier. F.eks. er en:National Socialism en omdirigering til en:Nazism, og den artikkelen begynner med «Nazism, or more correctly National Socialism»; det er altså ingen støtte for teorien om at de er to forskjellige verdier der.
Ad. fakta om no.wikipedia: De fleste flyttinger blir gjort uten av man har kommet med forespørsler på forhånd; det er ikke noe spesielt med det. Det kom så langt jeg kan se ingen innvendinger mot flyttingen før du oppfordret til å flytte den tilbake.
Ad. fakta (3): Dette medfører ikke riktighet; med noen få unntak refererer jeg til nasjonalsosialisme i de artiklene jeg skriver som berører temaet. Ettersom jeg i det siste har lagt inn en rekke artikler med innhold knyttet til Det tredje rike har det blitt en del slike referanser. Mange av lenkene til siden går direkte til nasjonalsosialisme eller omdirigeringssiden najonalsosialismen.
Ad. mulig problem for norsk wikipedia: Dette er i så fall et problem vi deler med historikere og med andre oppslagsverk, og som jeg ikke engster meg for i det hele tatt. Utover at det er de færreste som i det hele tatt vil gjøre seg slike tanker ut fra artikkelnavnet, virker det meget usannsynlig at noen vil stemple brukere her som revisjonister ut fra bare artikkelnavnet, uten å se på innholdet i artiklene. Undertegnede ser ut til å være en av dine argeste motstandere her, og ser man på mine brukerbidrag er det lett å finne artikler som viser at jeg på ingen måte legger skjul på f.eks. Holocaust eller andre forbrytelser mot menneskeheten.Cnyborg 20. jun 2005 kl.11:46 (UTC)
Bør den grenen av nasjonalsosialismen som ble til nazismen kalles proto-nazisme, slik at f.eks. Deutsche Arbeiterpartei - og Thule-Gesellschaft, som gav Anton Drexler og Karl Harrer i oppdrag å stifte partiet)- var proto-nazistiske bevegelser? Pål Jensen 3. sep 2011 kl. 12:57 (CEST)