Diskusjon:Mille-Marie Treschow

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Norges rikeste kvinne»[rediger kilde]

"omtalt i pressen som «Norges rikeste kvinne». Ifølge Kapital hadde hun i 2007 en estimert formue på 2,4 milliarder kroner og var den femte rikeste kvinnen og den 64. rikeste personen uavhengig av kjønn i Norge."

Dette er forvirrende. Hvorfor står det at hun er "Norges rikeste kvinne" når hun bare er den femte rikeste? Mulig noen ukeblader og aviser har fått det feil, men det er vel ikke noen grunn til å gjengi en slik feil i innledningen til en leksikonartikkel. Sotrian 24. mar 2009 kl. 17:04 (CET)

Adelskap[rediger kilde]

Jeg flyttet følgende fra artikkelen: "Selv om adelskapet ble avskaffet i Norge i 1821, ble Mille-Marie Treschow regnet som medlem av den danske adelen frem til sitt ekteskap med en borgerlig. Selv om hun og hennes barn bruker etternavnet Treschow regnes de ikke som medlemmer av den danske adelen."
Den som her eventuelt "regner som" er en dansk privat adelsforening som utgir Danmarks Adels Aarbog. Hva den eventuelt mener om danske forhold idag, har liten betydning. Og er i forhold til norsk navnerett uten interesse. Jeg synes dette derfor har lite å gjøre i en leksikonartikkel om denne kvinnen. Hans C 25. mar 2009 kl. 17:54 (CET)

Jeg synes det er relevant å avklare hennes status etter dansk adelsrett, særlig siden hun og hennes barn bruker etternavnet Treschow, men uten å tilhøre den slekten Treschow som regnes som adelsslekt i Danmark. Adelskapet i Danmark er vel ikke avskaffet, så det blir feil å si at det bare er en privat forening som anser som adelig, privilegiet er jo mottatt av den danske kongen og det er regulert i adelsbrevet eller gjennom annen regulering/sedvane hvem av etterkommerne som regnes som adelige. Dette gjelder selvsagt fremdeles.

Det er tydeligvis en del misforståelser ute og går, som gjør en avklaring hensiktsmessig. På engelsk Wikipedia kunne man tidligere i artikkelen om Mille-Marie Treschow lese de mest utrolige påstander som langt overgår enhver Anckarstjerna:

"In a country where the rights and privileges of the Norwegian nobility was abolished by the constitution in 1814, she still retains the noble rights granted by the Danish government during the union of Denmark-Norway, and is entitled to be styled Her Highness Countess Treschow outside of Norway." Artikkelen endte opp med å diskutere i det vide og det brede ekteskap mellom kongefamiliens barn og borgerlige, uvisst hva dette har med Treschow å gjøre. Og ikke nok med det, artikkelen fortsatte med påstander som "Her family was ruled as a traditional royal one". Ord som "royal" og "countess" og "her highness" ble brukt i nær sagt annenhver setning. Litt av en "forfremmelse" for en familie som var skomakere og siden kjøpte adelskap som ubetitlet adel på 1800-tallet (det får meg til å tenke på vitsen "brevadel bes bruke kjøkkeninngangen" som oppstod på omtrent samme tid). Sotrian 26. mar 2009 kl. 10:37 (CET)

Hvis du inkluderer en referanse, burde det være greit å ta inn igjen setningen. Men det må omskrives så det er klart hvem som regner henne som en del av den danske adelen. Mvh Mollerup 26. mar 2009 kl. 13:54 (CET)
Det er jo det privilegiet hennes forfar fikk i 1812 av den danske kongen som avgjør dette. Jeg går ut fra at artikkelen om slekten i Danmarks Adels Aarbog kan brukes som referanse. Sotrian 26. mar 2009 kl. 16:00 (CET)

Riktig referanse er Danmarks Adels Aarbog, 1948, med utvidelser 1958. Sotrian 26. mar 2009 kl. 16:12 (CET)

Ang. det Hans C. sier om adelskapet i Danmark, så er det verdt å påpeke at nye adelige titler har blitt tildelt til og med etter årtusenskiftet, riktignok er det bare tidligere medlemmer av kongefamilien som har fått slike titler i moderne tid. Så selv om adelens privilegier ble opphevet for en god stund siden, ble ikke adelen som sådan opphevet. Det som har blitt opphevet er kun adelens særrettigheter (1849) og lens-titlene (1919 med lange overgangsordninger som har vart frem til vår tid). Selv om det etter 1849 ikke har blitt foretatt nyadlinger i særlig omfang, har det på senere tidspunkter vært ført rettssaker om anerkjennelse av adelskap.

Se følgende fremstilling i Den Store Danske Encyklopædi[1]

"Ved Grundloven (1849) afskaffedes alle forrettigheder i forbindelse med adel, mens selve adelsbegrebet blev bibeholdt. Med Lensafløsningsloven (1919) overgik de bestående majorater, stamhuse, til fri ejendom; men det bestemtes samtidig, at lenstitlerne kunne bestå endnu tre generationer, hvorefter de skulle bortfalde. Der er ikke efter 1849 foretaget egentlige nyadlinger i Danmark, men nok enkelte naturalisationer og efterfølgende anerkendelse af adelig status.
Den nulevende danske adel, som må anses for fuldstændig assimileret i det borgerlige samfund, omfatter ca. 5000 personer (2006), heraf omkring halvdelen i udlandet. Den er sammensat af 188 slægter, hvis adelige status går tilbage til den gamle fødselsadel eller til enevældens rangadel. En samlet ajourført fortegnelse over den nulevende danske adel findes i Danmarks Adels Aarbog, se adelskalender."

Sotrian 27. mar 2009 kl. 12:18 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mille-Marie Treschow. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. jul. 2017 kl. 09:34 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Mille-Marie Treschow. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 2. aug. 2017 kl. 02:51 (CEST)[svar]