Diskusjon:Menneskealder

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
  • Denne diskusjonen er kopiert hit fra brukerdiskusjonen til Danmichaelo :

«...er en uformell tidsenhet...» (min uthevelse). Uformelt blir noe søkt synes jeg. Det er vel liten sjanse for at det noen gang kan bli en offisiell tidsenhet da det til enhver tid vil være en tilnærmet størrelse. Menneskealder er en tidsenhet basert på en gjennomsnittlig levealder, men ettersom levealder er forskjellig fra land til land, fra tidsalder til tidsalder, mellom kjønnene, kan det bare ta utgangspunkt i gjennomsnittlig levealder for et gitt land, eksempelvis Norge hvor det er ca 70 for menn og 80 for kvinner (hypotetiske tall) og si at en menneskealder er på rundt 70-80 år. --Finn Bjørklid (diskusjon) 14. aug 2012 kl. 01:07 (CEST)

Hm (og sorry), jeg ble så opptatt av uformell at jeg ikke leste kildene særlige godt: «tidsrommet mellom to generasjoner; rundt 30–33 år». Pussig, har vi en kilde fra et annet språk for å se hvordan de oppfatter dette? --Finn Bjørklid (diskusjon) 14. aug 2012 kl. 01:12 (CEST)
Og denne diskusjonen fikk meg til å lure; her er mannsalder og menneskealder satt som synonymer! I min oppfatningsverden (altså blant kunnskaper jeg ikke kan gjenkalle kildene til) er en mannsalder 30+ år, mens en menneskealder er 70-75 år. Begge begrepene er tøyelige. Og forsåvidt uformelle så det holder. TorSch (diskusjon) 14. aug 2012 kl. 07:15 (CEST)
… og en rask sjekk andre steder på nettet viser meg en komplett enighet om at de to er like. Men da jeg gikk i knebukser var de to forskjellige, og jeg kaster ut i luften : Er det også en spin-off effekt av kvinnesakskampen at ordet mannsalder ble endret, og med det betydningen av menneskealder? TorSch (diskusjon) 14. aug 2012 kl. 07:30 (CEST)
«uformell» var kanskje et dårlig valgt ord – mitt poeng var bare å fremheve at dette ikke er noen veldefinert enhet (selv om dette forsåvidt er innlysende synes jeg det er ryddig å nevne, men jeg ønsker gjerne velkommen et mer treffende ord, jeg kom bare ikke på noe bedre). Ift. definisjonen bygger jeg bare på kilden min, som er SNL. Jeg gjorde et forsøk på å finne tilsvarende begreper på andre wikipediaer uten å lyktes. Mansålder ser ihvertfall ut til å være det samme i Sverige.[1]. Kjenner ikke noe tilsvarende begrep på engelsk, men det er jo ikke så langt unna generasjonsbegrepet. Ellers høres det ikke usannsynlig ut (og antakelig fornuftig) at menneskealder i større grad brukes istedet for mannsalder for å gjøre begrept mer kjønnsnøytralt, uten at jeg kjenner til om det virkelig er slik. – Danmichaelo (δ) 14. aug 2012 kl. 13:33 (CEST) (p.s. Diskusjonen hører egentlig hjemme på Diskusjon:Menneskealder)
Forutsatt at jeg har rett når det gjelder forskjell i lengde mellom en mannsalder (30+ år) og menneskealder (70+ år) (noe jeg ikke kan hevde med kraft siden jeg ikke har håndfast dokumentasjon på at jeg kan ha rett) ligger problemet nå i at samme betegnelse kan ha to forskjellige meningsinnhold; noe som ikke ville ha vært et problem om en mannsalder stadig het en mannsalder (altså en generasjonslengde). Problemet vis-a-vis svensk, som du dokumenterer, er at der heter begge begrepene nå mannsålder, mens det ser ut til at går mot menneskealder for begge begrepene på norsk. Skal det være lett? TorSch (diskusjon) 15. aug 2012 kl. 14:57 (CEST)
Nei, det skal jo ikke være lett – i danske ordbøker ser det ut som mandsalder og menneskealder ihvertfall tidligere var synonymer og viste til menneskets levetid,[2] mens i nyere dansk ser det ut som mandsalder har gått ut, mens menneskealder nå viser til begge betydningene.[3] Men dette er en digresjon. Det enkleste er vel å bare betrakte de som synonymer, siden det er det kilden(e) vi har til nå støtter. Og så heller utvide artikkelen etterhvert hvis man kommer over flere opplysninger. Ellers kunne kanskje en {{dablink}} vært på sin plass; noe ála For menneskets gjennomsnittlige levealder, se Forventa levealder? – Danmichaelo (δ) 15. aug 2012 kl. 18:32 (CEST)
Mannsalder og menneskealder går for meg ut på ett, nemlig et menneskes gjennomsnittlige levetid, eller for å være litt rund kanskje 75 år. Men jeg er visst i mindretall når det gjelder den forståelsen av begrepet. Blue Elf (diskusjon) 23. aug 2012 kl. 01:00 (CEST)

menneskealder eller mannsalder[rediger kilde]

I etnologisk forskning brukes mannsalder som den tiden det tar for en generasjon å skape en ny generasjon i et patriarki. En mannsalder er derfor en flytende, bestemt ut fra det tidspunkt årstall du skuer ut fra og om du på tidspunktet lever i et matriarki (mor) eller et patriarki (far). "Mann" peker nok i denne sammenhengen tilbake til det engelske man (menneske) og ikke til "En mann".

Om man legger til grunn det året man føder sin førstefødte, vil en mannsalder i 1961 være 28,2 år (fars førstefødte), mens det i 2019 er 32 år.

"Morsalder" vil da gi et annet svar og vil i 1961 være 26,6 og 29,8 i 2019.

Det kan også være interessant å observere at avstanden mellom morsalder og fars-alder blir stadig mindre.


Menneskealder kan framstå som et mere moderne begrep, som prøver å ta inn over seg likestilling mellom kjønnene. På den annen side kan det også brukes det i litteraturen også om et livsløp. "En menneskealder i statens tjeneste", og betyr følgelig noe annet. Her er det nok behov for en avklaring.


Universitetsbiblioteket blander sammen de to begrepene, noe som er uheldig. Ettersom menneskealder for meg ligger tettere opp mot "I manns minne" som på 1800 tallet ligger rundt 40-60 år, mens man i Norge i dag nærmer seg 100.

Konklusjon[rediger kilde]

Jeg mener følgelig at Mannsalder og Menneskealder bør stå på egne ben, og deles i to artikler.


referanser[rediger kilde]